Zeleninový rezancový šalát

K receptu

Nie sme tak nadšení myšlienkou zdravého stravovania, aby sme prešli na permanentné vegánstvo a surovú stravu, ale s radosťou uznávame výhody surovej zeleniny. Tento šalát sa najlepšie konzumuje v popoludňajších hodinách spolu s miskou hnedej ryže s chutným maslom.

zložitosť: ľahko Kalórie: 230,66 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 15 min Použité: 2,64 g/20,98 g/8,01ŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEhrsť naklíčeného cíceru * malá červená čili paprička – 1 ks stredne mletá morská soľ – veľká mrkva – 1 ks dlhoplodá uhorka – 1 ks šťava z 1 veľkej limetky rafinovaný arašidový olej – 3 polievkové lyžice. l malý zväzok koriandra stredného koreňa daikon – 1 ks malá mladá cuketa – 1 ks surové sezamové semienka – 2-3 lyžice. l.tmavý sezamový olej – 1 polievková lyžica. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pomocou krájacieho noža nakrájajte mrkvu, daikon, cuketu a uhorku na veľmi tenké, široké „rezance“. Zalejeme limetkovou šťavou, dochutíme soľou a necháme 5-10 minút odstáť.

Krok 2

Vložte sezamové semienka na suchú panvicu a smažte na strednom ohni za stáleho miešania do zlatista, asi 2 minúty. V pohode.

Krok 3

Z feferónky odstráňte semienka a dužinu nakrájajte na veľmi tenké krúžky. Odstráňte stonky z koriandra a oddeľte listy jednotlivo.

Krok 4

Zeleninové „rezance“ zmiešame s cícerom, feferónkami a koriandrom. Pokvapkáme arašidovým a sezamovým olejom, rozdelíme na taniere, posypeme opraženými sezamovými semienkami a podávame.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Do tohto šalátu môžete pridať akékoľvek naklíčené semienka alebo strukoviny podľa chuti, ale aj semienka a oriešky opražené na suchej panvici alebo v rúre – slnečnica, tekvica, arašidy, lieskovce, kešu, vlašské alebo píniové oriešky, mandle, makadamové oriešky …

UŽITOČNÉ RADY

Na klíčenie surových semiensuchý hrášok alebo fazuľu, najprv namočte do vody izbovej teploty a nechajte – strukoviny 2 dni, semená 1 deň. Potom vezmite plech alebo plech na pečenie, položte naň vrstvu mokrých novín a potom veľkú vlhkú kuchynskú utierku. Napučané semená položte na polovicu uteráka v rovnomernej vrstve, prikryte druhou polovicou. Nechajte 1-2 dni. Uterák by mal byť neustále vlhký – posypte ho vodou. Keď sa klíčky objavia, sledujte ich a nenechajte ich rásť dlhšie ako 3 cm – ďalej narobia viac škody ako úžitku. Okrem toho by ste nemali zjesť viac ako 1 hrsť klíčkov denne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik