Egrešový džem na zimu
K receptu
Egrešový lekvár na zimu robili naše staré mamy už dávno. Bobule otočili cez mlynček na mäso a potom ich pretreli cez sito, aby sa zbavili semienok a kúskov drsnej kože. Teraz odrody egrešov prichádzajú s jemnou pokožkou a mixér bol vynájdený už dávno. Takže príprava egrešového džemu sa stala oveľa jednoduchšou.
zložitosť: priemer Kalórie: 72,68 kcal/porcia Porcie: 50 varenie: 1 hodina 50 minút Použité: 0,16 g/0,04 g/18,43PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 50 PORCIÍ1 kg egrešov 800 g cukru a kôry z jedného citróna Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Vytrieďte bobule na egrešový džem na zimu. Z egrešov odrežte stonky. Vložte bobule do misky a opláchnite studenou vodou. Vložte do cedníka a nechajte odkvapkať. Potom nalejte bobule na rozprestretý uterák a nechajte úplne suché.
Krok 2
Vložte egreše do misky kuchynského robota a pomocou nožového nástavca ich rozmixujte na hladké pyré. To sa dá urobiť aj pomocou mixéra. Egrešové pyré preložíme do hrnca.
Krok 3
Citrónovú kôru nastrúhajte na najjemnejšom strúhadle. Vytlačte šťavu z citróna. Do egrešov pridáme šťavu a kôru. Vložte cukor do panvice a dobre premiešajte. Nechajte pôsobiť 30 minút.
Krok 4
Postavte panvicu na stredný oheň a za stáleho miešania drevenou vareškou priveďte džem do varu. Znížte teplotu, zbavte peny a varte džem na miernom ohni do zhustnutia, za stáleho miešania a varenia 1 hodinu.
Krok 5
Horúci džem vložte do horúcich, suchých, sterilizovaných pohárov a uzavrite sterilizovanými kovovými viečkami. Ochlaďte a skladujte pri izbovej teplote.
UŽITOČNÉ RADY
Egreše obsahujú veľa prírodného pektínu, takže egrešový džem po čase zhustne viac, ako keď ho nalejete do téglikov. Buďte na to pripravení.
MIMOchodom
Do egrešového džemu na zimu môžete pridať nielen citrónovú šťavu a kôru. Skúste použiť iné citrusové plody, napríklad pomaranč alebo grapefruit. Alebo do džemu pridajte nasekaný vanilkový lusk.