Placky s rôznymi náplňami: recepty z celého sveta

Placky s rôznymi náplňami: recepty z celého sveta

Placky s rôznymi náplňami: recepty z celého sveta

Lahôdky s náplňou sú milované po celom svete. Existujú stovky variácií: od shawarmy, ktorú pozná každý obyvateľ našej krajiny, až po zložitý chlieb Ragusan z Talianska. Rôzne krajiny majú svoje obľúbené lokše a tie ich vnútorný svet» Záleží len na vašej fantázii: čo máte najradšej, to potom zabaľte. Výdatné mäsové a ľahké vegetariánske, pikantné a sladké, s originálnymi omáčkami a všetkými druhmi korenia vyberte si náplň podľa svojej chuti a vložte ju dovnútra.

Placky s rôznymi náplňami: recepty z celého svetaPlacky s rôznymi náplňami: recepty z celého svetaPlacky s rôznymi náplňami: recepty z celého svetaPlacky s rôznymi náplňami: recepty z celého sveta

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ploché pečivo z celého sveta
  • Recepty na lokše s náplňou
  • Steak Burrito (Mexiko)
  • Plnený chlieb Ragusan (Taliansko)
  • Klasická Shawarma (Stredný východ)
  • Pita s falafelom (Izrael)
  • Pita so souvlaki (Grécko)

Ploché pečivo z celého sveta

1. Lavash

Najznámejší druh tenkého chleba bez kvasníc, ktorý sa vyrába najmä na Kaukaze, ale aj v Turecku a Iráne. Najčastejšie sa lavash pečie v peciach nazývaných tandoory, na špeciálnych „vankúšich“ vyrobených z vetvičiek. List lavash strávi menej ako minútu v predhriatej rúre. Alebo pita chlieb môže byť pečený v špeciálnych panviciach umiestnených na ohni. Cesto obsahuje len múku (pšeničnú alebo jačmennú), vodu, soľ a trochu toho najjednoduchšieho kysnutého cesta. Tradičný plát lavash je oválny, zvyčajne nie viac ako 3–4 mm hrubý, asi meter dlhý a 40–50 cm široký Po upečení sa placka zavesí, ochladí a potom sa poukladá. Moderné pekárne nevyrábajú pita chlieb v tandoore, ale v bežnej peci a dodávajú sa v širokej škále tvarov a veľkostí. Čím hrubší je list lavash, tým viac tekutej je možné do neho umiestniť náplň.

Pita
Pita

2. Tortilla

Klasický plochý chlieb vyrobený z kukuričnej múky, pšeničnej múky alebo ich zmesi, pôvodom zo Severnej, Južnej a Strednej Ameriky. Tortilla je bežná najmä v Mexiku, kde vynašli špeciálny lis na tento druh plochého chleba. to znamená, že cesto sa skôr stlačí ako vyvaľká. Tortilly sú vždy okrúhle, priemer sa môže značne líšiť v závislosti od účelu. Priemer taco tortilly zvyčajne nepresahuje 8–10 cm a veľká tortilla, z ktorej sa vyrába burrito, môže dosiahnuť priemer 28–30 cm. Tortilly sa tradične pečú na otvorenom ohni v horúcich hlinených panviciach.

Tortilla
Tortilla

3. Pita

Najbežnejší chlieb na Blízkom východe a v častiach Stredomoria sa vyrába z kysnutého cesta, ktoré má dosť vysoký obsah vody. Cesto vyvaľkáme na tenké kruhy s priemerom 12–18 cm a pečieme na horúcej panvici za častého otáčania. Pri vysokých teplotách sa voda v ceste rýchlo mení na paru, čím sa koláč zvnútra nafúkne. Hotový chlieb sa rozreže na polovicu (alebo sa odreže tretina), otvorí sa vnútorné „vrecko“ a naplní sa náplňou.

Pete
Pete

4. Koláčiky z kysnutého cesta ako na pizzu

Tieto lokše sú obľúbené v Stredomorí. Vlastne pizza Aj toto je mazanec s plnkou, len plnka nie je „skrytá“, ale skôr rozložená na povrchu. Existujú však možnosti na plnenie vo vnútri takého chleba. Calzone, uzavretá pizza vo forme veľkého cheburek, najobľúbenejšie z nich. Cesto na pizzu je možné vyvaľkať na tenko, ako to robia na Sicílii, a potom natrieť plnkou a zložiť do niekoľkých vrstiev. Tento plochý chlieb sa po taliansky nazýva scacce.

Koláčiky z kysnutého cesta ako na pizzu
Koláčiky z kysnutého cesta ako na pizzu

5. Čapati, roti, puri, naan

Všetko sú to ázijské (India, Nepál, Afganistan, Stredná Ázia) druhy plochého chleba. Čapati sa vyrába bez droždia a pečie sa na panvici, počas pečenia sa nafúkne do gule. Roti sa zvyčajne vyrába z celozrnnej múky, vždy bez droždia a vypráža sa na panvici. Puri sa pripravuje bez droždia zo zmesi bežnej pšeničnej múky a krupice a vypráža sa. A cesto na naan okrem múky, droždia a soli obsahuje prírodný jogurt, takže naan je zo všetkých placiek najbohatší. V Indii nie je zvykom podávať akýkoľvek druh jedla vo vnútri placky (hoci môžu byť plnené), no placka sa hodí takmer ku každému jedlu. Na naberanie jedla, vrátane tekutého jedla, sa namiesto lyžice často používajú ploché chleby. Všetky 4 druhy môžu poslúžiť ako výborná náhrada za akékoľvek druhy mazanca z iných krajín no až na to, že ich bude treba zabaliť inak.

Čapati, roti, puri, naan
Čapati, roti, puri, naan

Prečítajte si tiež

Ako uvariť chutné tatárske lokše kystyby

Ako variť

Ako uvariť chutné tatárske lokše kystyby

Ako uvariť chutné tatárske lokše kystyby? Toto prekvapivo jednoduché jedlo má magické vlastnosti – nie je možné sa od neho odtrhnúť. Tieto lokše nájdete na slávnostných hostinách, v drahých reštauráciách a jednoduchých kaviarňach a dokonca aj ako pouličné jedlo. Aké je tajomstvo takejto popularity? V skutočnosti je to v zrozumiteľných, prístupných, známych ingredienciách, ktoré národná kuchyňa dokázala tak úspešne poskladať do jedného koláča s neorezanými okrajmi.

OlgaSiout

Oľga Syutkina

Recepty na lokše s náplňou

Steak Burrito (Mexiko)

Steakové burrito
Steakové burrito

6 porcií, príprava: 20 min.

Čo potrebujete:

  • 4 veľké tortilly
  • 500 g lacný hovädzí steak s tukom
  • 1 šálka varenej dlhozrnnej ryže
  • 400 g mrazených kukuričných zŕn
  • 1 veľké zrelé avokádo
  • 1 zväzok hlávkového šalátu
  • 1 sladká červená cibuľa
  • šťava z 1 limetky
  • 300 g hustej paradajkovej omáčky
  • rastlinný olej
  • mletý koriander a rasca
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

Čo robiť:

  1. Steaky zo všetkých strán osolíme, okoreníme, posypeme rascou, potrieme olejom a opečieme na panvici alebo pečieme v rúre pri teplote 180°C do strednej miery. Ochlaďte, nakrájajte na tenké plátky.
  2. Červenú cibuľu a dužinu avokáda nakrájajte na tenké plátky a pokvapkajte limetkovou šťavou. Listy šalátu natrhajte rukami na stredné kúsky.
  3. Kukuricu zalejte 1 litrom vriacej vody a nechajte 5 minút odstáť. Kukuricu dáme do sitka, zmiešame s ryžou, zalejeme olejom a korením.
  4. Na každú tortillu natrieme vrstvu paradajkovej omáčky. Rozložte všetky ingrediencie do radov, opatrne zviňte do pevného kotúča a zastrčte otvorené okraje. Prekrojte priečne na polovicu a ihneď podávajte.

Plnený chlieb Ragusan (Taliansko)

Plnený chlieb Ragusan
Plnený chlieb Ragusan

4 porcie, príprava: 3 hodiny

Čo potrebujete:

  • 2 litre paradajkového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4-5 vetvičiek bazalky
  • 200 g syra caciocavallo
  • 200 g údeného syra caciocavallo
  • extra panenský olivový olej
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na chlieb:

  • 500 g krupice (jemne mletej krupice)
  • 2 g suchého droždia
  • 3 polievkové lyžice. l. extra panenský olivový olej
  • 10 g soli
  • 250 – 280 ml minerálnej vody

Čo robiť:

  1. Na omáčku nakrájajte cesnak a listy bazalky. Do hlbokej panvice s hrubým dnom nalejte trochu oleja, pridajte cesnak a zľahka opečte 30 sekúnd. Pridajte paradajkový pretlak a bazalku, pridajte trochu soli a korenia. Priveďte do varu a varte na miernom ohni s čiastočne otvoreným vekom 1,5 hodiny. Hotová omáčka by mala byť hustá.
  2. Na cesto zmiešame múku so soľou a droždím, zalejeme 200 ml teplej vody a oleja, vymiesime cesto, postupne pridávame vodu. Cesto miesime 10–15 minút: malo by byť hladké a elastické.
  3. Cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti, zaokrúhlite, vyvaľkajte na guľky. Cesto položte na jeden okraj utierky a prikryte druhým okrajom. Navrchu prikryte prikrývkou. Nechajte 2 hodiny kysnúť.
  4. Na plnku nakrájame oba druhy syra na tenké plátky. Keď cesto vykysne, zapnite rúru bez konvekcie na maximálnu teplotu (250–300 ° C).
  5. Jednu guľu cesta vyvaľkáme na veľmi tenký kruh s priemerom 35-40 cm, potrieme olivovým olejom a potom omáčkou. Kúsky syra položte na celú plochu, v pomerne veľkej vzdialenosti od seba.
  6. Preložte dve strany cesta do polovice smerom k stredu. Cesto potrieme omáčkou a pridáme trochu syra. Zložte ďalšie dve polovice kruhu smerom k stredu. Jednu z nich pomastíme omáčkou, poukladáme syr, prikryjeme nenamastenou polovicou. Tortillu položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvyšné 3 tortilly pripravíme rovnakým spôsobom.
  7. Plnené placky Ragusan pečieme v čo najteplejšej rúre 15-18 minút. Podávajte horúce.

Klasická Shawarma (Stredný východ)

Klasická shawarma
Klasická shawarma

4 porcie, príprava: 20 min.

Čo potrebujete:

  • 4 stredné listy pita chleba
  • 400 – 600 g vyprážaného alebo pečeného kurčaťa (najlepšie stehná)
  • 300 g bielej kapusty
  • 2 nakladané uhorky
  • 1 paradajka
  • soľ

Ak chcete odoslať:

  • prírodný jogurt
  • paradajková omáčka
  • horúca omáčka, voliteľné
  • nakrájanú zeleninu, voliteľné
  • majonéza, voliteľné

Čo robiť:

  1. Kuracie mäso nakrájajte na veľmi tenké plátky. Kapustu tiež nakrájajte najemno, paradajku a uhorky. Kapustu jemne osoľte a pretrepte rukami.
  2. Potrite jeden z krátkych okrajov pita chleba smerom k stredu jogurtom a paradajkovou omáčkou. Na omáčku položte kuracie mäso a zeleninu, podľa potreby posypte nasekanými bylinkami.
  3. Nalejte ešte trochu jogurtu, paradajkovej omáčky a horúcej omáčky (ak používate). Zrolujte tortillu do rolky, zastrčte jej otvorené okraje.
  4. Umiestnite shawarmu na predhriaty gril alebo na rozpálenú panvicu a zatlačte na ňu závažím. Smažte do zlatista, asi 3 minúty. Ak používate panvicu, v polovici vyprážania shawarmu otočte.
  5. Okamžite podávajte shawarmu a podľa potreby potrite jeden koniec trochou majonézy.

Pita s falafelom (Izrael)

Pita s falafelom
Pita s falafelom

4 – 8 porcií, príprava: 30 min. + 24 hod

Čo potrebujete:

  • 4 pity
  • paradajky, uhorky a šalát na ozdobu

Pre falafel:

  • 150 g cíceru
  • 200 g brokolice
  • 1 veľké vajce
  • 1 malá cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 malý zväzok koriandra
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 1 lyžička. rasca
  • soľ
  • rastlinný olej na vyprážanie

Na omáčku:

  • 200 g hustého prírodného jogurtu
  • 1 malý zväzok koriandra
  • kôra a šťava z polovice citróna
  • štipka kajenského korenia
  • olivový olej

Čo robiť:

  1. V prípade falafelu namočte cícer na 24 hodín do veľkého množstva studenej vody. Počas tejto doby vodu niekoľkokrát vymeňte. Cícer scedíme v cedníku. Nakrájajte brokolicu, cibuľu, cesnak a koriander. Vložte cícer, koriandr a všetku zeleninu do mixéra a nasekajte (alebo nasekajte).
  2. Pridajte vajce, škrob, rascu, soľ a korenie, miešajte do hladka.
  3. Na dresing zmiešame jogurt, nasekaný cesnak a koriandr, citrónovú šťavu a kôru. Dochutíme kajenským korením a soľou a dáme na 1 hodinu do chladničky.
  4. Olej na vyprážanie rozohrejeme na 160°C. Z cícerovej zmesi vytvarujeme mokrými rukami fašírky veľkosti vlašského orecha a mierne sploštíme. Vyprážajte po dávkach do zlatista zo všetkých strán. Vysušte na papierových utierkach.
  5. Pity zohrejte v rúre, rozrežte ich na polovicu, otvorte a vnútro potrite olivovým olejom.
  6. Paradajky a uhorky nakrájajte na tenké plátky a šalát natrhajte rukami. Do každej pity vložte 3 guľôčky falafelu, uhorky, paradajky a šalát, polejte bohatým jogurtovým dresingom a podávajte.

Pita so souvlaki (Grécko)

Pita so souvlaki
Pita so souvlaki

4 porcie, príprava: 30 min. + 4 hod

Čo potrebujete:

  • 4 pity
  • 600 g jahňacieho filé
  • 1 sladká červená paprika
  • 1 stredná uhorka
  • 1 červená cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 100 – 125 g prírodného jogurtu
  • olivový olej
  • 1 lyžička. suché oregano
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na omáčku tzatziky:

  • 250 g prírodného jogurtu
  • 2-3 stredné uhorky
  • 2-4 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

Čo robiť:

  1. Pre souvlaki kebab nakrájajte mäso na stredné kocky a pridajte soľ. Jogurt, oregano a čierne korenie zmiešame, pridáme ošúpané a…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik