Ako urobiť citrónové dezerty, ktoré prinesú radosť

Ako urobiť citrónové dezerty, ktoré prinesú radosť

Ako urobiť citrónové dezerty, ktoré prinesú radosť

Citrónové pečivo lahodí oku odtieňmi zlatistej a žltej a ich vôňa pripomína horúce leto. Keď je vonku zamračené alebo mráz a vo vzduchu je zima, citrusové plody, najmä citróny, vám zlepšia náladu a dodajú telu silu.

Ako vyrobiť citrónové dezerty, ktoré prinesú radosť a šťastie

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Naša klasika
  • Sila vajec
  • Koláčiky a koláčiky
  • Najlepší priatelia
  • Citrónová maková torta
  • Citrónové sušienky
  • Rýchly citrónový koláč

Všeobecne platí, že kyslosť citrónov, vyvážená cukrom a „vyhladená“ tukom plnky a/alebo cesta, vám umožňuje vytvárať neuveriteľne chutné pečivo, zatiaľ čo posilní váš imunitný systém a kôru naplnenú základnými oleje, povzbudzuje, zlepšuje náladu a stimuluje myšlienkový proces. Našou úlohou pri pečení koláčov je teda zachovať chuť citróna a vytiahnuť z kôry maximum arómy.

Naša klasika

Pravdepodobne v každom notebooku s receptami, ktoré sa zachovali zo sovietskych čias, je aspoň jeden recept na citrónový koláč alebo „citrónový koláč“. Spravidla to bude uzavretý koláč vyrobený z nesladeného cesta. S cestom sú možné možnosti: lístkové cesto kúpené v obchode bez droždia alebo „falošné lístkové cesto“, keď sa nekvasené cesto s vysokým obsahom masla (v sovietskych časoch pravdepodobne margarín) opakovane skladá do obálky, ako skutočné lístkové cesto. pečivo. Najbežnejšou verziou cesta na citrónový koláč je však takzvaný „nasekaný s kyslou smotanou“. Je rýchly a nenáročný: za pár minút sa miesi, pri príprave plnky vychladne a nedostatky v rúre skryje práškový cukor na povrchu. Výsledkom je, že tento druh cesta na citrónový koláč zaberie menej času ako rozmrazovanie hotového lístkového cesta.

Na naplnenie citrónového koláča sa za starých čias celé citróny pomleli a potom zmiešali s cukrom. Dnes sa častejšie používa kuchynský robot alebo misa mixéra so spodnými čepeľami. Je to výhodné, pretože citrón sa najskôr odreže, čo znamená, že semená budú viditeľné a možno ich odstrániť. To je dôležité, pretože sú horké. Náplň obsahuje celý citrón: kyslú dužinu, aromatickú kôru a špongiovitú bielu časť, ktorá sa nachádza pod kôrou a vedecky sa nazýva albedo. Obsahuje pektín, ktorý po spojení s cukrom a kyselinou plnku želíruje. Nesnažte sa znížiť množstvo cukru: ak je pomer citróna a cukru vypnutý, plnka nezhustne správne, vytečie z koláča a navyše sa pripáli. A to vôbec nie je to, čo by sme chceli.

Mimochodom, nezabudnite citrón pred použitím do plnky ochutiť. Môže sa ukázať, že je tak prenikavo kyslá, že namiesto uberania budete musieť pridať cukor. A pred prepravou nezabudnite citrón zaliať vriacou vodou, aby ste odstránili nanesený povlak.

Bolo by pekné pridať do náplne trochu studeného masla nakrájaného na kúsky. Chladnutím bude náplň trochu krémovejšia a hustejšia.

Hotový koláč úplne ochlaďte na mriežke a až potom nakrájajte na porcie. Kým je koláč teplý, plnka v ňom je nestabilná a vytečie.

Hotový citrónový koláč je potrebné vychladnúť, aby plnka pri krájaní nevytiekla.
Hotový citrónový koláč je potrebné vychladnúť, aby plnka pri krájaní nevytiekla.

Sila vajec

Ak sa citrónová šťava zmieša s vajíčkami a zahreje, získate citrónový krém, takzvaný lemon curd. A ak ním naplníte košík na pečivo, získate citrónový koláč alebo koláč. A tu sú citrónové pečivo rozdelené do 2 veľkých podskupín:

dopečené cesto naplníme hotovým krémom, ktorý sa vychladnutím stabilizuje – bude to tartaletka alebo v porciovanej verzii citrónová tartaletka;

Kúsok cesta, upečený úplne alebo do polovice, naplníme zmesou citrónov a surových vajec a pečieme v rúre, kým plnka nezhustne zrážaním vajec – bude to otvorený citrónový koláč.

Lemon curd je vhodný do cukrárskych košíkov, otvorených koláčov a citrónových tort
Lemon curd je vhodný do cukrárskych košíkov, otvorených koláčov a citrónových tort

Existuje aj kompromisná možnosť, pri ktorej sa citrónový krém čiastočne uvarí na priamom ohni, potom sa naleje do pripraveného košíčka na cesto a dopečie v rúre.

Všetky 3 možnosti majú právo na život, zostáva len vybrať si tú najvhodnejšiu na realizáciu v konkrétnych podmienkach.

Napriek zdanlivej jednoduchosti sa s citrónovým koláčom alebo koláčom môže veľa pokaziť. Môže prejsť zo sladkého na zakalený alebo môže byť taký kyslý, že vás škriabe v krku. Plnka môže byť tekutá, príliš vaječná a miešaná, v horšom prípade môže mať kovovú pachuť. Kôrka môže byť príliš tvrdá, príliš mäkká, príliš hrubá alebo príliš sladká.

Pre kyslo vyváženú náplň použite ako základ nasledujúci pomer: 3 diely cukru na 2 diely citrónovej šťavy (objemovo na 1 šálku cukru 2/3 šálky citrónovej šťavy). A nezabudnite, že šťava je len kyslá chuť a citrónová aróma je kôra a jednoducho jej nie je príliš veľa.

Akonáhle sa ingrediencie na citrónovú plnku spoja, ihneď ju začnite variť: buď ju uvarte na ohni, alebo nalejte na cesto a vložte do rúry. Ak to neurobíte, riskujete, že skončíte so zrnitou náplňou v hotovom koláči.

Aby bola plnka hustá, hodvábna a jemne rôsolovitá, je najlepšie použiť kombináciu žĺtkov a celých vajec. Vďaka žĺtkom je textúra viac „krémová“ a farba je jasne žltá. Pred naliatím do košíka smotanu sceďte, aby sa do nej nedostali zhluky vaječného bielka.

Je veľmi dôležité dbať na to, aby všetok riad, ktorý prichádza do styku s náplňou – misky, šľahacia metla, panvica a sitko – bol vyrobený z nereaktívnej nehrdzavejúcej ocele, plastu alebo skla. To zaručí, že náplň nebude mať nepríjemnú kovovú chuť.

Citrónový krém
Citrónový krém

Košík na cesto je možné upiecť vopred, ale v tomto prípade ho zohrejte v rúre asi 5 minút a potom nalejte pripravenú plnku. Okamžite sa začne variť z horúceho povrchu a základňa nebude mať čas navlhčiť: zostane chrumkavá.

Na pečenie citrónových koláčov je vhodná takmer každá forma, ale najlepšou voľbou by bola forma s nízkymi stranami a odnímateľným dnom. Hotový koláč je najvhodnejšie z neho vybrať, ale počas procesu ho nezabudnite položiť na plech na pečenie: presúvanie naplnenej formy s odnímateľným dnom je veľmi nepohodlné.

Koláč nakrájajte na porcie a až potom pomocou špachtle preneste na tanier. V opačnom prípade, keď sa pokúsite získať prvý kúsok, môže sa celý koláč zlomiť. Jednoducho nemá potrebnú mieru slobody, aby „pustil“ prvú časť.

Mimochodom, dobrým príkladom pečenia citróna sú „citrónové štvorce“. V podstate ide o rovnaký koláč alebo koláč, ale pečený nie v okrúhlej forme, ale na plechu na pečenie a nakrájaný nie na segmenty, ale na štvorcové alebo obdĺžnikové kusy.

Koláčiky a koláčiky

Pečenie s citrónom nie je len o koláčoch! Cookies a muffiny s prídavkom citrónovej šťavy a kôry sú pripravené rýchlo a výsledok vždy poteší.

V receptoch zvyčajne nie je nič zložité, ale vždy chcete zabezpečiť, aby sa jasná citrónová aróma počas pečenia nestratila.

Môžete napríklad začať pripravovať cesto mletím kôry s cukrom. Kryštály cukru ničia škrupinu „kapsúl“ éterickými olejmi a vôňa sa stáva oveľa intenzívnejšou. Ďalším spôsobom je pridať kôru do smotanového masla na koláče alebo sušienky. Tuk obalí čiastočky kôry a zachová prchavé arómy.

Vôbec nie je potrebné piecť citrónové košíčky v tradičných tehlových alebo „venčekových“ formách. Cesto vylejeme do zapekacej misy vo vrstve 2,53 cm, upečieme a nakrájame na štvorce alebo tyčinky. Výsledkom je sušienka v tvare a košíček s obsahom: vynikajúca kompromisná možnosť.

Citrónové košíčky je možné nakrájať na štvorce alebo tyčinky
Citrónové košíčky je možné nakrájať na štvorce alebo tyčinky

Najlepší priatelia

Vôňa citrónového pečiva bude ešte povzbudzujúcejšia, ak do kôry pridáte ďalšie čerstvé príchute, ako je pomarančová alebo limetová kôra, mäta alebo bazalka. Pri príprave citrónového tvarohu pridajte čerstvé listy alebo do cesta pridajte štipku sušených listov. Zázvor bude v ceste fungovať skvele, ale pridávať ho do krému je riskantné: agresívne enzýmy čerstvého zázvoru môžu zabrániť zrážaniu vajec.

Kardamón, muškátový oriešok, kokos a čierne korenie sú tiež skvelým doplnkom citrónového pečiva. A, samozrejme, nezabudnite na vanilku!

Citrónová maková torta

Vďaka jemnej striedke, vlhkej a krémovej, bude tento citrónový koláč stredobodom každého čajového večierka. Použitím rozpusteného masla vznikne koláč s veľmi jemnou jemnou textúrou a citrónový sirup umocňuje pocit sviežosti.

Citrónová maková torta
Citrónová maková torta

8 porcií, doba varenia: 1 hodina 45 minút. + 1 hodina na vychladnutie

Čo potrebujete:

  • 225 g masla
  • 175 g (1 ½ šálky) múky
  • 1/3 šálky maku
  • 5 g (1 ČL) prášku do pečiva
  • 250 g (1 ¼ šálky) cukru
  • kôra z 2 citrónov (2 lyžičky)
  • šťava z 2 citrónov
  • 240 g (4 ks.) vajec
  • 10 g (1 vrecúško) vanilkového cukru
  • 3 g (1/2 lyžičky) soli

Na citrónový sirup:

  • 100 g (1/2 šálky) cukru
  • 60 ml (1/4 šálky) citrónovej šťavy
  • maslo na vymastenie formy
  1. Obdĺžnikovú tortovú formu 11 x 22 cm vymastíme maslom. Na dno položte pás papiera na pečenie dostatočne dlhý, aby zakryl úzke strany formy. Na zvyšné dve strany (dlhé) položte pás papiera. Predhrejte rúru na 175 °S.
  2. V miske zmiešame múku s práškom do pečiva a soľou. Oddeľte 1 polievkovú lyžičku. l. zmes a v samostatnej nádobe premiešame s makom tak, aby sa mak rovnomerne rozložil po celom ceste.
  3. Maslo nakrájajte na kúsky a rozpustite na miernom ohni alebo v mikrovlnnej rúre pri strednom výkone, vyhýbajte sa varu. Ochladí sa na teplotu miestnosti.
  4. Do misky kuchynského robota vložte cukor, kôru a vanilku. Miešajte niekoľkokrát pulzovaním procesora. Cukor mierne navlhne.
  5. Do misky kuchynského robota pridajte citrónovú šťavu a vajcia. Miešajte, kým sa nespojí. So spusteným procesorom tenkým prúdom pridávajte maslo. Mali by ste dostať hladkú emulziu.
  6. Nalejte zmes do veľkej misy a pridajte múku v troch prídavkoch, pričom po každom pridaní miešajte vareškou. Nakoniec pridáme múku a mak. Cesto bude tekuté, ako na palacinky.
  7. Cesto nalejte do pripravenej formy a vložte do rúry. Pečieme 15 minút, potom znížime teplotu na 160 °C a koláč pečieme ďalších 35 minút alebo kým drevená špajľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá.
  8. Koláč ochlaďte v panvici na mriežke 10 minút, potom vyberte z formy na mriežku. Kým koláč chladne, pripravte si sirup. Za týmto účelom zmiešajte cukor a citrónovú šťavu v hrnci a varte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí, a 2 minúty po varení.
  9. Pomocou drevenej špajle často napichajte povrch a boky torty a potierajte horúcim citrónovým sirupom pomocou kefy. Ochlaďte na izbovú teplotu, aspoň 1 hodinu.

Mimochodom. Ak nemáte kuchynský robot, vymiešajte cesto na citrónový koláč pomocou mixéra alebo aj ručne. Nezabudnite znížiť rýchlosť mixéra vo fáze zavádzania oleja a pokúste sa dosiahnuť emulziu.

Poznámka pre majiteľa. Košíčky sú nielen chutné,…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik