K receptu
Varenie lecho s mrkvou na zimu je jednoducho potrebné a to z niekoľkých dôvodov. Po prvé, ak si na tento proces v lete zaberiete hodinu a pol, budete mať vždy skvelý doplnok k mäsu, hydine alebo rybám počas chladného obdobia. Po druhé, lecho s mrkvou môže byť mleté v mixéri a získať vynikajúcu omáčku pre rovnaké bielkovinové jedlá. Po tretie, vo svojom arzenáli budete mať vynikajúce občerstvenie na všetky príležitosti. Dokonca aj na Nový rok! A čo je obzvlášť cenné v predvečer tohto sviatku, lecho s mrkvou nevyžaduje čas na prípravu: stačí otvoriť nádobu a dať jej obsah do šalátovej misy.
zložitosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 1 hodina 30 minútPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUmrkva – 1 kg stredne veľké paradajky – 3 kg rastlinný olej (najlepšie olivový) – 200 ml cukor – 150 g červený vínny ocot – 0,25 šálky soľ – 2 polievkové lyžice. l.sladká paprika – 2 kg Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na lečo na zimu. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Papriky umyjeme, prekrojíme na polovice a zbavíme jadrovníkov. Dužinu nakrájajte na široké pásiky.
Krok 2
Paradajky umyte na lečo a nechajte 1 minútu. do vriacej vody, potom scedíme v cedníku a prepláchneme studenou vodou. Odstráňte šupku z paradajok. Dužinu pomelieme na pyré.
Krok 3
Do veľkého hrnca dajte paradajkový pretlak a nastrúhanú mrkvu. Privedieme do varu, pridáme maslo, cukor a soľ. Dobre premiešame a na miernom ohni za občasného miešania varíme 30 minút.
Krok 4
Do panvice so zeleninou pridáme nakrájanú papriku. Opatrne premiešame a lečo varíme na miernom ohni 20 minút. Občas premiešame, aby sa zelenina nepripálila.
Krok 5
Nalejte ocot do panvice s lečo a premiešajte lyžičkou. Odstráňte z tepla. Horúce lečo s mrkvou vložte do suchých sterilizovaných pohárov a prikryte viečkami (nezrolujte!).
Krok 6
Varte vodu vo veľkej nádobe. Opatrne vložte poháre s lečo dovnútra a sterilizujte 5 minút. Poháre s lečo premiestnite na stôl, prikryte prikrývkou a nechajte 24 hodín odležať na chladnom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
Cesnak pomôže pridať jasnejšiu chuť lečo s mrkvou. Za týmto účelom ošúpte niekoľko veľkých klinčekov, rozdrvte ich plochou stranou noža, nakrájajte a pridajte k zelenine spolu s korením 20 minút predtým, ako je jedlo pripravené.
MIMOchodom
Lečo s mrkvou na zimu je možné pripraviť nielen s octom z červeného vína, ale aj s balzamikovým alebo jablčným octom. Ako poslednú možnosť môžete použiť aj bežnú silu stola 6%.