K receptu
Vedeli ste, že paradajkovú omáčku môžete variť na panvici? Áno, áno, vôbec nie v hrnci! Len, samozrejme, panvica musí mať vysoké strany, rovnako ako hrubé dno a steny. Ideálna je babičkina liatina, rovnako ako moderný riad vyrobený z ťažkého kovaného alebo liateho hliníka. Vďaka hrubým stenám a dnu sa takéto panvice dokonale zohrejú, rovnomerne rozložia teplo a udržia ho po dlhú dobu. Výsledkom je, že to, čo sa deje vo vnútri nádoby, nie je ani ochladzovanie, ale dusenie, čo v tomto prípade potrebujeme. Paradajková omáčka na panvici je neuveriteľne chutná a aromatická: možno ju použiť na doplnenie cestovín a kebabov, dusiť v nej mäsové guľky, dať ju do boršču a kapustovej polievky.
zložitosť: ľahko Kalórie: 59,07 kcal/porcia Porcie: 20 varenie: 1 hodina Použité: 1,26 g/3,58 g/4,86Omáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍ1,5 kg veľmi zrelých paradajok 3 stredné cibule 1 malá mrkva 4 strúčiky cesnaku 1 malý zväzok petržlenu 100 ml paradajkovej šťavy 100 ml suchého červeného vína 4 polievkové lyžice. l. extra panenský olivový olej 0,5 lyžičky. mletý muškátový oriešok 0,5 lyžičky. čerstvo mleté čierne korenie 1 polievková lyžica. l. soľ štipku štipľavej červenej papriky vločiek Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Suroviny na paradajkovú omáčku pripravíme na panvici. Na paradajkách urobte zárezy v tvare kríža, prelejte vriacou vodou, potom studenou, odstráňte šupku. Paradajky nakrájame nadrobno alebo nastrúhame.
Krok 2
Nakrájajte cibuľu a mrkvu na paradajkovú omáčku veľmi jemne. Nakrájajte cesnak. V hlbokej panvici s hrubým dnom zohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a cesnak. Varte na strednom ohni, miešajte, 10 minút.
Krok 3
Nakrájajte petržlenovú vňať na paradajkovú omáčku. Do panvice pridajte paradajky, paradajkovú šťavu, víno a všetky ostatné ingrediencie. Zakryte a varte za stáleho miešania na strednom ohni 40 minút.
Krok 4
Odstráňte veko a za stáleho miešania varte paradajkovú omáčku na panvici ďalších 10 minút. Paradajkovú omáčku stiahneme z ohňa, ochladíme a uložíme do chladničky (alebo dáme horúcu do pohárov).
UŽITOČNÉ RADY
Ak je to potrebné, paradajková omáčka pripravená na panvici sa môže rozdrviť v mixéri, potom variť tri až päť minút a naliať do suchých sterilizovaných pohárov.
MIMOchodom
Aby bola paradajková omáčka na panvici naozaj chutná, vyberte najlepšie paradajky sladkastej chuti. Vhodné sú rostovské so zelenými semienkami, ale aj ružové.