Jednoduchý egrešový džem
K receptu
Jednoduchý egrešový džem je na rozdiel od slávneho kráľovského džemu veľmi jednoduchý. Nie sú potrebné žiadne zložité manipulácie s bobuľami, samostatné varenie sirupu a čerešňových listov. Stačí dať bobule do misky, pridať cukor a zapáliť. Za hodinu bude džem pripravený.
zložitosť: ľahko Kalórie: 93,40 kcal/porcia Porcie: 60 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 0,12 g/0,03 g/23,60PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 60 PORCIÍ1 kg egrešov 1,3 kg cukru 1,5 pohára vody Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu jednoduchého egrešového džemu odstráňte stopky z bobúľ, opláchnite egreše v studenej vode a sceďte v cedníku. Egreše napichajte špáradlom.
Krok 2
Vložte egreše do misy alebo veľkého hrnca, pridajte cukor a zalejte vodou. Priveďte do varu, potom znížte teplotu, zbavte peny a varte za stáleho miešania do mäkka 50-60 minút.
Krok 3
Skontrolujte pripravenosť džemu kvapnutím kvapky sirupu na tanierik, počkajte 5 minút a potom tanierom otáčajte rôznymi smermi. Ak sa kvapka nerozšíri, džem je úplne pripravený.
Krok 4
Odstráňte džem z ohňa a úplne vychladnite, pričom panvicu prikryte gázou alebo uterákom. Jednoduchý egrešový džem nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a uzatvorte viečkami. Skladujte pri izbovej teplote.
UŽITOČNÉ RADY
Jednoduchý egrešový džem je výborným základom pre experimentovanie. K bobuľkám pridajte tenké plátky čerstvého zázvoru, pomarančovú kôru alebo vetvičku rozmarínu. Váš džem bude trblietať novými príchuťami.
MIMOchodom
Na prípravu pohárov na jednoduchý egrešový džem nie je potrebné uchýliť sa k tradičnej sterilizácii. Ak máte umývačku riadu, opláchnite a vysušte poháre v umývačke riadu na vysokej teplote.