Jahodové želé
K receptu
Jahodové želé je najjednoduchší spôsob, ako žiť krásne práve tu a teraz. Ako čerstvé bobule, ktoré sa začínajú objavovať v supermarketoch, tak aj mrazené sú na to ako stvorené. Jednoduchý a lahodný dezert: ľahký, nie príliš kalorický, chutný a fotogenický. Akurát na postovanie na sociálnych sieťach.
zložitosť: ľahko Kalórie: 170,68 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 30 min Pridať. čas: 3 hodiny Použité: 3,42 g/0,61 g/36,34VarenieChladenieDezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetnarodeninyRomantická večeraINGREDIENCIE NA 4 PORCIE+4Porcie-Jahoda 600 gGranulovaný cukor 100 gCitrónová šťava 1 polievková lyžica.Jedlá želatína 10 gVoda 200 ml Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si jahody na želé. Odmerajte 500 g a roztrieďte. Ošúpte a vložte do veľkej misy alebo panvice. Opláchnite pod tečúcou vodou a osušte na papierovej utierke.
Krok 2
Odstráňte listy z jahôd a nakrájajte bobule podľa potreby. Vložte do širokého hrnca. Pridajte cukor (práškový cukor), citrónovú šťavu a pitnú vodu. Miešajte lyžičkou.
Krok 3
Umiestnite panvicu s jahodami na vysoký oheň a rýchlo priveďte do varu. Odstráňte penu pomocou štrbinovej lyžice. Znížte teplotu na minimum a varte jahody 10 minút.
Krok 4
Odstráňte panvicu s jahodami z ohňa. Dve tretiny bobúľ prepasírujte cez jemné kovové sitko a potom vytlačte šťavu čo najviac. Odložte tretinu bobúľ. Zvyšné čerstvé jahody nahrubo nasekáme.
Krok 5
Vložte želatínu do malej misky a zakryte malým množstvom studenej vody. Nechajte 10 minút pôsobiť, potom pridajte do horúcej jahodovej šťavy. Dôkladne premiešame.
Krok 6
Výslednú zmes nalejte do štyroch foriem. Pridajte odloženú tretinu uvarených bobúľ a dajte do chladničky aspoň na 3 hodiny. Pred podávaním ozdobte jahodové želé nakrájanými čerstvými bobuľami.
UŽITOČNÉ RADY
Chcete urobiť svoje jahodové želé vegánske? Vymeňte želatínu za agar-agar! Na uvedené množstvo ingrediencií budete potrebovať 5 gramov. Agar nevyžaduje namáčanie, ale určite by sa mal povariť v jahodovom sirupe 5 minút.
MIMOchodom
Chuť jahodového želé bude ešte osviežujúcejšia, ak do formičiek pridáte malé lístky mäty piepornej. Toto by sa malo vykonať bezprostredne pred naliatím želatínovej hmoty.