Tahini: ako sa líši od tahini, ako ho pripraviť a kam ho pridať
Tahini, tahini, tahina sú rôzne názvy pre pastu vyrobenú zo sezamových semienok. Omáčka na jej základe sa nazýva rovnakým spôsobom, takže niekedy vzniká terminologický zmätok. Ale teraz ťa rozmotáme.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Kde vzniklo tahini?
- Ako vyrobiť tahini pastu
- Ako pripraviť omáčku tahini
- Ako používať tahini
- Ako uchovávať tahini
- Výhody a poškodenia tahini
Kde vzniklo tahini?
Pasta aj omáčka tahini pochádzajú z východného Stredomoria a sú široko používané v kuchyni Izraela a všetkých arabských krajín, pričom uplatnenie nachádzajú v tureckej, iránskej a gréckej kuchyni. Pasta je vyrobená z ľahkých sezamových semienok. Mimochodom, presne ten istý produkt poznajú na severnom Kaukaze pod názvom sezamový urbech.
A v Japonsku, Číne a krajinách juhovýchodnej Ázie je populárna čierna sezamová pasta (nezamieňať s nigellou!). Tieto výrobky sa líšia nielen farbou, ale aj chuťou: svetlé majú jemnejšiu chuť a vôňu.
Chuť tahini je opísaná ako oriešková, horkastá s nádychom sladkosti. Ak je pasta výrazne horká, pozrite sa na dátum spotreby, aby ste zistili, či nezožltla. Tahini vyrobené z nelúpaného „celého“ sezamu môže byť aj horké. No, musíte si vybrať medzi výhodami (pochybnými) a chuťou.
V poslednej dobe sa popularita tahini rozšírila ďaleko za oblasť Blízkeho východu. Na sezamovej paste sa objavilo mnoho jedál: od omáčok až po dezerty.
Ako vyrobiť tahini pastu
Tahini pastu si môžete vyrobiť aj doma mletím sezamových semienok v kuchynskom robote alebo mixéri.
Sezamové semienka obsahujú 60% oleja. Ak ich pomeliete, získate mastnú, olejovú pastu, ktorá si zachováva všetky prospešné vlastnosti semienok, no je ľahšie stráviteľná.
Kedysi sa sezam mlel pomocou kamenných mlynských kameňov. Proces nie je rýchly, semienka sa neprehrievajú ani neoxidujú, pasta je homogénna, ľahká a maximálne zdravá. Tento spôsob výroby sa dodnes používa v remeselných podnikoch a takto získané tahini sa považuje za prémiový produkt. Hromadná výroba využíva moderné vybavenie, ale princíp je rovnaký – brúsiť, kým nevznikne homogénna hladká pasta.
Ak máte výkonný kuchynský robot alebo džbánkový mixér, skúste si vyrobiť vlastné tahini. Vezmite surové sezamové semienka a podľa potreby ich vysušte na suchej panvici alebo v rúre, kým sa neobjaví príjemná vôňa. Ochlaďte, nalejte do misky kuchynského robota a rozdrvte 2–3 minúty, kým sa nevytvorí hrudkovitá pasta. Pridajte dobrý rastlinný olej (ideálne sezamový) a pokračujte v mletí ďalšie 3 kusy–4 minúty alebo kým nedosiahnete požadovanú hladkosť.
Domáce tahini pravdepodobne nebude také hladké ako tahini z obchodu, ale môžete si vybrať, ktoré semienka použijete: celé alebo ošúpané, surové, pražené alebo naklíčené. Pasta sa bude líšiť farbou a chuťou.
Ako pripraviť omáčku tahini
Keď kupujete sezamovú pastu, vyberte si takú, ktorá obsahuje iba jednu zložku – sezamové semienka. Táto pasta dáva maximálny priestor pre kreativitu.
Sezamová pasta – výrobok je mastný. Tento obsah tuku je vyvážený kyselinou: najčastejšie citrónovou šťavou, ale nikto nezakáže používanie limetkovej šťavy alebo akéhokoľvek prírodného octu. Claudia Roden, autorka skvelých kníh o kuchyni Stredného východu a Stredomoria, odporúča používať rovnaké množstvo sezamovej pasty a citrónovej šťavy (na 150 ml sezamovej pasty, 150 ml citrónovej šťavy). Áno, je kyslá, ale presne takáto chuť sa od tahini omáčky v arabských krajinách očakáva. Aby ste sa vyhli kŕčom v lícnych kostiach, môžete asi tretinu citrónovej šťavy nahradiť ľadovou vodou.
Pri kontakte s tekutinou sezamová pasta stmavne a zhustne. Ignorujte to, pokračujte v pridávaní po troškách za stáleho miešania silnou lyžicou alebo mixovania ponorným mixérom, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
Najpredávanejší autor kuchárskeho umenia Yotam Ottolenghi navrhuje riediť sezamovú pastu sójovou omáčkou, mirinom a ryžovým octom.
Hrúbka tahini omáčky závisí od spôsobu použitia. Napríklad, ak si ho chcete dať na šalát alebo riediť hummus, zrieďte tahini, kým nebude krémové. V ostatných prípadoch je optimálne riediť sezamovú pastu na konzistenciu majonézy. Omáčka v chladničke trochu zhustne, no nič jej nebráni vrátiť sa do pôvodnej konzistencie.
Ako používať tahini
Tahini pasta sa často používa ako základ omáčky do šalátov a teplých jedál.
Sezamová pasta sa používa predovšetkým ako základ omáčok. Alebo si ho pridajte do obľúbeného smoothie ako zdroj vápnika a rastlinných tukov. Skúste pastu zmiešať s prírodným jogurtom, zaliať medom alebo akýmkoľvek sladkým sirupom, posypať nasekanými orechmi – dostanete dezert, ktorý chutí ako sezamová chalva.
Pridajte tahini pastu do cesta na sušienky – nahradí tuk a arómu.
Vo svojej domovine sa tahini omáčka pridáva do hummusu a babaganoush (zapečené baklažánové jedlo), podáva sa s falafelom a pred pridaním plnky sa maže pita chlebom.
Predstavte si tahini ako majonézu s výraznou chuťou. Dochutíme čerstvým alebo pečeným cesnakom, nasekanými bylinkami, suchým korením akejkoľvek národnosti a podávame ako dip k surovej alebo pečenej zelenine. Cviklový šalát alebo fazuľové pyré ochutíme tahini, upečieme s ním mäsové guľky alebo kebab, zalejeme jogurtom a ochutíme zeleninovým šalátom.
Ako uchovávať tahini
Čerstvá pasta je homogénna, hladká, takmer bielej farby, s príjemnou arómou a jemnou horkosťou. Počas skladovania však môže mierne stmavnúť, oddeliť sa na hustú časť a vrstvu oleja. Pred použitím ho len jemne premiešajte pevnou drevenou lyžicou.
Uzavretý téglik tahini stačí skladovať na chladnom a tmavom mieste, pričom treba pamätať na dátum spotreby uvedený na obale. Otvorenú nádobu a omáčku na báze cestovín je lepšie vložiť do chladničky: ako každý rastlinný produkt s vysokým obsahom tuku, aj tahini môže oxidovať a žltnúť.
Výhody a poškodenia tahini
Sezamová pasta si zachováva všetky mikroelementy, nasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, tokoferoly, triglyceroly, glycerolestery a organické kyseliny. Nesmieme však zabúdať, že ide o veľmi mastný, vysokokalorický produkt so všetkými z toho vyplývajúcimi zdravotnými následkami.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #tahini #tahiniSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach