Kráľovský egrešový džem

Kráľovský egrešový džem

Cársky egrešový lekvár, ZáhodníkCársky egrešový lekvár, Záhodník K receptu

Hovorí sa, že kráľovský egrešový džem sa tak volá z nejakého dôvodu. Podľa legendy niečo podobné kedysi darovala Kataríne Druhej stará žena, ktorá slúžila v palácovej kuchyni. Faktom je, že cisárovná sa raz zastala ženského vnuka, ktorého chceli potrestať za jeho priestupok. Babička sa teda rozhodla poďakovať Catherine, ako najlepšie vedela. Potom je všetko jednoduché: cisárovnej sa dar tak páčil, že v budúcnosti objednala kráľovský egrešový džem. Nesnažíme sa posudzovať, či je tento príbeh pravdivý, ale môžeme smelo povedať, že takáto pochúťka si skutočne zaslúži pozornosť aj tých najnáročnejších gurmánov!

zložitosť: priemer Kalórie: 4533,06 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 5 hodín Použité: 7,00 g/2,00 g/1117,40VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUegreše – 1 kg čerešňových listov – 100 g pitnej vody – 500 ml kyseliny citrónovej – 1 ČL cukru – 1 kg vanilkového extraktu – 1/2 ČL vodky – 50 ml Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte egreše na výrobu kráľovského džemu. Pretrieďte bobule, odstráňte zhnité a pokrčené. Zvyšok dôkladne umyte a osušte a rozložte na papierovú utierku.

Krok 2

Z egrešov odrežeme konce na lekvár. Potom narežte každé bobule na boku ostrým nožom a opatrne odstráňte semienka špičkou alebo úzkou rúčkou čajovej lyžičky.

Krok 3

Vložte pripravené egreše do veľkej misy. Zalejte ľadovou vodou (tak, aby boli bobule úplne zakryté) a nechajte na chladnom mieste 5-6 hodín.

Krok 4

Čerešňové listy na kráľovský džem dôkladne umyte pod tečúcou vodou a vložte do hrnca. Nalejte 500 ml pitnej vody, pridajte kyselinu citrónovú a položte na sporák. Na strednom ohni priveďte do varu.

Krok 5

Čerešňové listy na kráľovský džem povarte 5 minút. Potom vývar opatrne precedíme cez jemné sitko alebo gázu do hrnca. Pridajte cukor a dôkladne premiešajte.

Krok 6

Panvicu s osladeným vývarom položte na oheň. Priveďte do varu na silnom ohni a varte 1 minútu. Pridajte vanilkový extrakt, vodku a premiešajte. Odstráňte výsledný sirup z ohňa.

Krok 7

Vložte egreše na džem do hrnca. Opatrne nalejte pripravený horúci sirup a nechajte 15 minút pôsobiť. Panvicu položte na vysoký oheň a priveďte do varu. Varte 10 minút. Potom kráľovský džem nalejte do sterilizovaných pohárov a zrolujte.

UŽITOČNÉ RADY

Kráľovský egrešový džem sa niekedy varí s prídavkom jadier vlašských orechov. Tým sa príprava trochu sťaží, ale výsledky budú skvelé. Namiesto semien vložte jadrá do bobúľ a potom varte podľa nášho receptu.

MIMOchodom

Dávajte pozor, aby sa čerešňové listy na základ sirupu z kráľovského egrešového džemu neprepálili, aby mal naozaj peknú zelenú farbu a nie hnedú.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik