Malinový džem
K receptu
Malinový džem dokáže rozjasniť každé ráno. Natrieme na ranné toasty, pridáme do kaše alebo tvarohu, zmiešame s jogurtom alebo smoothie. Určite prídete na mnoho ďalších využití tohto úžasného produktu: tvarohové koláče, kastróly, palacinky…. Pokračovať!
zložitosť: priemer Porcie: 1 varenie: 35 min Pridať. čas: 6 hodínPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 1 PORCIU500 g malín 700 g cukru 2 polievkové lyžice. l. tabuľka mier a váh studenej vody RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu malinového džemu roztriedte bobule a odstráňte stopky. Vložte bobule do širokého hrnca a použite drvič, aby ste uvoľnili šťavu z bobúľ.
Krok 2
Maliny zasypeme cukrom a pridáme 2 polievkové lyžice. l. studenej vody, premiešajte a nechajte 6 hodín prikryť panvicu pokrievkou. Počas tejto doby bobule niekoľkokrát premiešajte s cukrom.
Krok 3
Panvicu s bobuľami položte na strednú teplotu a za stáleho miešania priveďte do varu. Keď džem vrie, znížime plameň a zbavíme peny. Pokračujte vo varení na miernom ohni 10 minút.
Krok 4
Džem stiahneme z ohňa a precedíme cez jemné sitko, aby sme odstránili semienka. Nalejte džem späť do panvice a priveďte do varu. Varte 5 minút.
Krok 5
Horúci džem nalejte do sterilných pohárov a uzavrite sterilnými viečkami. Umiestnite poháre a malinový džem dobre prikryte prikrývkou. Nechajte úplne vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Ak pri miešaní malinového džemu prebehnete po dne a uvidíte karamelové hrudky s vôňou spáleného cukru, okamžite džem odstavte z ohňa. Nalejte do čistej panvice (nedotýkajte sa toho, čo je spálené) a pokračujte vo varení, pričom znížte teplotu.
MIMOchodom
Ak chcete sterilizovať poháre na malinový džem, predhrejte rúru na 110 °C a vložte do nej čisté poháre na 15 minút. Kovové viečka možno aj sterilizovať.