Plnené croissanty: 10 najlepších doplnkov k vášmu obľúbenému pečivu

Plnené croissanty: 10 najlepších doplnkov k vášmu obľúbenému pečivu

Plnené croissanty: 10 najlepších doplnkov k vášmu obľúbenému pečivu

Povedzme si na rovinu, dobrý croissant plnku nepotrebuje! Aj bez nej je naplnená chuťou a vôňou dobre vykysnutého kysnutého cesta, masla a opečenej kôrky. Pekári však majú tradíciu ponúkať croissanty s náplňou a premieňať ich z buchiet na skutočné koláče.

Plnené croissanty

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Croissanty s plnkou, ktorá je zabalená v cestíčku
  • Croissanty s plnkou pridávané po upečení
  • 5 obľúbených croissantových plniek
  • Nakrájané croissanty s náplňou
  • Top 5 obľúbených náplní do croissantov premenených na sendviče

Presne povedané, plnky sa do croissantov pridávajú 3 rôznymi spôsobmi:

  • pred pečením zabalené do cesta;
  • vložené do pečeného croissantu bez narušenia jeho tvaru;
  • napchať nakrájaný rožok.

Croissanty s plnkou, ktorá je zabalená v cestíčku

Výber croissantových plniek, ktoré sa dajú pred pečením zabaliť do surového cesta, nie je až taký veľký. Dôvod je jednoduchý: táto náplň bude musieť vydržať, aj keď krátkodobo, teplotu vyššiu ako 90 °C a zároveň nevytekať z cesta.

Najjednoduchším riešením je samozrejme džem alebo marmeláda. Poslúži akýkoľvek džem s vysokým obsahom pektínu: malina, marhuľa, pomaranč, čierne ríbezle. Alebo taký, ktorý má na obale slovo „termostabilný“. Pre každý prípad môžete do džemu pridať trochu škrobu, ale nemali by ste sa nechať uniesť: prebytočný škrob, ktorý sa počas pečenia neprivedie do varu, dáva nepríjemnú chuť a „umelú“ textúru. Vyberte si džem s výraznou chuťou, inak sa plnka v ceste jednoducho stratí.

Na zabalenie plnky do croissantov cesto rozvaľkajte a nakrájajte na trojuholníkové kúsky a na široký koniec každého dajte asi 1,5 lyžičky. džem vo vzdialenosti asi 2 cm od značky. Po prvom preložení kúska cesta pritlačte cesto okolo džemu, aby nevytieklo. Určite počkajte, kým croissant úplne nevykysne, inak plnka vytečie.

Do croissantu sa hodí akýkoľvek džem alebo marmeláda s vysokým obsahom pektínu: náplň potom pri pečení nevytečie
Do croissantu sa hodí akýkoľvek džem alebo marmeláda s vysokým obsahom pektínu: náplň potom pri pečení nevytečie

Mandľou plnený croissant je ďalší obľúbený. Pravda, v poslednej dobe bola mandľová plnka nahradená pistáciovou plnkou: jej farba je zelená, oživujúca a jej chuť je jasnejšia. Dnes sa mandľová aj pistáciová pasta dajú ľahko kúpiť v cukrárňach. Pozor však na zloženie: nemal by obsahovať menej orechov (alebo ešte lepšie oveľa viac) ako cukor. V opačnom prípade sa ukáže, že ste si kúpili drahý cukor a zahusťovadlá, a nie orechy. Je ľahké vyrobiť si vlastné mandľové alebo pistáciové maslo. Za týmto účelom rozdrvte orechy v kuchynskom robote, kým sa nože nezačnú lepiť na pastu, a zmiešajte s práškovým cukrom alebo jemným cukrom a bielkom. Na výrobu 300 g orechového masla budete potrebovať približne 140 g orechov, 125 g cukru a 25 g30 g vaječného bielka. Do mandľovej plnky určite pridajte kvapku mandľovej esencie alebo kvapnite trochu likéru. Amaretto» alebo tmavý rum: bez dodatočného dochutenia bude úplne vyblednutý. Croissanty s orechovou plnkou sa formujú a pečú rovnako ako croissanty s džemom. Zvykom je posypať povrch mandľovými lupienkami alebo drvenými pistáciami, aby bolo hneď jasné, že ide o croissant s orechovou plnkou.

Orieškové croissanty sa tvarujú a pečú rovnako ako džemové croissanty.
Orieškové croissanty sa tvarujú a pečú rovnako ako džemové croissanty.

Ďalšou obľúbenou croissantovou náplňou je čokoláda. Ale na celom svete je zvykom tvarovať croissanty s čokoládou nie do tvaru polmesiaca, ale do obdĺžnika širokého asi 9 cm zvinutého do troch otáčok a taký croissant sa volá „bucht with chocolate“ (Pain au Chocolat). . Toto je tradičné popoludňajšie občerstvenie pre školákov vo Francúzsku. V pekárňach sa na plnenie používajú tyčinky z horkej čokolády určené špeciálne pre tieto buchty. Na domáce čokoládové croissanty si kúpte akúkoľvek kvalitnú čokoládu a buď ju nakrájajte nožom, alebo rozdrvte v mixéri na strednú strúhanku.

Pre croissant plnený čokoládou zvoľte kvalitnú čokoládu. Pred pokládkou sa musí najprv rozdrviť
Pre croissant plnený čokoládou zvoľte kvalitnú čokoládu. Pred pokládkou sa musí najskôr rozdrviť

Vyvaľkané croissantové cesto rozrežeme na 9 štvorcov10 cm Ustúpime 1 cm od jedného okraja a rovnobežne s ním nalejeme pásik 15 g čokolády. Opačný okraj potrieme vajíčkom. Okraj cesta prehneme do štvorca najbližšie k čokoláde, aby bola pokrytá čokoládou, a potom cesto zvinieme do valca. Žemle položte švom nadol na plech vzdialený od seba aspoň 5 cm. Nechajte žemle poriadne vykysnúť, potom ich potrieme vajíčkom a upečieme podľa návodu v recepte.

Ale nepodporujeme myšlienku použitia hotového čokoládovo-orechového masla namiesto čokolády! Väčšina týchto pást, ktoré sa predávajú v obchodoch, nie je určená na tepelné spracovanie. Je lepšie ním napchať hotové croissanty.

Croissanty s plnkou pridávané po upečení

Výber croissantových plniek, ktoré možno pridať po upečení, je veľmi široký. Hlavnou požiadavkou na ne je plastická konzistencia. Dôvod je jasný: plnku treba z cukrárskeho vrecka s úzkou a dlhou dýzou vytláčať rovnomerne, kontrolovane, bez toho, aby sa vyliala alebo zasekla.

Plnka do croissantov pridávaná po upečení musí byť vláčna, aby sa dala rovnomerne rozložiť v pečive.
Plnka do croissantov pridávaná po upečení musí byť vláčna, aby sa dala rovnomerne rozložiť v pečive.

5 obľúbených croissantových náplní v tejto kategórii

Plnka z kondenzovaného mlieka. Obyčajné kondenzované mlieko sa na to veľmi nehodí, pretože je príliš tekuté a sladké. Ale varené – bez ohľadu na to, či domáce alebo kupované – je najjednoduchšia možnosť, ktorá spája všetko najlepšie naraz: sladkosť, karamelovú arómu, krémovú, jemnú konzistenciu. Navyše štipka morskej soli premení známy a prístupný produkt na trendový slaný karamel.
Varené kondenzované mlieko s kakaom alebo kávou
– rýchla a ľahko použiteľná náplň do croissantov pre tých, ktorí milujú tieto konkrétne chute. A ak porazíte trochu tvarohu a pridáte k nemu toto kondenzované mlieko, chuť bude menej koncentrovaná a náplň bude vo všeobecnosti jemnejšia. Takéto rožky budete musieť rýchlo zjesť, pretože tvaroh je trvanlivý mliečny výrobok.
Čokoládovo-orechové nátierky
– vynikajúce riešenie pre milovníkov croissantov s čokoládovou náplňou. Aby boli cestoviny poddajné, zľahka ich prešľahajte mixérom av prípade potreby pridajte hustú smotanu.
Puding
stredná konzistencia vám umožní vytvoriť nekonečné množstvo croissantových náplní: od vanilky po… pomyslite si sami. Koniec koncov, puding je ochutený všetkým: čokoládou, citrusovou kôrou, čajom s bergamotom alebo levanduľou, kávou a orechovým maslom! Jeden základ – tucet rôznych chutí a vôní.
Citrusový krém (kurdský).
Ide v podstate o puding vyrobený nie s mliekom alebo smotanou, ale s citrusovou šťavou, najčastejšie citrónovou alebo pomarančovou. Skvele osvieži a doplní krémovú chuť croissantu. Prezradíme vám tajomstvo: rovnaký krém sa dá dokonale pripraviť so šťavou z kyslých bobúľ, napríklad brusníc alebo čiernych ríbezlí.

Pamätajte však, že plnenie croissantov pudingom alebo používanie akýchkoľvek mliečnych výrobkov znižuje trvanlivosť croissantov na minimum. Naplňte preto croissanty čo najbližšie k času podávania a len toľko, koľko naraz zjete.

Nakrájané croissanty s náplňou

Podľa pravidiel sa croissanty musia predávať v deň ich pečenia. Čo robiť so zvyškom? Pekári na celom svete majú tajný trik, ktorý im umožňuje nielen predať včerajšie croissanty, ale aj okolo seba vyvolať rozruch a zarobiť veľa peňazí. V podstate premieňajú včerajší croissant na nový produkt s názvom mandľový croissant. Na jeho prípravu budete potrebovať ďalšie dve ingrediencie: cukrový sirup a mandľový krém. Cukrový sirup sa uvarí v pomere 137 g cukru na 100 g vody a dochutí vanilkou, klinčekmi, badiánom – podľa uváženia cukrára. Mandľový krém je vyrobený z mandľovej pasty a pudingu. Mierne zatuchnutý croissant sa rozreže pozdĺžne na polovicu, obe polovice namočíme do aromatického cukrového sirupu, potrieme mandľovým krémom a preložíme ako sendvič. Povrch vymastený limonádou je posypaný lupienkami mandlí. Po krátkom upečení sa mandľové croissanty posypú práškovým cukrom – a voilá! Pred nami už nie je len croissant, ale skutočný koláč!

Mandľový croissant
Mandľový croissant

A jednodňové croissanty sú ideálnym základom pre každý sendvič. Dobrý rožok pozdĺžne prekrojte a pozrite sa na ten medovník z omrviniek, nadýchnite sa krémovej arómy, predstavte si, ako ľahko sa kôrka prehryzie a rozdrobí. Jemná sladkosť dokonale ladí so slanými plnkami, krémovosť cesta sa zaobíde bez masla, jemná posýpka nevyžaduje zjemnenie majonézou či inou omáčkou a póry prijmú a udržia jemne nakrájanú plnku.

Sendvič so šunkou a syrom pripravíte aj bez nás, odporúčame ho len ohriať medzi platňami grilu alebo vaflovača. Pre croissanty s náplňou ponúkame menej nápadné riešenia.

Našich 5 obľúbených náplní do croissantov premenených na sendviče

Avokádový sendvič – už je to najmódnejšie, ale na croissante sa z neho stane len couture sendvič! Avokádo roztlačené vidličkou, zmiešané s citrónovou alebo limetkovou šťavou a dochutené soľou dokonale vyplní póry spodnej časti croissantu. Vrchný môžeme natrieť rovnakou zmesou alebo roztlačeným tvarohom. A medzi nimi sú tenké plátky soleného alebo údeného lososa alebo akejkoľvek inej údenej alebo solenej ryby. A uistite sa, že plátky olúpanej uhorky: pre čerstvosť. Zelení, šalát – voliteľné, ale nie nevyhnutné.

Sendvičový croissant s avokádom a lososom
Sendvičový croissant s avokádom a lososom

Sendvič s vaječným šalátom. Vajíčko, nadrobno nakrájaný stopkový zeler, soľ, korenie, kôpor alebo zelenú cibuľku podľa želania, dresing so zmesou majonézy a kyslej smotany. Padne do croissantového „medového plástu“, preto je dobré ho použiť namiesto omáčky a medzi polovice croissantu vložiť list šalátu a tenké plátky kuracích pŕs alebo morčacie či šunky. Alebo si do šalátu primiešajte treščiu pečeň: je to tak chutné!
Kurací sendvič
– tu je všetko jednoduché, ale croissant robí svoju prácu! Majonézu zmiešajte s jogurtom alebo kyslou smotanou, pridajte nadrobno nakrájané kapary a ďalšie obľúbené bylinky. Obe polovice croissantu vymastíme, pridáme hlávkový šalát, na tenké plátky nakrájané kuracie mäso, plátky paradajok a/alebo uhorky.
Sendvič s mozzarellou a paradajkami
– vylepšená verzia talianskej klasiky. Obe polovice croissantu potrieme pesto omáčkou a posypeme opraženými píniovými orieškami. Plátky mozzarelly, sladké plátky paradajok, hrsť rukoly – a máte hotovo! V zime vymeňte paradajky bez chuti za sušené.

Sendvič s mozzarellou a paradajkami
Sendvič s mozzarellou a paradajkami

Sendvič s miešaným vajcom. Mäkká, jemná praženica sa do croissantu mierne zaborí a môže byť poliata napríklad tuniakom z konzervy a plátkami paradajok alebo reďkovky. A pre druhú polovicu – nadrobno nakrájané kapary alebo olivy a šalát.

Vo všeobecnosti je vymýšľanie náplní do croissantu…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik