Ako využiť 11 najznámejších rastlinných olejov
Kuchárske využitie slnečnicového a olivového oleja pre väčšinu Rusov nevyvoláva otázky, ale čo robiť so sezamovým, mandľovým alebo avokádovým olejom, stojí za to zistiť.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Olivový olej
- Avokádový olej
- Sójový olej
- Kukuričný olej
- Mandľový olej
- Palmový olej
- Slnečnicový olej
- Sezamový olej
- Repkový olej
- Hroznový olej
- Kokosový olej
Rastlinný olej má okrem pôvodu, chuti a vône aj takú dôležitú vlastnosť, akou je bod varu (bod), teda ten, pri ktorom začína horieť. Pri pridávaní oleja do hotového jedla sa môžeme riadiť len jeho samozrejmou charakteristikou: vôňou a chuťou a ak s ním ideme vyprážať, tak je lepšie poznať bod varu.
Olivový olej
Bod varu pre extra panenský je 160 °C, pre panenský – 210 °C, pre výlisky (z koláča) – 238 °C, pre extra ľahký – 242 °C.
Extra panenský nie je vhodný na vyprážanie, ale je ideálny do dresingov, omáčok a pečiva, ako aj na pridávanie do už horúcich hotových jedál, ako sú polievky. Ostatné (podľa druhu) sú vhodné na vyprážanie a dusenie.
Recept na korenený mrkvový koláč s olivovým olejom
Pikantný mrkvový koláč s olivovým olejom
Na prípravu koláča potrebujete:
- mrkva – 400 g
- kúsky ananásu v svetlom sirupe – 1 plechovka (400 g)
- zmiešané pražené orechy (vlašské orechy, pekanové orechy, mandle, lieskové orechy, kešu orechy) – 200 g
- tmavohnedý cukor – 200 g
- vajcia – 4 ks.
- extra panenský olivový olej – 1 pohár
- múky – 3 poháre
- krupice – 0,5 šálky
- prášok do pečiva – 1 polievková lyžica. l.
- čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok – 0,5 lyžičky.
- zázvorový prášok – 1 polievková lyžica. l.
- soľ – 0,5 lyžičky.
Na krém:
- mäkký smotanový syr (nespracovaný) – 600 g
- tučná kyslá smotana – 2 polievkové lyžice. l.
- práškový cukor – 150 g
- vápno – 2 ks.
Na ozdobu:
- mrkva – 1 kus
- cukor – 100 g
1. Ozdobu si pripravte vopred: mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Varte cukrový sirup s 2 polievkovými lyžicami. l. voda, vložte mrkvu do sirupu, varte 2 minúty. Plátky mrkvy položte na plech pokrytý papierom na pečenie (sirup si odložte), vložte ich do rúry predhriatej na 80–100 °C, aby sa vysušili, kým sa z nich nestanú hranolčeky. V pohode.
2. Rúru predhrejeme na 170°C. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Ananás nasekáme veľmi jemne. Orechy nasekajte tak, aby ste mali malé aj veľké kúsky. Zmiešajte mrkvu, ananás a orechy.
3. Vajcia vyšľaháme so soľou, cukrom a zvyšným sirupom z mrkvovej ozdoby do nadýchanej homogénnej hmoty. Bez zastavenia šľahania pridajte olivový olej.
4. Zvlášť preosejeme múku s práškom do pečiva, zázvorom a muškátovým orieškom. Pridajte krupicu a premiešajte.
5. Zmiešajte vaječnú zmes so zmesou múky bez toho, aby ste príliš miesili. Pridajte mrkvu, ananás a orechy a znova premiešajte bez preháňania.
6. 2 rovnaké formičky s priemerom 24 cm vystelieme naolejovaným papierom na pečenie a papier vysypeme múkou. Cesto rovnomerne rozdeľte do foriem a vložte do rúry. Pečte, kým vložená drevená špajľa nevyjde čistá, 50–60 minút.
7. Kým sa koláčiky pečú, pripravte si krém: limetky umyte kefou, osušte, odstráňte kôru a vytlačte šťavu. Smotanový syr vyšľaháme mixérom, kým nebude nadýchaný. Bez zastavenia šľahania pridáme kôru, šťavu a postupne kyslú smotanu. Teraz, miešajte špachtľou zdola nahor, pridajte práškový cukor. Vložte do chladničky. Hotové koláče ochlaďte na mriežke bez toho, aby ste ich vybrali z formy.
8. Vyberte koláčiky, odstráňte papier. Jednu tortovú vrstvu položíme na misku, potrieme krémom, položíme druhú tortovú vrstvu, pokryjeme boky a natrieme krémom. Necháme odležať v chladničke aspoň 4 hodiny. Ozdobíme hranolkami a podávame.
Avokádový olej
Teplota varu – 270 °C. Jeden z najdrahších a najcennejších. Používa sa len do dresingov a omáčok. Môžete ho aj vyprážať, no vo výnimočných prípadoch, ak napríklad potrebujete vyprážať samotné avokádo.
avokádový olej (Foto od užívateľa, autora receptu)
Sójový olej
Teplota varu – 160 °C (nerafinovaný) a 238 °C (rafinovaný). Rafinovaný je vhodný na vyprážanie a vyprážanie, nerafinovaný je vhodný na dresingy.
Sójový olej
Kukuričný olej
Teplota varu – 178 °C (nerafinovaný) a 232 °C (rafinovaný). Používa sa na omáčky, vyprážanie, dusenie a vyprážanie.
Recept na argentínsky mäsový guláš
Argentínsky mäsový guláš varený na kukuričnom oleji
Na prípravu potrebujete:
- veľká cibuľa – 2 ks.
- cesnak – 1 strúčik
- čerstvé ostré čili papričky – 2 ks.
- mleté hovädzie mäso – 350 g
- strúhanka bieleho chleba – 0,5 šálky
- vajcia – 1 ks.
- soľ
- kukuričný olej – 3 lyžice. l.
- lúpané paradajky vo vlastnej šťave – 500 g
- konzervované červené fazule – 400 g
- konzervované biele fazule – 400 g
- údené klobásy – 300 g
- varená údená klobása – 300 g
- poľovnícke klobásy – 300 g
- zväzok koriandra
1. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Nakrájajte jednu cibuľu, cesnak a polovicu jedného čili a zmiešajte s mletým mäsom.
2. Pridáme strúhanku, vajíčko a soľ. Dôkladne premiešame a formujeme orechové guľky. Umiestnite ich na podnos a nechajte v chladničke, kým nie sú pripravené na použitie.
3. Pripravíme omáčku. Zvyšnú cibuľu a papriku nakrájajte na tenké pol krúžky a opečte na 1 polievkovú lyžičku. l. zohriaty olej, 5 min. Pridajte paradajky a varte za občasného miešania 10 minút.
4. Opláchnite všetky fazule a pridajte do omáčky, premiešajte a odstráňte z tepla.
5. Klobásy a klobásy nakrájajte na kolieska s hrúbkou 1 cm.
6. Zohrejte zvyšný olej v hrnci, smažte mäsové guľky, 6 minút. Pridajte klobásu a varte za občasného miešania 5 minút. Nalejte pripravenú omáčku, premiešajte a varte 3-4 minúty. Koriandr umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Hotový guláš posypeme.
Mandľový olej
Teplota varu – 216 °C. Používa sa na pečenie, vyprážanie a prípravu dresingov.
Recept na pôstne čokoládové sušienky s mandľovým maslom
Pôstne sušienky s čokoládou a mandľovým maslom
Na prípravu potrebujete:
- lúpané mandle – 100 g
- veľký banán – 1/2 ks.
- med – 2 lyžice. l.
- rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
- múka – 120 g
- prášok do pečiva – 1/2 lyžičky.
- mletá škorica – 1/4 lyžičky.
- instantné ovsené vločky – 3/4 šálky
- hrubá morská soľ – 1/3 lyžičky.
- hnedý cukor – 2,5 lyžice. l.
- horká čokoláda – 50 g
- hrozienka alebo sušené brusnice – 50 g
- lúpané slnečnicové semienka – 2 polievkové lyžice. l.
1. Pripravte si mandľové maslo na domáce pôstne sušienky. Rúru predhrejeme na 175°C. Mandle položte na plech a vložte do rúry na približne 10 minút, kým nebudú voňavé a svetlohnedé. Pozorne sledujte, inak bude mať olej horkú chuť. Vyberte panvicu z rúry a nechajte mandle vychladnúť.
2. Vložte mandle do misky kuchynského robota alebo mixéra a pomelte pri vysokej rýchlosti. Orechy sa najskôr premenia na suchú pastu. Pravidelne vypínajte mixér, aby ste zoškrabali steny misky a pokračujte v mixovaní.
3. Po pár minútach sa v miske mixéra vytvorí olej, pasta sa stane plastickejšou a nakoniec sa zmení na mäkké maslo, ktoré použijeme na chudé domáce koláčiky.
4. Pripravte cesto na domáce pôstne koláčiky. Za týmto účelom roztlačte polovicu banánu vidličkou vo veľkej miske, kým nezískate kašu heterogénnej konzistencie.
5. Pridajte mandľový olej (potrebných 80 g), med a rastlinný olej. Miešajte. Do inej misky preosejeme múku s práškom do pečiva a škoricou, pridáme cereálie, soľ a cukor. Miešajte.
6. Pridajte suché prísady do banánovej zmesi. Vymiesime cesto na domáce pôstne koláčiky. Malo by byť mäkké a dosť lepkavé.
7. Čokoládu na pôstne cesto na sušienky nasekajte nožom nadrobno. Pridajte do cesta spolu s brusnicami a semienkami. Rýchlo premiešajte vareškou. Cesto na sušienky je pripravené.
8. Namočte si ruky studenou vodou a z cesta vyvaľkajte malé guľôčky. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 175°C. Chudé domáce sušienky pečieme 10–12 minút. Necháme úplne vychladnúť.
Užitočné rady
Pripravenosť domácich pôstnych sušienok môžete určiť tak, že sa zameriate na farbu (správna je svetlohnedá) alebo na kúsky čokolády: mali by sa začať topiť.
Mimochodom
Mandľové maslo, ktoré sa používa na výrobu domácich pôstnych koláčikov, sa dá použiť aj samostatne – napríklad na každodennú prípravu hrianok. Čerstvo pripravenú zmes necháme vychladnúť, preložíme do čistej dózy, uzavrieme a dáme do chladničky. Skladujte asi mesiac.
Palmový olej
Bolo o ňom napísaných veľa „hororových príbehov“, ale my vám odporúčame, aby ste si ho jednoducho vybrali správne – kupujte LEN červený palmový olej! Zriedkavý hosť na našich poličkách. Je lepšie hľadať v obchodoch s biopotravinami. Teplota varu – 230 °C. Vhodné len na vyprážanie a vyprážanie.
Prečítajte si o výhodách a škodách palmového oleja tu.
Palmový olej
Slnečnicový olej
Teplota varu pre rafinované je 227 ° C, pre nerafinované – 107 ° C. Priamo lisovaný slnečnicový olej (nerafinovaný) by sa nikdy nemal používať na vyprážanie. Ale je ideálny na nakladanie a šalátový dresing.
Slnečnicový olej
Sezamový olej
Bod varu pre polorafinovaný je 232 °C, pre nerafinovaný – 175 °C. Sezamový olej dodáva jedlám ázijskú príchuť a používa sa v dresingoch, omáčkach a ako aromatický prídavok k iným olejom v jedlách pripravovaných na woku.
Recept na chrumkavý zeleninový šalát so zálievkou zo sezamového oleja
Chrumkavý zeleninový šalát so sezamovým olejom (na chudnutie)
Na prípravu šalátu potrebujete:
- fenikel – 1 hlávka kapusty
- koreň daikonu – 1 kus
- mrkva – 4 ks.
- reďkovka – 300 g
- brokolica – 400 g
- chrumkavé uhorky – 600 g
- čerstvý koreň zázvoru – 4-5 cm
- mäta – 4-5 vetiev
- šťava a kôra z polovice citróna
- šťava a kôra z 1 veľkého pomaranča
- tmavý sezamový olej – 2 polievkové lyžice. l.
- mletá škorica – 1 štipka
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- ľad
1. Odrežte poškodené miesta feniklu, odrežte stonky s bylinkami (stonky nebudú potrebné, ale nechajte zeleň na ozdobu). Fenikel nakrájajte pozdĺžne na tenké plátky. Reďkovku tiež nakrájajte na tenké plátky. Vložte fenikel a reďkovky do veľkej misy so studenou vodou a veľkým množstvom ľadu.
2. Mrkvu a daikon ošúpeme krájacím nožom. Pomocou toho istého noža nakrájajte daikon a mrkvu na tenké pásiky a zeleninu vložte do ľadovej vody. Misku umiestnite na 1 hodinu na chladné miesto. V tejto forme sa zelenina môže uchovávať v chladničke až 6 hodín.
3. Na zálievku ošúpeme zázvor a nakrájame na pásiky o polovicu tenšie a o polovicu dlhšie ako zápalka. Zmiešajte s pomarančovou šťavou, kôrou, soľou, škoricou a 2 polievkovými lyžicami. l. sezamový olej. Zálievku necháme 1 hodinu odležať v chladničke prikrytú fóliou.
4. Z brokolice odrežte celú stonku (nebudete ju potrebovať) a hlavičku rozoberte na malé ružičky. Pomocou noža nakrájame uhorky na pásiky. Uhorky polejeme citrónovou šťavou.
5. Z konárov odstráňte lístky mäty, poukladajte ich, zrolujte a nasekajte natenko.
6. Zeleninu s ľadom sceďte v cedníku, ľad vyberte a vodu dôkladne vytraste. Vložte zeleninu do servírovacej misky spolu s mätou, uhorkami a brokolicou. Prelejeme dresingom a rukami premiešame. Nastriekajte ešte…