Kompót z čiernych ríbezlí na zimu
K receptu
Kompót z čiernych ríbezlí varí na zimu každý, kto pestuje ríbezle na svojich letných chatách. Koniec koncov, títo ľudia s istotou vedia, že kompót varený v lete nemožno porovnávať s kompótom vareným v zime z mrazených bobúľ. Kompót z konzervy je oveľa koncentrovanejší, jeho chuť je sýtejšia a vôňa bohatšia.
zložitosť: priemer Porcie: 1 varenie: 30 minPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 1 PORCIU1 kg čiernych ríbezlí 300 g cukru Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ak chcete pripraviť kompót z čiernych ríbezlí na zimu, vytriedte bobule, odstráňte vetvičky a listy. Vložte ríbezle do misky a opláchnite v studenej vode. Scedíme v cedníku a necháme odtiecť vodu.
Krok 2
Vložte ríbezle do sterilizovanej trojlitrovej nádoby. Bobule nalejte vriacou vodou až po vrch nádoby. Zakryte sterilizovaným kovovým vekom a nechajte 5 minút odstáť.
Krok 3
Opatrne nalejte vodu z nádoby do panvice (bobule by mali zostať v nádobe), pridajte cukor, dajte na oheň a priveďte do varu. Sirup varte 3 minúty.
Krok 4
Bobule zalejte vriacim sirupom (buďte veľmi opatrní, sirup je veľmi horúci!) a ihneď zrolujte veko a otočte nádobu hore dnom. Nádobu prikryte a nechajte úplne vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Aby bolo pohodlnejšie počas varenia nalievať horúci kompót z čiernych ríbezlí z pohára na zimu, použite špeciálne plastové veko s otvormi. Takto bobule zostanú v nádobe a tekutina sa bude dať ľahko naliať do panvice.
MIMOchodom
Ak máte veľa bobúľ, môžete si na zimu pripraviť koncentrát na kompót z čiernych ríbezlí. Do pohárov vložte viac bobúľ a podľa chuti zvýšte množstvo cukru. V zime je možné takýto koncentrát jednoducho zriediť vodou.