Čo je kalmycký čaj a prečo sa doň pridáva olej?
Má veľa názvov: kalmycký, mongolský, kirgizský, tatársky… Mnohé kočovné národy tradične pripravujú sýty nápoj, skôr polievku s čajom, mliekom, maslom a korením. Hovoríme o pravidlách prípravy a výhodách kalmyckého čaju.
O čom budeme hovoriť v článku:
- História kalmyckého čaju
- Ako pripraviť čaj Kalmyk
- Výhody kalmyckého čaju
História kalmyckého čaju
Nie je isté, kto a kedy prvýkrát pripravil kalmycký čaj. Mnoho kočovných pastierov, ktorí obývali stepi Ázie, pripravovalo tradičný čaj nie varením s vriacou vodou, ale varením v hrnci s pridaním mlieka a korenia. Výnimkou neboli ani Kalmykovia – potomkovia kmeňov Oiratov, ktorí prišli do oblasti Dolného Povolžia a Severného Kaspického mora zo Strednej Ázie koncom 16. storočia. Chovali kravy a kone, takže mlieko a maslo mali vždy po ruke – pridávali sa do čaju. Takýto výdatný nápoj dodal silu a umožnil na dlhý čas zabudnúť na hlad pri dlhých dobytčích jazdách. Chránila aj pred chorobami, v horúcom počasí uhasila smäd a v zime hriala.
Čaj s mliekom a soľou bol pre Kalmykov nápojom, jedlom a liekom
Ako pripraviť čaj Kalmyk
Kalmyci nezabúdajú na tradície – svoj národný čaj pripravujú dodnes. Kachľový čaj sa naseká na kúsky, ponorí sa do kotlíka s mierne zohriatou vodou v pomere jedna hrsť (asi 50 g) na liter vody a privedie sa do varu. Potom pridajte mlieko (v objeme 2-násobku objemu vody) a soľ podľa chuti. Môžu pridať aj bobkový list, muškátový oriešok, klinčeky – všetko podľa chuti. Pridáva sa aj maslo. Výsledná zmes sa varí 10–15 minút za stáleho miešania. V tejto chvíli sa vyslovujú dobré priania alebo modlitby. Takto sa čaj nasýti kyslíkom a stane sa ešte chutnejším. Môžete ju precediť cez sitko, aby v nej nezostali čajové lístky, nestmavla ani nezhorkla.
Kalmycký čaj pijú z misiek len tak alebo ho podávajú s lokšami – tenkým tselvgom alebo hrubými kúskami bortsogového cesta, vyprážanými na oleji alebo jahňacom tuku.
Kalmycký čaj so syrom a lokšami
Výhody kalmyckého čaju
Kalmykový čaj môžu konzumovať deti aj dospelí. Je to veľmi užitočné, pretože v dôsledku dlhšieho varu do vody sa z čaju extrahuje maximum biologicky aktívnych látok, ktoré pôsobia na ľudský organizmus. Taníny dodávajú čaju sťahujúcu chuť a majú baktericídne a antimikrobiálne účinky. Kofeín obsiahnutý v čaji tonizuje a stimuluje metabolizmus, draslík zlepšuje činnosť kardiovaskulárneho systému a obličiek, normalizuje krvný tlak, sodík (pridaná soľ) je potrebný na reguláciu metabolizmu voda-soľ atď.
Mlieko a maslo rozpustené v čaji dodajú telu tuky potrebné pre zdravie, ktoré sú ľahko stráviteľné. Vďaka tomu je čaj Kalmyk skvelým liekom na liečbu prechladnutia, kašľa a bolesti hrdla. Zdravie našich pľúc závisí od stavu povrchovo aktívnej látky – tukového filmu lemujúceho alveoly, ktorý podporuje lepší prienik kyslíka a zároveň chráni pľúca pred baktériami. Akonáhle ochorieme alebo nejeme dostatok zdravých tukov, povrchovo aktívna látka sa vyčerpá a treba sa o ňu starať. Preto je dobré používať maslo v rozpustenej forme.
Mlieko a maslo sú užitočné aj na trávenie a oslabenú imunitu. Nápoj umožňuje obnoviť silu po chorobe alebo únave. Tento bohatý čaj sa odporúča aj pre dojčiace mladé matky – stimuluje laktáciu, vďaka čomu je materské mlieko bohaté a bohaté.
Muškátový oriešok dodáva kalmyckému čaju horko-korenistú chuť a toto korenie je tiež zdrojom éterických olejov, antioxidantov a iných bioaktívnych látok. Muškátový oriešok robí nápoj veľmi užitočným pre zdravie mužov a žien, predĺženie mladosti a krásy.
Za pomoc pri príprave materiálu ďakujeme moskovskej reštaurácii „SibirSibir“.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #čajSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach