Kompót z marhúľ a čerešní
K receptu
V lete si urobte čas a na zimu si určite pripravte marhuľový a čerešňový kompót. Čerešne a marhule sa k sebe hodia a kompót je veľmi chutný a aromatický.
zložitosť: priemer Kalórie: 135,75 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 25 min Použité: 0,36 g/0,11 g/33,21PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 1 PORCIU200 g čerešní 300 g marhúľ 350 g cukru Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
V prípade marhuľového a čerešňového kompótu plody pretriedte a odstráňte príliš mäkké alebo poškodené. Ovocie umyte umiestnením do misky so studenou vodou a potom sceďte v cedníku.
Krok 2
Marhule prekrojíme na polovice a vyberieme kôstku. Čerešne zbavte aj jadierok. Ovocie môžete nechať v celku aj so semienkami. Vložte ovocie do sterilizovanej nádoby.
Krok 3
Naplňte nádobu na ovocie vriacou vodou až po samý vrch a prikryte sterilizovaným kovovým vekom. Nechajte 5 minút, potom opatrne vypustite vodu do panvice a ovocie nechajte v pohári.
Krok 4
Položte panvicu na oheň, pridajte cukor a priveďte do varu a varte 3 minúty. Nádobu s marhuľami a čerešňami opatrne naplňte vriacim sirupom a ihneď nádobu uzavrite vekom.
Krok 5
Otočte nádobu hore dnom a položte ju na zloženú utierku. Dobre prikryte prikrývkou a nechajte marhuľový a čerešňový kompót, kým úplne nevychladne.
UŽITOČNÉ RADY
Kompót z marhúľ a čerešní je nielen chutným nápojom, ale aj výborným liekom na mnohé neduhy. Marhule aj čerešne priaznivo pôsobia na srdce, zlepšujú prietok krvi a znižujú krvný tlak. Okrem toho sú oba silné antioxidanty – látky proti starnutiu.
MIMOchodom
Technológia prípravy kompótu z marhúľ a čerešní je veľmi šetrná, bobule nevaríme, pričom sa v nich zachová maximálne množstvo vitamínov. Preto je také dôležité zabaliť nádobu do teplej prikrývky a neotvárať ju asi deň; ovocie a bobule budú mať počas tejto doby čas na úplnú prípravu a kompót sa môže skladovať dlho.