K receptu
Ak si túto paradajkovú omáčku pripravíte na zimu, problém, s čím podávať cestoviny či mäso, ryby či hydinu, vyriešite nanajvýš dômyselne. Neskutočne organicky zapadá aj do zloženia pizze: potrieme ňou vyvaľkané cesto, navrch poukladáme ľubovoľné suroviny, posypeme syrom a vložíme do rúry. Bude to veľmi, veľmi chutné! A ak nalejete paradajkovú omáčku do krásnych fliaš alebo pohárov, môže sa stať aj vynikajúcim darčekom pre blízkych alebo priateľov. Koniec koncov, musíte uznať, domáce prípravky vyrobené s láskou sú vždy chutnejšie ako tie z obchodu!
zložitosť: priemer Kalórie: 32,94 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 1,04 g/1,46 g/3,88Omáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIEzrelé paradajky – 3 kg stredne veľká cibuľa – 1 ks cesnak – 4 strúčiky olivový olej – 50 ml petržlen – 6-7 vetvičiek suché červené víno – 50 mt. l. sušené oregano – 1 polievková lyžica. l sušená bazalka – 2 ČL mletého muškátového orieška – 1/2 ČL čerstvo mletého čierneho korenia – 1/2 ČL vločiek mletej červenej papriky – 1/2 ČL soli – podľa chuti Tabuľka mier a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na paradajkovú omáčku na zimu. Najprv umyte paradajky a nakrájajte ich na polovice. Vytlačte z nich šťavu tak, aby ste dostali asi 250-300 g. Nasekajte dužinu z paradajok.
Krok 2
Ošúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu na omáčku. Mrkvu umyte, ošúpte, nastrúhajte na hrubom strúhadle alebo jednoducho nakrájajte na tenké pásiky. Cesnak ošúpeme a nasekáme.
Krok 3
V hlbokej panvici s hrubým dnom zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte pripravenú cibuľu, mrkvu a cesnak. Smažte za stáleho miešania na strednom ohni 10 minút.
Krok 4
Petržlenovú vňať na omáčku umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Zmiešajte ho v hrnci s dužinou nakrájaných paradajok, restovanou zeleninou, čerstvou paradajkovou šťavou, vínom, paradajkovým pretlakom a korením. Varte za stáleho miešania na miernom ohni 45 minút a prikryte pokrievkou.
Krok 5
Otvorte panvicu s omáčkou. Za stáleho miešania dusíme ďalších 15 minút, aby sa nám paradajková omáčka nepripálila. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte trochu soli.
Krok 6
Nalejte horúcu paradajkovú omáčku na zimu do suchých sterilizovaných pohárov a vložte do mikrovlnnej rúry zapnutej na plný výkon na 4 minúty. Potom zvinieme, prevrátime na zloženú utierku a necháme vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Paradajková omáčka na zimu môže byť tiež použitá ako náplň do konzervovanej sladkej papriky. Blanšírujte plody so semienkami a potom ich vložte do pohárov. Zalejeme paradajkovou omáčkou, sterilizujeme 10–20 minút a potom zvinieme.
MIMOchodom
Prídavky iných farieb a textúr výrazne oživia paradajkovú omáčku na zimu. Môžu to byť napríklad olivy, sušené paradajky, nahrubo nasekané orechy alebo huby.