Plnené croissanty: 10 najlepších doplnkov k vášmu obľúbenému pečivu
Povedzme si na rovinu, dobrý croissant plnku nepotrebuje! Aj bez nej je naplnená chuťou a vôňou dobre vykysnutého kysnutého cesta, masla a opečenej kôrky. Pekári však majú tradíciu ponúkať croissanty s náplňou a premieňať ich z buchiet na skutočné koláče.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Croissanty s plnkou, ktorá je zabalená v cestíčku
- Croissanty s plnkou pridávané po upečení
- 5 obľúbených croissantových plniek
- Nakrájané croissanty s náplňou
- Top 5 obľúbených náplní do croissantov premenených na sendviče
Presne povedané, plnky sa do croissantov pridávajú 3 rôznymi spôsobmi:
- pred pečením zabalené do cesta;
- vložené do pečeného croissantu bez narušenia jeho tvaru;
- napchať nakrájaný rožok.
Croissanty s plnkou, ktorá je zabalená v cestíčku
Výber croissantových plniek, ktoré sa dajú pred pečením zabaliť do surového cesta, nie je až taký veľký. Dôvod je jednoduchý: táto náplň bude musieť vydržať, aj keď krátkodobo, teplotu vyššiu ako 90 °C a zároveň nevytekať z cesta.
Najjednoduchším riešením je samozrejme džem alebo marmeláda. Poslúži akýkoľvek džem s vysokým obsahom pektínu: malina, marhuľa, pomaranč, čierne ríbezle. Alebo taký, ktorý má na obale slovo „termostabilný“. Pre každý prípad môžete do džemu pridať trochu škrobu, ale nemali by ste sa nechať uniesť: prebytočný škrob, ktorý sa počas pečenia neprivedie do varu, dáva nepríjemnú chuť a „umelú“ textúru. Vyberte si džem s výraznou chuťou, inak sa plnka v ceste jednoducho stratí.
Na zabalenie plnky do croissantov cesto rozvaľkajte a nakrájajte na trojuholníkové kúsky a na široký koniec každého dajte asi 1,5 lyžičky. džem vo vzdialenosti asi 2 cm od značky. Po prvom preložení kúska cesta pritlačte cesto okolo džemu, aby nevytieklo. Určite počkajte, kým croissant úplne nevykysne, inak plnka vytečie.
Do croissantu sa hodí akýkoľvek džem alebo marmeláda s vysokým obsahom pektínu: náplň potom pri pečení nevytečie
Mandľou plnený croissant je ďalší obľúbený. Pravda, v poslednej dobe bola mandľová plnka nahradená pistáciovou plnkou: jej farba je zelená, oživujúca a jej chuť je jasnejšia. Dnes sa mandľová aj pistáciová pasta dajú ľahko kúpiť v cukrárňach. Pozor však na zloženie: nemal by obsahovať menej orechov (alebo ešte lepšie oveľa viac) ako cukor. V opačnom prípade sa ukáže, že ste si kúpili drahý cukor a zahusťovadlá, a nie orechy. Je ľahké vyrobiť si vlastné mandľové alebo pistáciové maslo. Za týmto účelom rozdrvte orechy v kuchynskom robote, kým sa nože nezačnú lepiť na pastu, a zmiešajte s práškovým cukrom alebo jemným cukrom a bielkom. Na výrobu 300 g orechového masla budete potrebovať približne 140 g orechov, 125 g cukru a 25 g–30 g vaječného bielka. Do mandľovej plnky určite pridajte kvapku mandľovej esencie alebo kvapnite trochu likéru. „Amaretto» alebo tmavý rum: bez dodatočného dochutenia bude úplne vyblednutý. Croissanty s orechovou plnkou sa formujú a pečú rovnako ako croissanty s džemom. Zvykom je posypať povrch mandľovými lupienkami alebo drvenými pistáciami, aby bolo hneď jasné, že ide o croissant s orechovou plnkou.
Orieškové croissanty sa tvarujú a pečú rovnako ako džemové croissanty.
Ďalšou obľúbenou croissantovou náplňou je čokoláda. Ale na celom svete je zvykom tvarovať croissanty s čokoládou nie do tvaru polmesiaca, ale do obdĺžnika širokého asi 9 cm zvinutého do troch otáčok a taký croissant sa volá „bucht with chocolate“ (Pain au Chocolat). . Toto je tradičné popoludňajšie občerstvenie pre školákov vo Francúzsku. V pekárňach sa na plnenie používajú tyčinky z horkej čokolády určené špeciálne pre tieto buchty. Na domáce čokoládové croissanty si kúpte akúkoľvek kvalitnú čokoládu a buď ju nakrájajte nožom, alebo rozdrvte v mixéri na strednú strúhanku.
Pre croissant plnený čokoládou zvoľte kvalitnú čokoládu. Pred pokládkou sa musí najskôr rozdrviť
Vyvaľkané croissantové cesto rozrežeme na 9 štvorcov–10 cm Ustúpime 1 cm od jedného okraja a rovnobežne s ním nalejeme pásik 15 g čokolády. Opačný okraj potrieme vajíčkom. Okraj cesta prehneme do štvorca najbližšie k čokoláde, aby bola pokrytá čokoládou, a potom cesto zvinieme do valca. Žemle položte švom nadol na plech vzdialený od seba aspoň 5 cm. Nechajte žemle poriadne vykysnúť, potom ich potrieme vajíčkom a upečieme podľa návodu v recepte.
Ale nepodporujeme myšlienku použitia hotového čokoládovo-orechového masla namiesto čokolády! Väčšina týchto pást, ktoré sa predávajú v obchodoch, nie je určená na tepelné spracovanie. Je lepšie ním napchať hotové croissanty.
Croissanty s plnkou pridávané po upečení
Výber croissantových plniek, ktoré možno pridať po upečení, je veľmi široký. Hlavnou požiadavkou na ne je plastická konzistencia. Dôvod je jasný: plnku treba z cukrárskeho vrecka s úzkou a dlhou dýzou vytláčať rovnomerne, kontrolovane, bez toho, aby sa vyliala alebo zasekla.
Plnka do croissantov pridávaná po upečení musí byť vláčna, aby sa dala rovnomerne rozložiť v pečive.
5 obľúbených croissantových náplní v tejto kategórii
Plnka z kondenzovaného mlieka. Obyčajné kondenzované mlieko sa na to veľmi nehodí, pretože je príliš tekuté a sladké. Ale varené – bez ohľadu na to, či domáce alebo kupované – je najjednoduchšia možnosť, ktorá spája všetko najlepšie naraz: sladkosť, karamelovú arómu, krémovú, jemnú konzistenciu. Navyše štipka morskej soli premení známy a prístupný produkt na trendový slaný karamel.
Varené kondenzované mlieko s kakaom alebo kávou – rýchla a ľahko použiteľná náplň do croissantov pre tých, ktorí milujú tieto konkrétne chute. A ak porazíte trochu tvarohu a pridáte k nemu toto kondenzované mlieko, chuť bude menej koncentrovaná a náplň bude vo všeobecnosti jemnejšia. Takéto rožky budete musieť rýchlo zjesť, pretože tvaroh je trvanlivý mliečny výrobok.
Čokoládovo-orechové nátierky – vynikajúce riešenie pre milovníkov croissantov s čokoládovou náplňou. Aby boli cestoviny poddajné, zľahka ich prešľahajte mixérom av prípade potreby pridajte hustú smotanu.
Puding stredná konzistencia vám umožní vytvoriť nekonečné množstvo croissantových náplní: od vanilky po… pomyslite si sami. Koniec koncov, puding je ochutený všetkým: čokoládou, citrusovou kôrou, čajom s bergamotom alebo levanduľou, kávou a orechovým maslom! Jeden základ – tucet rôznych chutí a vôní.
Citrusový krém (kurdský). Ide v podstate o puding vyrobený nie s mliekom alebo smotanou, ale s citrusovou šťavou, najčastejšie citrónovou alebo pomarančovou. Skvele osvieži a doplní krémovú chuť croissantu. Prezradíme vám tajomstvo: rovnaký krém sa dá dokonale pripraviť so šťavou z kyslých bobúľ, napríklad brusníc alebo čiernych ríbezlí.
Pamätajte však, že plnenie croissantov pudingom alebo používanie akýchkoľvek mliečnych výrobkov znižuje trvanlivosť croissantov na minimum. Naplňte preto croissanty čo najbližšie k času podávania a len toľko, koľko naraz zjete.
Nakrájané croissanty s náplňou
Podľa pravidiel sa croissanty musia predávať v deň ich pečenia. Čo robiť so zvyškom? Pekári na celom svete majú tajný trik, ktorý im umožňuje nielen predať včerajšie croissanty, ale aj okolo seba vyvolať rozruch a zarobiť veľa peňazí. V podstate premieňajú včerajší croissant na nový produkt s názvom mandľový croissant. Na jeho prípravu budete potrebovať ďalšie dve ingrediencie: cukrový sirup a mandľový krém. Cukrový sirup sa uvarí v pomere 137 g cukru na 100 g vody a dochutí vanilkou, klinčekmi, badiánom – podľa uváženia cukrára. Mandľový krém je vyrobený z mandľovej pasty a pudingu. Mierne zatuchnutý croissant sa rozreže pozdĺžne na polovicu, obe polovice namočíme do aromatického cukrového sirupu, potrieme mandľovým krémom a preložíme ako sendvič. Povrch vymastený limonádou je posypaný lupienkami mandlí. Po krátkom upečení sa mandľové croissanty posypú práškovým cukrom – a voilá! Pred nami už nie je len croissant, ale skutočný koláč!
Mandľový croissant
A jednodňové croissanty sú ideálnym základom pre každý sendvič. Dobrý rožok pozdĺžne prekrojte a pozrite sa na ten medovník z omrviniek, nadýchnite sa krémovej arómy, predstavte si, ako ľahko sa kôrka prehryzie a rozdrobí. Jemná sladkosť dokonale ladí so slanými plnkami, krémovosť cesta sa zaobíde bez masla, jemná posýpka nevyžaduje zjemnenie majonézou či inou omáčkou a póry prijmú a udržia jemne nakrájanú plnku.
Sendvič so šunkou a syrom pripravíte aj bez nás, odporúčame ho len ohriať medzi platňami grilu alebo vaflovača. Pre croissanty s náplňou ponúkame menej nápadné riešenia.
Našich 5 obľúbených náplní do croissantov premenených na sendviče
Avokádový sendvič – už je to najmódnejšie, ale na croissante sa z neho stane len couture sendvič! Avokádo roztlačené vidličkou, zmiešané s citrónovou alebo limetkovou šťavou a dochutené soľou dokonale vyplní póry spodnej časti croissantu. Vrchný môžeme natrieť rovnakou zmesou alebo roztlačeným tvarohom. A medzi nimi sú tenké plátky soleného alebo údeného lososa alebo akejkoľvek inej údenej alebo solenej ryby. A uistite sa, že plátky olúpanej uhorky: pre čerstvosť. Zelení, šalát – voliteľné, ale nie nevyhnutné.
Sendvičový croissant s avokádom a lososom
Sendvič s vaječným šalátom. Vajíčko, nadrobno nakrájaný stopkový zeler, soľ, korenie, kôpor alebo zelenú cibuľku podľa želania, dresing so zmesou majonézy a kyslej smotany. Padne do croissantového „medového plástu“, preto je dobré ho použiť namiesto omáčky a medzi polovice croissantu vložiť list šalátu a tenké plátky kuracích pŕs alebo morčacie či šunky. Alebo si do šalátu primiešajte treščiu pečeň: je to tak chutné!
Kurací sendvič – tu je všetko jednoduché, ale croissant robí svoju prácu! Majonézu zmiešajte s jogurtom alebo kyslou smotanou, pridajte nadrobno nakrájané kapary a ďalšie obľúbené bylinky. Obe polovice croissantu vymastíme, pridáme hlávkový šalát, na tenké plátky nakrájané kuracie mäso, plátky paradajok a/alebo uhorky.
Sendvič s mozzarellou a paradajkami – vylepšená verzia talianskej klasiky. Obe polovice croissantu potrieme pesto omáčkou a posypeme opraženými píniovými orieškami. Plátky mozzarelly, sladké plátky paradajok, hrsť rukoly – a máte hotovo! V zime vymeňte paradajky bez chuti za sušené.
Sendvič s mozzarellou a paradajkami
Sendvič s miešaným vajcom. Mäkká, jemná praženica sa do croissantu mierne zaborí a môže byť poliata napríklad tuniakom z konzervy a plátkami paradajok alebo reďkovky. A pre druhú polovicu – nadrobno nakrájané kapary alebo olivy a šalát.
Vo všeobecnosti je vymýšľanie náplní do croissantu…