K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 4 varenie: 1 hodinajaponská kuchyňaObčerstvenieHlavný chodVegetariánstvo: PescetarianizmusVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIE2 šálky sushi ryže 4 veľké pláty nori so sezamovými semienkami modrého draka 200 g kúsok lososa 1 dlhoplodá uhorka 1 veľké veľmi zrelé avokádo 200 g jemného smotanového syra nakladaný zázvor, wasabi a sójová omáčka modrého drakaNa dresing ryže:8 polievkových lyžíc. l. Ryžový ocot modrého draka 4 polievkové lyžice. l. cukor 1 polievková lyžica. l. soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Opláchnite ryžu v 5-6 vodách, kým nebude voda číra. Zalejeme studenou vodou v pomere 1:1 plus ďalších 10% vody, privedieme do varu, znížime teplotu na minimum, prikryjeme pokrievkou a varíme 13-14 minút bez otvárania. Panvicu prikryte prikrývkou na 30-40 minút. Dresing pripravíme tak, že všetky suroviny spolu zohrejeme. Obväz by mal byť teplý.
Krok 2
Vložte ryžu do veľkej, nenalakovanej drevenej misy (na dno nepoužívajte kôru). Umiestnite teplú ryžu do stredu, vylejte všetok dresing, ryžu rozotrite špachtľou, potom ju nazbierajte späť do stredu spolu s dresingom – a tak 4-krát. Nechajte pôsobiť 10–15 minút. – keď robíte rolky, teplota ryže by mala byť 32–34 °C.
Krok 3
Lososa nakrájame na dlhé tenké prúžky. Uhorku ošúpeme a zbavíme semienok. Avokádo ošúpeme odstránením kôstky. Nakrájajte uhorku a avokádo rovnakým spôsobom ako lososa.
Krok 4
Položte plát nori na rolovaciu podložku sezamovou stranou nadol. Na plech položíme štvrtinu ryže a zarovnáme tak, aby po dlhšom okraji zostalo asi 1 cm voľného miesta. Vrstva ryže je 0,5 cm.
Krok 5
Položte štvrtinu zostavenej náplne pozdĺž dlhého okraja nori pokrytej ryžou, ustúpte o 0,5 cm Pomocou podložky rolujte rolku a pri každom otočení stlačte. Tenkým ostrým nožom namočeným v horúcej vode rolku nakrájajte na kúsky hrubé 3-4 cm. Futomaki podávajte so zázvorom, wasabi a sójovou omáčkou.