K receptu
Ľahko pripraviteľný džem, ideálny na syrovú dosku alebo ako omáčka k pečenému mäsu.
zložitosť: ľahko Porcie: 20 varenie: 40 min Pridať. čas: 15 minMultivaričVareniePraženietalianska kuchyňavečeraPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPiknikINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍ400 g zrelých paradajok 200 g cukru 10 g pektínu 0,5 ČL údenej papriky 1 štipka morskej soli 1 čili paprička 3 zub. cesnaková tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Paradajky umyte a nakrájajte, nakrájajte na malé kocky. Dáme do hrnca, zasypeme cukrom (nechajme 2 polievkové lyžice a tento cukor zmiešame s pektínom) a necháme 30 minút postáť, aby šťava kvapkala do cukru.
Krok 2
Pridáme nakrájanú papriku, papriku, cesnak, čili a soľ. Varte na miernom ohni 40 minút za stáleho miešania. Časť vody by sa mala odpariť, celkový vzhľad by mal byť približne ako kompót. Ak máte teplomer, tak teplotu zvýšte na 106 C. Zvýšte teplotu a prisypte cukor zmiešaný s pektínom. Premiešame a vypneme.
Krok 3
Ak džem stočíte do pohárov, potom ho vložte do sterilizovaného pohára a vložte do rúry na 15 minút pri teplote 130 C. Prikryte sterilným viečkom, zrolujte a otočte. Ochlaďte a umiestnite na suché miesto. Po otvorení poháre spotrebujte do 7-10 dní.
UŽITOČNÉ RADY
Možnosti. Z kompozície môžete odstrániť cesnak, nahradiť ho jemne nakrájanou červenou cibuľou, pridať provensálske bylinky a pridať šťavu z polovice citróna. Pre sladkú variantu nahraďte bylinky vanilkovým strukom, škoricou, kardamónom a vylúčte horúce koreniny.