Marhuľový kompót

Marhuľový kompót

Marhuľový kompót, ZáhodníkMarhuľový kompótMarhuľový kompót, ZáhodníkMarhuľový kompót K receptu

Marhuľový kompót je znakom nášho leta rovnako ako jahodový či malinový džem. Najmä pre tých, ktorí žijú na juhu Ruska a majú možnosť voľne zbierať drobné ovocie, ktoré rastie jednoducho popri cestách. Ostatní obyvatelia krajiny čakajú na začiatok sezóny marhúľ a žiadajú predajcov, aby vybrali najsilnejšie ovocie. Zvyčajne sa z nich vyrába neobvykle aromatický a chutný džem jantárovej farby, ale aj kompóty, ktoré sú skvelé v zime. Navyše sú vhodné nielen ako nápoj! Ovocie z marhuľového kompótu môžete ľahko použiť na výrobu aromatických koláčov: krehké pečivo, lístkové pečivo a droždie.

zložitosť: ľahko Kalórie: 237,50 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 1 hodina Použité: 0,79 g/0,09 g/57,73VareniePiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIEmarhuľa – 700-750 g voda – 1 lcukor – 400 g Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Nádobu na marhuľový kompót dôkladne umyte horúcou vodou so sódou alebo špeciálnym prípravkom. Vnútro niekoľkokrát opatrne zalejeme vriacou vodou. Nechajte úplne vyschnúť.

Krok 2

Vyberte zrelé, nepoškodené marhule, umyte ich a na niekoľkých miestach prepichnite drevenou špajdľou. Umiestnite marhule pevne do pohára.

Krok 3

Pripravte sirup na marhuľový kompót. Nalejte vodu do hrnca, pridajte cukor, dajte na vysoký oheň a priveďte do varu. Varte, miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Krok 4

Marhule v tégliku opatrne, aby ste sa neobarili, zalejte vriacim sirupom. Urobte to postupne, inak môže nádoba prasknúť. Prikryjeme pokrievkou.

Krok 5

Keď sirup vychladne, opatrne ho vlejeme späť do kastróla, opäť privedieme do varu a opäť nalejeme na marhule. Zopakujte operáciu znova. Nádobu uzavrite a uložte na chladnom a tmavom mieste.

UŽITOČNÉ RADY

Počas varenia môžete do sirupu z marhuľového kompótu pridať trochu citrónovej šťavy (doslova pár polievkových lyžíc) a nasekanú kôru z jedného citróna: chuť kompótu sa zjemní.

MIMOchodom

Marhuľový kompót môžeme variť s celým ovocím alebo polovicami, bez kôstok. Ak sa rozhodnete variť druhú možnosť, skúste nájsť najsilnejšie marhule.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik