Ako správne variť čaj: čierny, zelený, bylinkový

Ako správne variť čaj: čierny, zelený, bylinkový

Ako správne variť čaj: čierny, zelený, bylinkový

Príprava čaju je umenie! Mnoho ľudí v tomto každodennom rituále nevidí nič zvláštne. Ale keď sa ponoríte hlbšie do témy, objavíte celý svet. V predrevolučnom Rusku bol výborný čínsky čaj. Ale v sovietskych časoch bol nahradený indickým čiernym „so slonom“. Po rozpade ZSSR zmizla z regálov a na trhu sa objavilo mnoho ďalších odrôd. A ak pri varení ochuteného čaju nie je nič zložité, potom pri vysokokvalitnom čínskom čaji, ktorý sa koncom 90. rokov opäť vrátil do Ruska, musíte brať do úvahy veľa nuancií.

Ako správne variť čaj: čierny, zelený, bylinkový

O čom budeme hovoriť v článku:

• Monitorujte kvalitu vody

• Používajte vodu so správnou teplotou

• Vyberte si správnu nádobu na varenie čaju

• Pred varením nádobu zohrejte

• Kedy je najlepšie piť čaj?

• Koľkokrát dokážete uvariť čaj?

• Ako variť čierny čaj

• Ako variť zelený čaj

• Ako variť bylinkový čaj

Je dôležité pochopiť, že každý druh čaju je jedinečný. Existujú rôzne techniky varenia a každá má svoje vlastné jemnosti. O svoje skúsenosti sa s nami podelila odborníčka s 20-ročnou praxou Svetlana Kazina, majiteľka čajovej spoločnosti “Cult of Tea” a porotkyňa medzinárodnej súťaže čajových remeselníkov.

Sledujte kvalitu svojej vody

K čaju si vyberte kvalitnú vodu, aby bol nápoj chutný a zdravý
K čaju si vyberte kvalitnú vodu, aby bol nápoj chutný a zdravý

„Ak si chcete vychutnať chuť a benefity nápoja, vyberte si kvalitnú balenú vodu. V istom zmysle je príprava čaju chemický proces, pri ktorom voda pôsobí ako rozpúšťadlo aromatických a aromatických látok. Ak je chemické zloženie vody nevhodné, všetky látky zostanú nerozpustené v zápare.“ Podľa odborníka si niekoľko značiek udržuje na trhu trvalo vysokú kvalitu: „Demidovskaya“, „Sudogodskaya“, „Pilgrim“, „Arkhyz“, „Novoterskaya“, „Evian“ a „Baikal“.

MIMOchodom

S blížiacim sa letom by ste mali pamätať na to, že by ste si nemali kupovať balenú vodu, ktorá sedí na slnku. Pri zahrievaní plast uvoľňuje škodlivé látky: všetky môžu skončiť v čaji, ktorý si uvaríte.

„Ak je kupujúci ochotný zaplatiť aspoň 1 500 rubľov za 100 g čaju, čo zodpovedá 15 000 rubľov za kilogram, potom by rozumné rozhodnutie bolo nešetriť na kvalite vody. Pri tejto cene to bude stáť 150 rubľov za čajové lístky a to isté za fľašu vody, ale výsledkom bude skutočný pôžitok z chuti čaju,“ hovorí Kazina.

Používajte vodu so správnou teplotou

Ak použijete príliš horúcu vodu, horkosť a triesloviny sa uvoľnia príliš rýchlo, čo spôsobí odparenie esenciálnych olejov, čo spôsobí, že nápoj zhorkne a stratí arómu. Nízkoteplotná voda (do 80 °C) je vhodná len pre jemné jarné odrody zeleného čaju a japonský práškový čaj matcha, vysvetľuje odborníčka.

Vyberte si správnu nádobu na varenie čaju

Na každý druh čaju sa používa iné náčinie. Biely čaj a pu-erh je najlepšie variť v hlinených alebo kameninových nádobách
Na každý druh čaju sa používa iné náčinie. Biely čaj a pu-erh je najlepšie variť v hlinených alebo kameninových nádobách

Tu musíte stavať na vlastnostiach odrody. Napríklad zelený čaj a ľahké čaje oolong sú najlepšie varené v jemnom porceláne alebo skle. Ak uprednostňujete odležaný biely čaj alebo pu-erh, pre ktorý je dôležitá vysoká teplota, môžete použiť hrubostenný riad – hlinený alebo kameninový. Takéto jedlá nenechajú zápar vychladnúť a lepšie prezradia jeho vôňu. A vyhrievané oolongy, Shen a Shu pu’er sa dobre varia v špeciálnej hlinenej kanvici vyrobenej z vysokoteplotnej pálenej hliny Yixing.

Mimochodom

Pri tradičnom čínskom pití čaju sa často používa nádoba nazývaná chahai, gundaobei alebo nalievačka na odkvapkávanie čajových lístkov. Európske jedálenské súpravy obsahujú podobný prvok známy ako „konvička na mlieko“.

Pre fanúšikov rýchleho varenia je tu kanvica „gong fu“ alebo „ti pot“, ktorá kombinuje nádobu na zaváranie a nádobu na hotový nápoj.

Čo sa týka bylinných nápojov, výber sklenených nádob závisí od ich liečebného účelu. Termoska sa používa na varenie kôry, šípky alebo hlohu. Kvetinové čaje, ako je lipový a akátový, je najlepšie variť v hrnčeku alebo čajníku.

Pred varením zohrejte hrniec

Bezprostredne pred varením čaju sa odporúča riad zohriať opláchnutím vriacou vodou. To pomôže nielen odhaliť chuť nápoja, ale aj odstrániť všetky zvyšné chemikálie po umytí kanvice alebo termosky.

Kedy je najlepšie piť čaj?

Čaj je vhodné piť pol hodiny po jedle. Neodporúča sa piť tento nápoj pred spaním: väčšina odrôd obsahuje kofeín
Čaj je vhodné piť pol hodiny po jedle. Neodporúča sa piť tento nápoj pred spaním: väčšina odrôd obsahuje kofeín

V čínskej kultúre existuje tradícia pitia čaju pol hodiny po jedle, aby sa vitamíny z potravy lepšie vstrebali. Po 16. hodine sa radšej vyhnite pitiu čaju s vysokým obsahom kofeínu, pretože to môže mať negatívny vplyv na kvalitu spánku. Výnimkou sú odležané čaje ako starobiely, Lao Cha Wan, Shen či Shu dlhotrvajúci.

V zriedkavých prípadoch môže byť zelený čaj užitočný pred spaním. V malých dávkach pomáha znižovať krvný tlak a zlepšuje spánok. Rozumnejšie by však bolo nahradiť ho „tibetským harmančekom“ – čínskou chryzantémou, ktorá neobsahuje kofeín a znižuje krvný tlak. Alebo si vyberte tradičné bylinky: chmeľ, harmanček, medovka.

Poznámka pre hostiteľku

Čaj Pu-erh znižuje kyslosť žalúdka, zatiaľ čo zelený, oolong a červený čaj ju zvyšujú.

Koľkokrát môžete variť čaj?

Po piatom zápare čaj začne uvoľňovať veľké množstvo trieslovín, ktoré vysušujú ústnu sliznicu. Ak máte pocit sucha v ústach alebo na perách, musíte nahradiť čajové lístky čerstvými. Samozrejme, existujú výnimky: spravidla ide o veľmi drahý zberateľský čaj. Varí sa pomocou veľmi krátkej doby lúhovania, takže neuvoľňuje triesloviny tak rýchlo. Ale v žiadnom prípade by sa čajové lístky nemali nechávať dlhšie, ako kanvica vychladne.

Prečítajte si tiež

Čajové vrecká: výhody a škody

Fakty o jedle

Čajové vrecká: výhody a škody

Majú čajové vrecúška nejaké výhody? Aké škodlivé látky sa uvoľňujú do vody pri varení tohto čaju? Odkiaľ pochádzajú a môžu spôsobiť ujmu na zdraví? Je bezpečné piť čaj zo sáčkov?

SokolovaN

Natália Sokolová

Ako variť čierny čaj

Jedným z najbežnejších druhov je čierny čaj. Čajové lístky sú pri jeho výrobe pred tepelnou úpravou a sušením oxidované, čo dáva nápoju tmavú farbu a bohatú chuť s miernou kyslosťou.

Ako variť

1. Vodu prevaríme na 100 °C.

2. Zohrejte riad.

3. Nalejte čajové lístky do nádoby – 1 lyžička. na pohár (200250 ml).

4. Čaj zalejte vriacou vodou.

5. Varte na 25 minút, v závislosti od požadovanej sily.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje množstvo antioxidantov, vitamínov skupiny B a ďalších prospešných látok
Zelený čaj obsahuje množstvo antioxidantov, vitamínov skupiny B a ďalších prospešných látok

Na rozdiel od čierneho čaju, zelený čaj počas procesu výroby toľko neoxiduje. Je podrobený jemnému tepelnému spracovaniu a sušeniu. Deje sa tak preto, aby sa v ňom zachovali prospešné látky, najmä vitamíny skupiny B.

Ako variť

1. Zahrejte vodu na 70 °C80 °C.

2. Zohrejte riad.

3. Čajové lístky nasypte do nádoby – približne 1 lyžičku. na pohár (200250 ml).

4. Čaj naplňte vodou požadovanej teploty.

5. Varte na 13 minúty.

Bylinné infúzie

Bylinné čaje sa vyrábajú z rôznych rastlín iných ako Camellia sinensis. Pravidlá ich varenia sa môžu líšiť, najčastejšie sú pokyny uvedené na obale.

Ako variť:

1. Priveďte vodu do varu (asi 100 °C).

2. Zmes nalejte do čajníka, hrnčeka alebo termosky – 12 lyžičky. bylinky na pohár.

3. Bylinky zalejeme vriacou vodou.

4. Varte 5 až 10 minút.

Užitočné rady

K čaju neužívajte lieky, vitamíny ani doplnky stravy. Napríklad železo a horčík sa s čajom vstrebávajú oveľa horšie.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #čaj #zelený čaj #bylinkový čaj #čierny čajSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik