Kompót na zimu z čerešní a jabĺk
K receptu
Kompót na zimu z čerešní a jabĺk nemožno nazvať módnym nápojom. Jeho chuť je predvídateľná a rozpoznateľná. To je dôvod, prečo milujeme takéto jednoduché, autentické domáce prípravky. Namiesto korenín obsahujú lásku milovaných, namiesto korenín obsahujú vôňu slnkom prehriatych čerešní a jabĺk z babičkinej záhrady. Otvorte pohár tohto kompótu v daždivom dni a vaša nálada sa okamžite zlepší.
zložitosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 30 min Pridať. čas: 24 hodínPrázdnePiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 1 PORCIU2 šálky čerešní 3 stredné jablká 350 g cukru Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu kompótu na zimu z čerešní a jabĺk nakrájajte jablká na 6-8 plátkov a odstráňte jadro. Vložte čerešne do cedníka a umyte v studenej vode. Ak chcete, odstráňte kôstky z čerešní.
Krok 2
Vložte čerešne a jablká do sterilizovanej trojlitrovej nádoby. Nalejte vriacu vodu až po krk, prikryte sterilizovaným kovovým viečkom a nechajte 10 minút.
Krok 3
Nalejte vodu z nádoby do veľkého hrnca, pridajte cukor a zapálte. Priveďte do varu a varte sirup 5 minút, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Krok 4
Vriacim sirupom opäť zalejeme čerešne a jablká, pričom dáme pozor, aby sme sirup naliali na ovocie, aby sa nádoba nerozbila. Nádobu ihneď uzavrite kovovým viečkom.
Krok 5
Opatrne otočte nádobu hore dnom na zložené uteráky a prikryte prikrývkou alebo prikrývkou. Nechajte, kým kompót úplne nevychladne. Čerešňový a jablkový kompót skladujte pri izbovej teplote.
UŽITOČNÉ RADY
Keď pripravujete kompót na zimu z čerešní a jabĺk, nezabudnite, že čerešňové kôstky obsahujú kyselinu kyanovodíkovú, aj keď v malom množstve. A ak z čerešní neodstránite kôstky, skladujte takýto kompót najviac 1 rok, najmä preto, že takého kompótu nikdy nie je veľa.
MIMOchodom
Ak je trojlitrový pohár kompótu na zimu z čerešní a jabĺk pre vašu rodinu priveľa a nestihnete ho vypiť za 2-3 dni, môžete pomery prepočítať na malé poháre, napríklad litrové zaváracie poháre. Na litrovú nádobu budete potrebovať 1 jablko, asi 2/3 šálky čerešní a 130 g cukru.