Marhuľový kompót na zimu
K receptu
Aj keď kúsky nekrájate, stále sa oplatí pripraviť si na zimu pár pohárov marhuľového kompótu. Po prvé, je veľmi pekné otvoriť pohár takéhoto kompótu v zime a naliať si do pohára trochu leta. A po druhé, kúpiť skutočné zrelé marhule v zime je takmer nemožné, alebo to stojí toľko peňazí, že z nich kompót určite neuvaríte.
zložitosť: priemer Kalórie: 130,75 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 25 min Pridať. čas: 12 h Použité: 0,30 g/0,03 g/32,08PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 1 PORCIU400 g marhúľ 350 g cukru Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu marhuľového kompótu na zimu vyberte zrelé plody bez poškodenia, nie príliš mäkké, ale ani tvrdé. Ak chcete urobiť kompót bez kôstok, rozrežte marhule na polovicu a odstráňte kôstku.
Krok 2
Marhule umyte v studenej vode, sceďte v cedníku a preneste do sterilizovanej trojlitrovej nádoby. Naplňte nádobu s marhuľami až po okraj vriacou vodou, prikryte sterilizovaným kovovým viečkom a nechajte 10 minút pôsobiť.
Krok 3
Opatrne nalejte vodu z nádoby do panvice. Položte panvicu na oheň, pridajte cukor a priveďte do varu. Sirup povarte 5 minút.
Krok 4
Vriaci sirup nalejeme do zaváracieho pohára (pozor marhule sirupom polievame, aby sa pohár nerozpolil!). Nádobu opäť prikryte vekom a nechajte 10 minút odstáť.
Krok 5
Tekutinu z nádoby nalejte do panvice a znova priveďte do varu, povarte 3 minúty. Marhule zalejte horúcim sirupom a nádobu uzavrite kovovým viečkom.
Krok 6
Nádobu s marhuľovým kompótom položte na zimu hore dnom na uterák a prikryte ho prikrývkou. Nechajte úplne vychladnúť. Kompót skladujte pri izbovej teplote.
UŽITOČNÉ RADY
Ako základ si môžete vziať recept na marhuľový kompót na zimu a potom zapojte fantáziu alebo upravte obsah chladničky. Skombinujte marhule s broskyňami, čerešňami, ríbezľami, pridajte maliny alebo egreše. Pamätajte, že ak pridáte kyslé bobule, zvýšte množstvo cukru o 50 g.
MIMOchodom
Pre marhuľový kompót na zimu je dôležité vybrať určité ovocie, nie tvrdé, ale nie príliš mäkké. Tvrdé sú s najväčšou pravdepodobnosťou nedozreté, voňavý kompót z nich neurobíte a príliš mäkké sa aj pri tak šetrnom spôsobe zavárania bez varenia pravdepodobne roztrhnú a rozpadnú na malé kúsky .