Ako variť pizzu na panvici
Pizza na panvici je skutočným darom z nebies pre milovníkov pizze, keď potrebujú niekoho rýchlo nakŕmiť. Dá sa pripraviť doslova za pár minút (za predpokladu, že cesto už čaká) a navyše na akomkoľvek mieste, kde je možné rozohriať panvicu na sporáku, prenosnom sporáku, prenosnom horáku, grile alebo grile.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Cesto na pizzu na panvici
- Prípravné práce
- Lisovanie
- Teplotné podmienky
Cesto na pizzu na panvici
Najjednoduchším riešením na výrobu pizze na panvici je kúpiť hotové kysnuté cesto, čerstvé alebo mrazené. Alebo nebuďte príliš leniví na to, aby ste si kysnuté cesto na pizzu miesili sami. Navyše to možno urobiť deň vopred a dokonca aj dva dni pred prípravou. Na dve pizze na panvici s priemerom 25–Na 28 cm budete potrebovať približne 450 g cesta, vymieseného z 260 g (1 ¾ šálky) múky, 170 ml studenej vody, 5 g lisovaného droždia (alebo 2 g suchého instantného), 3/4 ČL. soľ a 1 polievková lyžica. l. olivový olej a cukor alebo med. Vymiesené cesto necháme hodinu pri izbovej teplote, potom rozdelíme na dve časti a v zakrytej nádobe dáme do chladničky. Pred pečením pizze na panvici vyberajte po jednej guľôčky cesta a vytvarujte z nich placku.
Cesto na pizzu na panvici
Ale kvasnicové cesto nie je najjednoduchšie riešenie pre pizzu na panvici, trvá oveľa menej času. Vhodné je jemné cesto z múky, mlieka alebo akéhokoľvek fermentovaného mliečneho výrobku, vajec, soli a rastlinného oleja. Nie je potrebné pridávať prášok do pečiva, ale nie je to ani zakázané.
Podobne ako cesto na pizzu z kysnutých foriem, treba ho pred použitím rozvaľkať. Nezabudnite nechať cesto 15 minút odpočívať medzi dokončením miesenia a tvarovaním pizze.–20 pod potravinovú fóliu alebo prevrátenú misku.
Mnoho ľudí uprednostňuje použitie cesta na pizzu na panvici, ktorá okrem múky obsahuje kyslú smotanu, majonézu, vajcia, soľ a prášok do pečiva. Toto cesto má podobnú konzistenciu ako koláč. Naleje sa na vyhrievanú panvicu v pomerne tenkej vrstve, po niekoľkých minútach sa pomastí omáčkou a naplní sa náplňou. Veľmi pohodlná možnosť pre improvizovanú pizzu!
Prípravné práce
Kým cesto na pizzu odpočíva na panvici, má zmysel pripraviť si všetky potrebné ingrediencie. Omáčku, ako všetko ostatné, má zmysel vopred vybrať z chladničky: studené jedlo na povrchu cesta spomalí jeho prípravu. Lahôdkové mäso, olivy, paradajky a iné potraviny nakrájajte na malé ploché kúsky a položte ich na dosku v radoch, aby sa s nimi ľahšie manipulovalo. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Pripravené suroviny majte po ruke, aby ste ich mohli rýchlo pridať do cesta.
Lisovanie
Aby sa cesto na pizzu na panvici dobre upieklo, musíte ho rozvaľkať na pomerne tenký plochý koláč s priemerom o pár centimetrov menším, ako je dno panvice. Mäkké cesto nie je potrebné vyvaľkať valčekom, môžete ho jemne natiahnuť rukami. V každom prípade, ak sa cesto odmieta natiahnuť a snaží sa zhromaždiť smerom k stredu, prikryte ho fóliou alebo utierkou a nechajte ho 10 minút.–15 minút. Lepok múky povolí a obnoví sa ťažnosť cesta.
Formovanie cesta
Cesto na pizzu rozvaľkáme alebo natiahneme na placku na panvici, najlepšie na doske jemne vymastenej rastlinným olejom a neposypanej múkou. Múka, ktorá sa dostane na povrch cesta, začne v panvici rýchlo horieť a vytvorí nie príliš príjemnú vôňu.
Môžete podvádzať a cesto vyvaľkať na papieri na pečenie narezanom na priemer dna formy. V tomto prípade máme dve možnosti: cesto preložíme na panvicu aj s papierom – necháme na ňom piecť, alebo cesto prevrátime na panvicu a papier stiahneme.
Teplotné podmienky
Na prípravu pizze je vhodná akákoľvek panvica, ktorá dokáže naakumulovať dostatok tepla a rovnomerne ho preniesť na cesto. A hoci je liatinová panvica považovaná za ideálnu (nezáleží na tom, či je naliata alebo nie), oceľová panvica s hrubým dnom alebo liaty hliník sa s touto úlohou tiež ľahko vyrovná.
V určitej fáze varenia budete musieť panvicu zakryť pokrievkou. Myslite na to vopred, vyskúšajte, ktorý poťah je vhodný, ak nemáte „domorodý“.
Bez ohľadu na cesto, ktoré používate na pečenie pizze na panvici, musíte vyložiť chlieb alebo naliať cesto na predhriaty povrch.
Bolo by dobré ho natrieť tenkou vrstvou rastlinného oleja, aj keď sa rozhodnete piecť na papieri.
Zohrejte panvicu na strednú teplotu 3–5 minút, skontrolujte, či je dostatočne horúci kvapkaním vody do stredu. Ak sa kvapka začne okamžite víriť, môžete trochu zvýšiť oheň a vyložiť alebo naliať cesto. Cesto varíme niekoľko minút, kým spodok nie je zlatohnedý. Ak povrch cesta bublá, prípadné väčšie bubliny popicháme vidličkou.
Tortillu otočte, znížte oheň na strednú úroveň a zhnednutý povrch potrite omáčkou. Natrieme plnkou, posypeme syrom a hneď prikryjeme pokrievkou.
Pizza na panvici
Pizza na panvici vyrobená z cesta sa zvyčajne neprevracia. Akonáhle povrch cesta trochu „zatuhne“, natrie sa omáčkou, položí sa náplň, posype sa syrom – a prikryje sa.
Keď sa syr roztopí na vašu obľúbenú konzistenciu, môžete pizzu preložiť na drevenú dosku alebo mriežku. Stačí pár minút vychladnúť a môžete podávať!
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #pizzaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach