K receptu
Táto slávna talianska polievka je pozoruhodná najmä tým, že existuje veľké množstvo receptov na jej prípravu. Varí sa zo širokej škály sezónnej zeleniny, s cestovinami, ryžou a ako v našej verzii so strukovinami. V niektorých regiónoch Talianska sa k nemu pridáva pesto, v iných – parmezán. Priestoru na kreativitu je skrátka dosť. Hlavná vec je zachovať rovnakú stredomorskú chuť, ktorá dodáva polievke jedinečné čaro: použite extra panenský olivový olej, najlepšie paradajky a aromatickú zelenú bazalku.
zložitosť: ťažké Porcie: 8 varenie: 15 min Pridať. čas: 7 hodínDvojitý kotolVareniePre pártalianska kuchyňaVečerapolievkaVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ150 g hrášku, červenej a zelenej šošovice, ryže a veľkých pšeničných zŕn 1 malý baklažán 100 g tekvice 1 malá mrkva 1 malá hlavička kalerábu 10 cherry paradajok 3 stredné zemiaky 1 stredná cibuľa 1 strúčik cesnaku 2 bobkové listy 2–3 polievková lyžica. l. extra panenský olivový olej niekoľko vetvičiek zelenej bazalky morská soľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Hrášok namočíme na 4-6 hodín do studenej vody, potom scedíme v cedníku.
Krok 2
Hrášok, červenú a zelenú šošovicu, ryžu a pšeničné obilniny vložte do akejkoľvek pevnej nádoby vhodnej do parného hrnca, zalejte 1,5 litrom vriacej vody a varte 30–35 minút.
Krok 3
Baklažán a zemiaky nakrájame na veľké kocky, kaleráb a tekvicu na plátky; pridať do polievky. Varte 25 minút.
Krok 4
Mrkvu nakrájame na kolieska, cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
Krok 5
Na panvici zohrejte olivový olej a opečte na ňom cibuľu a cesnak do mäkka, 5–7 minút, potom pridajte mrkvu a za mierneho miešania opekajte 5 minút. Cherry paradajky nakrájame na polovice a dusíme 3 minúty. v tej istej panvici.
Krok 6
Všetku pripravenú zeleninu vložte do dvojitého kotla, pridajte soľ a korenie podľa chuti, pridajte bobkový list a varte 12–15 minút. Polievku nalejeme do misiek, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme lístkami bazalky/
MIMOchodom
Supermarkety predávajú hotovú zmes strukovín a obilnín pre minestrone – taliansku (dosť drahé), ako aj domácu výrobu (oveľa lacnejšie a nie horšie) – je veľmi pohodlné používať. Minestrone môžete pripraviť s konzervovanými strukovinami – akoukoľvek formou, skrátite tým čas varenia. Môžete použiť cícer, bielu fazuľu, červenú fazuľu a fazuľu lima (aka maslová fazuľa). Len nezabudnite strukoviny scediť v cedníku a pred pridaním do polievky scediť.