Ako variť tvarohovú Veľkú noc: osvedčená klasická metóda

Ako variť tvarohovú Veľkú noc: osvedčená klasická metóda

Ako variť tvarohovú Veľkú noc: osvedčená klasická metóda

Urobiť dobrý veľkonočný koláč je oveľa jednoduchšie ako urobiť dobrý veľkonočný koláč. Nezáleží na tom, či ho robíte surový, pudingový alebo, ako je popísané nižšie, pol na pol, pretože ide v podstate len o zmes viacerých ingrediencií. A čím vyššia je kvalita každého z nich, tým lepší bude výsledok.

Ako uvariť Veľkú noc s tvarohomAko uvariť Veľkú noc s tvarohom

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Tvaroh
  • Vajcia a maslo
  • Samotná Veľká noc
  • Koľko z čoho

Najdôležitejšie ingrediencie Veľká noc – tvaroh, maslo a vajcia, pričom najdôležitejší je tvaroh. Dobrá rada je asi ísť na trh a kúpiť si ho tam, ale pred Veľkou nocou je už tradične dopyt po tvarohu taký veľký, že niekedy je lepšie si ho vyrobiť sami.

Tvaroh

Musíte si kúpiť veľa dobrého pasterizovaného mlieka a dobrej kyslej smotany; Je jasné, že čím viac smotany dáte a čím je mastnejšia, tým mastnejší bude tvaroh. Treba mať na pamäti, že z 300 g mliečnych výrobkov sa získa približne 50 g tvarohu. V podstate zmiešajte mlieko a kyslú smotanu vo veľkom hrnci, prikryte a nechajte pri izbovej teplote. Počkajte, kým zmes vykysne (určite sa to stane cez noc), panvicu postavte na mierny oheň a za stáleho miešania varte, kým sa tvaroh neoddelí od srvátky. Ak ste leniví stáť a miešať, vložte panvicu do vodného kúpeľa – zaberie to viac času, ale nepripáli sa.

Cedník vysteľte dvoma vrstvami gázy tak, aby okraje látky viseli smerom von, a tvarohovú zmes opatrne vypustite do pripraveného cedníka. Mimochodom, odkvapkávaná srvátka je mimoriadne cenný produkt, robia sa z nej neuveriteľne úžasné palacinky a iné pečivo nie je o nič horšie (skúsil som miesiť cesto na pizzu so srvátkou – dopadlo to úžasne). Nechajte tvaroh odtiecť, potom zviažte okraje gázy a výsledný uzol zaveste cez noc, aby ste odčerpali zvyšnú srvátku. Ráno vyberte tvaroh z gázy a pretrite cez jemné sitko. Zmyslom tohto postupu je, že tvaroh stráca vodu a nasýti sa vzduchom a mali by mu podliehať domáce aj kupované výrobky. V tomto bode sú manipulácie s tvarohom vo všeobecnosti dokončené.

Vajcia a maslo

Je dôležité pochopiť, že žĺtok a bielok sa pri spracovaní správajú odlišne, takže vajcia je potrebné oddeliť. V prvom rade si ich teda rozdeľte na žĺtky a bielka a bielky sú pre vás Veľká noc nebude potrebná. Ak sa bojíte používať surové vajcia na jedlo (to je normálne – ja, povedzme, bojím sa), urobte nasledovné.

Z hrnca s vriacou vodou, cedníka a ohňovzdornej misky postavíme parný kúpeľ, do misky nasypeme cukor, pridáme surové žĺtky, vezmeme metličku a žĺtky s cukrom rozotrieme na svetlý, nadýchaný krém. Odstavte misku z ohňa, pridajte maslo nakrájané na malé kúsky a pokračujte v šľahaní, kým nebude zmes hladká a lesklá. Nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu. Vaječný žĺtok je podľa mňa jediný produkt, ktorý sa na Veľkú noc používa a ktorý si skutočne vyžaduje tepelnú úpravu. Veľa ľudí varí samotnú Veľkú noc, ale podľa mňa je to márne. Takmer bezchybné sladké jedlo sa zmení na tehlu. Možno sa to však niekomu páči. Mne nie.

Samotná Veľká noc

Asi tretinu žĺtkového krému oddelíme a pridáme k tvarohu. Miešajte vareškou. Pridajte ďalšiu tretinu smotany, znova premiešajte vareškou. Pridajte zvyšnú smotanu a znova premiešajte. V skutočnosti je to takmer všetko, čo musíte urobiť, existujú však variácie. Do krému teda môžete pridať rozpustenú čokoládu, alebo pár polievkových lyžíc vanilkového cukru, prípadne nastrúhanú citrónovú kôru a do tvarohu môžete po vyvaľkaní v práškovom cukre primiešať kandizované ovocie alebo hrozienka (takto budú rovnomernejšie rozložené v celom objeme). Vzniknutú hmotu je potrebné vložiť do vhodnej formy (najvhodnejšie je samozrejme sedacie vrecúško), prikryť podšálkou a pod tlakom položiť tanier, pretože tekutina odtečie. Je veľmi dôležité umiestniť zmes do formy rovnomerne a opatrne, nespěchať, vyhnúť sa tvorbe dutín a opatrne ju zhutniť špachtľou. Pripravená forma by mala byť cez noc v chladničke. A ráno všemožne ozdobiť a ísť svätiť.

Koľko z čoho

Ako každé ľudové jedlo, Veľká noc vždy pripravené podľa chuti konkrétnej rodiny. Približné proporcie sú nasledovné. Na 1 kg tvarohu budete potrebovať 200 g dobrého masla, 5 čerstvých žĺtkov a 200 g jemného bieleho cukru. Ak použijete kandizované ovocie, budete potrebovať 200300 g Ak použijete čokoládu, stačí 100 gramová tyčinka.

Ak nemôžete urobiť domáci tvaroh, stále ho kúpte na trhu. Po prvé, na veľkonočný tvaroh si vyberte nízkotučný tvaroh – predajcovia na trhu ho vždy ponúkajú ako nízkotučný, ale to je podvod. Je to len produkt s menším množstvom tuku, na rozdiel od tuku, v ktorom sa vrstvy tvarohu môžu striedať s vrstvami kyslej smotany.

Po druhé, tvaroh by mal byť mierne suchý. Nemalo by byť drobivé ako cereálie! To neprinesie nežnú Veľkú noc. A do tretice, tvaroh musí byť čerstvý, neprekyslený, bez cudzích chutí a vôní. Pred kúpou si ho určite vyskúšajte.

O orechoch. Najlepšie je použiť mandle. Nepoužívajte vlašské orechy, pretože dodajú Veľkej noci nevábny vzhľad a tvarohu dodajú pochybnú farbu. Mimochodom, o farbe. Z rovnakého dôvodu ako vlašské orechy by ste ako dochucovadlo nemali používať škoricu. Farba sa zmení na hnedú, čo nie je veľmi pekné. Ale vanilka, citrónová kôra, šafran, rozdrvené na prach s kryštálovým cukrom, poskytujú neuveriteľnú explóziu chuti aj farby. Tvaroh má všetky tieto ingrediencie veľmi rád.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #tvaroh #Alexander Ilyin #ako variť #Veľká noc #tvaroh Veľká nocSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik