Cársky marhuľový džem
K receptu
Výroba kráľovského marhuľového džemu sa líši od všetkých ostatných možností: faktom je, že sa nevarí v obvyklom zmysle slova. Ovocie jednoducho namočíme na dlhší čas do horúceho sirupu, čím sa uvarí dostatočne na to, aby dobre držalo. Charakteristická aróma, jasná farba a tvar ovocia zároveň zostávajú nezmenené. Cársky marhuľový džem je nielen veľmi chutný, ale aj krásny. Ovocné jadrá dodávajú osobitý šarm a premenia jedlo na vynikajúci dezert hodný stola najvyššej úrovne.
zložitosť: priemer Kalórie: 486,00 kcal/porcia Porcie: 5 varenie: 2 hodiny 30 minút Pridať. čas: 24 hodín Použité: 1,80 g/0,20 g/117,70VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 5 PORCIÍzrelé silné marhule – 1 kg cukru – 500 g pitnej vody – 250 ml Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte ovocie na výrobu kráľovského džemu. Marhule dôkladne umyte a dobre osušte papierovou utierkou. Ovocie opatrne nakrájajte alebo nakrájajte na polovice a odstráňte semená.
Krok 2
Nakrájajte marhuľové jadrá a odstráňte jadrá. Odstráňte kožu. Ak je to ťažké, ponorte ich na 1 minútu do vriacej vody, potom ich vložte do sitka a niekoľkokrát ich opláchnite ľadovou vodou. Vložte jadrá do marhúľ.
Krok 3
Pripravené marhule vložte do žiaruvzdornej misky. Nasypte cukor do hrnca. Nalejte pitnú vodu, premiešajte a umiestnite na strednú teplotu.
Krok 4
Privedieme do varu a sirup z kráľovského lekváru povaríme asi 5 minút. Odstráňte z tepla a ihneď nalejte na marhule v miske. Nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
Krok 5
Opatrne nalejte marhuľový sirup do panvice. Znova položte na oheň a priveďte do varu. Varte 3 minúty. Odstráňte z tepla a nalejte na marhule. Necháme vychladnúť. Toto opakujte aspoň 3-5 krát.
Krok 6
Horúci marhuľový džem preneste do suchých sterilizovaných pohárov. Vrch každého dôkladne utrite a prikryte plastovým viečkom. Necháme vychladnúť. Uchovávajte v chladničke.
UŽITOČNÉ RADY
Ak sa obávate, že tento marhuľový džem nebude dlho skladovaný, v poslednej fáze uvarte ovocie spolu so sirupom, nalejte do pohárov a zrolujte.
MIMOchodom
Pred prípravou kráľovského džemu vyskúšajte marhuľové jadrá. Ak nechutí veľmi dobre, nahraďte ich mandľami alebo vlašskými orechmi.