10 nápadov na grilovanie zeleniny
Vonku sa otepľuje, a to znamená, že je čas myslieť na to, že vyrazíte do prírody, na vatry a opekačky. No, pre tých, čo jedia mäso, je jedálny lístok zrejmý. A čo vegetariáni alebo vegáni? — Prečítajte si náš článok a vyberte si recepty na grilovanú zeleninu.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Aké jedlá okrem mäsa, hydiny a rýb možno grilovať?
- Ako doplniť grilovanú zeleninu
- Recepty
- Grilovaný baklažán so syrom stracciatella a paradajkami
- Grilovaná špargľa a kvety cukety s parmezánom
- Grilovaná zelenina s horčicovou omáčkou
- Zelenina na grile
- Grilovaná zelenina s aromatickým dresingom
- Grilovaná kukurica
- Plnené baklažány
- Šalát z baklažánu, cukety a grilovanej papriky
- Grilovaný zemiakový šalát
- Zeleninové špízy so syrom halloumi
Aké jedlá okrem mäsa, hydiny a rýb možno grilovať?
Našťastie je tu veľa možností: na otvorenom ohni sa varia huby, niektoré druhy syrov, ovocie a samozrejme zelenina. Presvedčení mäsožrúti môžu takéto jedlá použiť ako prílohu a vegetariáni a vegáni ako hlavné jedlo.
Aká zelenina je vhodná na grilovanie alebo grilovanie? Baklažány, cuketa a cuketa, paradajky a zemiaky, cibuľa, mrkva, kukurica. Mimochodom, ak si myslíte, že hovoríme len o opekaní zeleniny na grile alebo ražni, tak sa hlboko mýlite. Na otvorenom ohni môžete variť napríklad plnené baklažány a cukety, predjedlá (roládky), ale aj ingrediencie, ktoré sa potom spájajú do chutných šalátov. Vo všeobecnosti to rozhodne nebude nuda!
Ako doplniť grilovanú zeleninu
Ak hovoríme o priamej spoločnosti zeleniny, pokojne ju kombinujte s hubami (najlepšie so šampiňónmi, ktoré sa rýchlo varia) a syrom (napríklad halloumi alebo tofu). Jednoducho ich striedavo navlečte na špízy alebo ich položte na grilovací rošt.
Ak nechcete zeleninu ničím „riediť“, ale chcete jej dať zaujímavé odtiene chuti, v predbežnej fáze môžete použiť marinády (zvyčajne na báze rastlinného oleja), sušené bylinky, korenie a bylinky. No a pri podávaní aktívne dopĺňajte grilované jedlá omáčkami podľa chuti a dostatkom čerstvých korenistých byliniek. Naše recepty vám pomôžu: z nich získate veľa zaujímavých nápadov na zeleninové grilovacie menu.
Recepty
Grilovaný baklažán so syrom stracciatella a paradajkami
Varenie baklažánov na grile nie je ťažké: stačí dobre zahriať uhlie a smažiť baklažány zo všetkých strán, kým hrubá šupka nezčernie. Nebojte sa to prehnať – vnútro baklažánovej dužiny zostane jemné a šťavnaté, ale získa ľahkú dymovú príchuť.
Grilovaný baklažán so syrom stracciatella a paradajkami
Na prípravu 2 porcií potrebujete:
- baklažán – 2 ks.
- ružové paradajky – 2 ks.
- ustricová omáčka – 4 lyžice. l.
- rastlinný olej – 2 lyžičky.
- koriander – 4 vetvičky
Na omáčku:
- mrazený rakytník – 200 g
- rastlinný olej – 200 ml
- cukor – 1 lyžička.
- Pre stracciatellu:
- mozzarella – 120 g
- smotana 20% tuku – 200 ml
1. Pripravte stracciatellu. Odstráňte mozzarellu z nálevu, rozdeľte ju na vlákna a vložte do pohára alebo nádoby. Nalejte smotanu, pevne prikryte a vložte do chladničky na 3 hodiny alebo cez noc. Počas tejto doby získa mozzarella výraznú krémovú chuť a špecifickú textúru.
2. Predhrejte gril. Baklažány na niekoľkých miestach popicháme vidličkou a položíme na mriežku. Pečte, otočte na rôzne strany, 20 minút. Preložíme na dosku, mierne ochladíme a odstránime kožu.
3. Paradajky nakrájame na plátky. Odstráňte stonky a jemne nakrájajte listy koriandra. Paradajky skombinujte s bylinkami, pridajte soľ, korenie a rastlinný olej.
4. Pripravíme omáčku. Rakytník pretrieme cez jemné sitko, spojíme so slnečnicovým olejom a cukrom a rozšľaháme mixérom.
5. Baklažány prekrojíme pozdĺžne na polovicu, potrieme ustricovou omáčkou a poukladáme na taniere. Pridáme paradajkový šalát a stracciatellu a navrch polejeme rakytníkovou omáčkou.
Mimochodom
Zo všetkej zeleniny sú baklažány chuťou a textúrou najviac podobné mäsu, čo z nich robí skvelú vegetariánsku alternatívu steaku.
Poznámka pre hostiteľku
Omáčka z rakytníka by nemala byť sladká, cukor v receptúre je potrebný na vyrovnanie kyslosti bobúľ. Je lepšie regulovať jeho množstvo dodatočne.
Grilovaná špargľa a kvety cukety s parmezánom
Toto je skutočne reštauračná verzia prílohy k mäsu. Minimálne Taliani, ktorí toho o jedle veľa vedia, ho jednoducho zbožňujú. Špargľu sme zvolili zelenú, ale postačí aj biela.
Grilovaná špargľa a kvety cukety s parmezánom
Na prípravu 3 porcií potrebujete:
- zelená špargľa – 500 g
- kvety cukety – 7-8 ks.
- parmezán – 60 g
- maslo – 50 g
- olivový olej – podľa chuti
- kôra z 1 citróna
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Odlomte tvrdú spodnú časť stonky špargle (hľadajte miesto, kde sa ľahko zlomí). Ak je šupka stonky hrubá, ošúpeme ju. Kvety špargle a cukety pokvapkáme olivovým olejom, posolíme, veľmi opatrne premiešame a necháme 10-15 minút marinovať.
2. Medzitým vymiešame mäkké maslo s citrónovou kôrou, dochutíme trochou soli a výdatne korením. Odložíme do chladničky.
3. Špargľu položte na gril a grilujte 10 minút na stredne rozpálenom uhlí, pričom každú minútu otáčajte. Smažte kvety cukety 2-3 minúty.
4. Na tanier dáme kvety špargle a cukety a navrch natrieme kúsky masla a kôry. Po roztopení jemne prihoďte špargľu a kvety a posypte nahrubo nastrúhaným parmezánom.
Mimochodom
Taliani radi opekajú cuketové kvety jednoducho na panvici, po namáčaní každého do tekutého cesta – cestíčka.
Poznámka pre hostiteľku
Maslo môže byť ochutené nielen citrónovou kôrou, ale aj nasekanými lístkami bazalky: bude to veľmi elegantné.
Grilovaná zelenina s horčicovou omáčkou
Všetko je jednoduché a jasné: opečte zeleninu, pripravte domácu omáčku a polejte ňou jedlo tesne pred podávaním. Ale to je ten prípad, keď jednoduché jedlo môže priniesť najživšie gastronomické dojmy.
Grilovaná zelenina s horčicovou omáčkou
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- mladá cuketa – 4 ks.
- veľké sladké papriky rôznych farieb – 4 ks.
- cherry paradajky – 200 g
- zelené fazuľky – 400 g
- olivový olej – 4 lyžice. l.
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
- soľ
Na omáčku:
- Dijonská horčica – 3 lyžice. l.
- šťava a kôra z 1 pomaranča
- cesnak – 4 strúčiky
- šalotky – 2 ks.
- olivový olej – 4 lyžice. l.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Papriku a cuketu ošúpeme, ak treba. Nakrájajte na veľké kúsky, vložte do misy, pridajte cherry paradajky, osoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom.
2. Zeleninu grilujeme do zlatista. Môžete to urobiť aj v rúre zapnutím horného grilu.
3. Fazuľu povaríme v osolenej vode 3 minúty. Položte na sito, opláchnite studenou vodou a osušte.
4. Na omáčku roztlačíme cesnak, ošúpeme a nasekáme. Šalotku ošúpeme a nasekáme čo najjemnejšie. Zmiešajte šalotku, cesnak, pomarančovú šťavu a kôru. Pridáme horčicu, zalejeme olivovým olejom, soľou, korením a prešľaháme vidličkou.
5. Zeleninu zmiešame s fazuľou, omáčku pretrepeme, zalejeme zeleninou a ihneď podávame.
Mimochodom
Na omáčku je dôležité použiť dijonskú horčicu: naša „ruská“ horčica je príliš pikantná a zatieni chuť zeleniny.
Poznámka pre hostiteľku
Zeleninu vyprážajte na nie veľmi žeravom uhlí, inak hrozí, že sa pripáli skôr, ako zhnedne.
Zelenina na grile
Zelenina na grile je ideálnou, veľmi zdravou možnosťou ako samostatné jedlo alebo ako príloha k vyprážanému mäsu, hydine a rybám. Výborne ich dopĺňa strúhaný syr alebo tofu.
Zelenina na grile
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- malá cuketa – 3 ks.
- veľké baklažány – 3 ks.
- veľká červená cibuľa – 2 ks.
- granátové jablko – 1 ks.
- zväzok koriandra alebo petržlenu – 1 ks.
- šťava a kôra z 1 citróna
- cesnak – 2 strúčiky
- olivový olej – 150 ml
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Cuketu a baklažán nakrájame na 2 cm hrubé plátky Potrieme olejom z oboch strán a osolíme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na hrubé (2-3 cm) pierka. Sladkú papriku nakrájajte pozdĺžne na štvrtiny a ošúpte. Cibuľu a papriku potrieme olejom a všetku zeleninu osolíme.
2. Odlúpnite granátové jablko zo šupky a filmov. Na prípravu dresingu dôkladne opláchnite lístky koriandra/petržlenu a nasekajte nadrobno. Vložte do mixéra spolu s olúpaným cesnakom, citrónovou šťavou a kôrou, pridajte soľ a korenie a rozdrvte na pastu. Pri bežiacom motore nalejte zvyšný olivový olej.
3. Zapáľte uhlíky v grile alebo grilovacom hrnci (mali by sa dobre rozhorieť a zmeniť sa na biely popol) alebo predhrejte gril. Rozohrejeme 2 rošty a potrieme olejom.
4. Zeleninu smažte na strednom uhlí, kým sa neuvarí, pričom ju otočte raz za minútu. Nakrájajte na ľahko konzumovateľné kúsky, poukladajte na misu, prelejte dresingom, posypte semiačkami z granátového jablka a bylinkovými listami.
Mimochodom
Zloženie zeleniny na grilovanie môžete meniť podľa vlastného uváženia.
Poznámka pre hostiteľku
Na dresing môžete použiť nielen olivový olej, ale aj aromatický slnečnicový olej.
Grilovaná zelenina s aromatickým dresingom
Toto jedlo môžeme pokojne nazvať „dača“, pretože všetku zeleninu a bylinky, ktoré k nemu potrebujeme, si môžeme nazbierať priamo zo záhrady. Čerstvé, šťavnaté, zaliate prirodzeným slnkom…
Grilovaná zelenina s aromatickým dresingom
Na prípravu 3 porcií potrebujete:
- cuketa – 2 ks.
- baklažán – 1 ks.
- sladká paprika – 2 ks.
- paradajky – 3 ks.
- cibuľa – 2 ks.
- cesnak – 1 strúčik
- olivový olej – 200 ml
- petržlen a kôpor
- tymián, estragón, bazalka, rozmarín – po 1 vetvičke
- soľ
1. Cuketu, baklažán, cibuľu a paradajky nakrájame na plátky. Namočte baklažány na 20 minút do slaného roztoku, aby ste odstránili horkosť. Papriku nakrájame na plátky. Zeleninu posypte pár lyžicami oleja a premiešajte.
2. Zeleninu grilujeme, kým nebude hotová.
3. Pripravte si aromatický olej. Vložte listy tymiánu, estragónu, bazalky a rozmarínu do misky mixéra. Nalejte olej a šľahajte, kým nezískate omáčku. Podľa chuti dosolíme.
4. Opečenú zeleninu dáme na tanier, posypeme nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou. Nalejte aromatický olej.
Mimochodom
Zelenina môže byť predmarinovaná v olivovom oleji zmiešanom s 1 polievkovou lyžicou. l. Vôbec nie dlho: 15 minút bude stačiť.
Poznámka pre hostiteľku
Ak nie je možné variť zeleninu na otvorenom ohni, opečte ju na grilovacej panvici a podávajte s rovnakým aromatickým olejom.
Grilovaná kukurica
Kukuričné klasy sa zvyčajne uvaria vo vode a potom sa podávajú s trochou soli. Dajú sa však piecť aj na grile – zlaté zrnká získajú veľmi zvláštnu chuť.
Grilovaná kukurica
Na prípravu 2 porcií potrebujete:
- kukurica (klasy) – 2 ks.
- maslo – 30 g
- olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
- soľ
1. Kukuricu zalejeme studenou vodou a necháme 2 hodiny odstáť. Položte na oheň a varte klasy vo vriacej vode po dobu 15 minút.
2. Vodu scedíme, kukuricu položíme na tanier a potrieme maslom zo všetkých strán. Podľa chuti dosolíme.
3. Kukuricu položte na gril potretý olivovým olejom a opečte zo všetkých strán. Zabaľte do hrubej fólie a nechajte na nie príliš žeravom uhlí 10 minút.
Mimochodom
Mladú kukuricu netreba variť, stačí ju blanšírovať 5 minút v osolenej vode.
Poznámka pre hostiteľku
Tento druh kukurice skutočne nepotrebuje žiadne doplnky: je chutný sám o sebe. Môžeme však podávať s nadrobeným feta syrom, rozpusteným maslom…