Slaná extravaganza na panvici: ako smažiť zemiaky s hubami, cibuľou, oškvarkami a korením – je to úžasné!

Slaná extravaganza na panvici: ako smažiť zemiaky s hubami, cibuľou, oškvarkami a korením – je to úžasné!

Slaná extravaganza na panvici: ako smažiť zemiaky s hubami, cibuľou, oškvarkami a korením – je to úžasné!

Už vás nebavia prázdne vyprážané zemiaky a chcete niečo spestriť? Tu vzniká otázka: čo môžete použiť na vyprážanie zemiakov? Ak je sama o sebe chutná a odroda je zvolená správne, panvica so zlatohnedými zemiakmi sa stane vítaným jedlom na vašom stole.

S čím vyprážať zemiaky: huby, cibuľa, oškvarky, korenie

O čom budeme hovoriť v článku:

• Ktoré zemiaky si vybrať na vyprážanie

• Na ktorej panvici je lepšie vyprážať zemiaky?

• Aký tuk je vhodný na vyprážanie zemiakov?

• Ako smažiť zemiaky s cibuľou

• Ako smažiť zemiaky s hubami

• Zemiaky so škvarkami – chutné alebo škodlivé?

• Aké korenie použiť na vyprážané zemiaky

Ktoré zemiaky si vybrať na vyprážanie

Časy, keď sme kupovali zemiaky bez toho, aby sme mysleli na ich odrodu, sú dávno preč. V neskorých sovietskych rokoch bol na regáloch produkt pod všeobecným názvom „syr“ alebo „zemiaky“. Ale dnes máme možnosť si vybrať. A ak plánujete vyprážať zemiaky, stále je lepšie zvoliť špeciálnu odrodu, ktorá sa pestuje špeciálne na tento účel. Obsahuje menej škrobu, čo znamená, že pri tepelnej úprave sa zemiaky nerozpadnú a kúsky si zachovajú svoj tvar.

V obchodoch býva účel koreňovej zeleniny uvedený na obale a predajcovia na trhu musia poznať odrodu, ktorú predávajú. Vineta, Zhukovsky early, Caprice, Picasso, Riviera, Red Scarlett sú odrody zemiakov, ktoré sú najvhodnejšie na vyprážanie.

Na ktorej panvici je najlepšie vyprážať zemiaky?

Ak chcete, aby mali zemiaky zlatú, lahodnú kôrku, vyberte panvicu s hrubým dnom.
Ak chcete, aby mali zemiaky zlatú, lahodnú kôrku, vyberte panvicu s hrubým dnom.

Vyprážanie akéhokoľvek produktu zahŕňa intenzívne teplo – každý chce získať zlatohnedú kôru. Panvica s tenkým dnom takéto zahrievanie rýchlo zabezpečí, ale je nepravdepodobné, že budete môcť jedlo rovnomerne uvariť: kúsky môžu zostať vo vnútri surové. Preto, ak chceme získať rovnomerne opečené zemiaky so zlatou, lahodnou kôrkou, zvolíme panvicu s hrubým dnom.

Aký tuk je vhodný na vyprážanie zemiakov?

Živočíšny tuk, maslo, margarín – zemiaky môžeme vyprážať na akomkoľvek tuku. Olej na vyprážanie môžete použiť podľa chuti: rafinovaná zelenina, maslo, ghee. Podľa mňa najlepšie chutí so smotanou. Vôňa aj zlatohnedá kôrka sú zaručené. A po varení bude zdravší a chuť bude tiež vynikajúca. Ak je vašou voľbou rastlinný olej, stále môžete pridať malý kúsok masla pre chrumkavú kôrku.

Som si istý, že existujú ľudia, ktorí radi vyprážajú zemiaky so škvarkami z bravčovej masti alebo jahňacieho chvosta.

A aké chutné, aromatické vyprážané zemiaky vyrobené s kačacou alebo husacou masťou!

Ako smažiť zemiaky s cibuľou

Vyprážané zemiaky s cibuľou na panvici
Vyprážané zemiaky s cibuľou na panvici

Na vyprážanie si musíte vybrať špeciálne odrody zemiakov. Obsahuje menej škrobu a kúsky zostanú neporušené. Je lepšie brať hľuzy tesne, rovnomerne, potom budú slamky alebo kocky (v závislosti od spôsobu rezu, ktorý uprednostňujete), rovnaké. Zelené zemiaky by sa nemali jesť. Pri vyprážaní zemiakov je lepšie pridať cibuľu v dvoch fázach: polovicu na začiatku vyprážania a zvyšok niekoľko minút pred pripravenosťou.

Na varenie 3Potrebné 4 porcie:

čas varenia: 1 hodina

• stredné zemiaky – 56 ks. (600700 g)

• cibuľa – 1 ks.

• rastlinný olej – 70 ml

• maslo – 1 polievková lyžica. l.

• soľ podľa chuti

1. Zemiaky umyte kefou, ošúpte a znova umyte. Nakrájajte na pásiky alebo kocky a vložte na 30 minút do studenej vody, aby ste odstránili čo najviac škrobu.

2. Ošúpte cibuľu na vyprážanie zemiakov s cibuľou a nakrájajte ich akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám vyhovuje – kocky, polkruhy, perie.

3. Nakrájané zemiaky položte na papierovú utierku a dobre osušte: kôrka na vyprážaných zemiakoch bude zlatohnedá a chrumkavá.

4. Do panvice s hrubým dnom nalejte rastlinný olej a pridajte maslo.

5. Olej zohrejte na strednom plameni, kým maslo výrazne nezhustne, a pridajte polovicu cibule. Vyprážajte do zlatista.

6. Pridajte zemiaky, premiešajte a nechajte prvé 34 minúty. Potom znova premiešajte. Varte na strednom ohni alebo mierne vyššom.

7. Po niekoľkých minútach zemiaky premiešajte. Uistite sa, že sa nepripáli.

8. Asi po 810 minút, uprostred vyprážania, pridajte zvyšnú cibuľu a premiešajte. Pridajte soľ podľa chuti a premiešajte.

Pokračujte vo varení asi 10 minút za občasného miešania, kým zemiaky úplne nezmäknú.

9. Keď sú zemiaky vyprážané s cibuľou pripravené, pridajte soľ podľa chuti.

Ako smažiť zemiaky s hubami

Vyprážané zemiaky s hubami na panvici
Vyprážané zemiaky s hubami na panvici

Huby sa na Rusi jedli odjakživa: čerstvé, sušené, solené a najnovšie aj mrazené. Zemiaky vstúpili do našej stravy nie tak dávno, ale prekvapivo sa zemiaky a huby ocitli na jednej panvici v podobe jedla, ktoré mnohí milujú – vyprážané zemiaky s hubami! Je jednoduchý na prípravu a pôžitok z jedinečnej chuti sa nedá porovnať s ničím iným.

Ak máte v mrazničke mrazené huby (lišky, hríby, medové huby), asi za hodinu budete mať na stole voňavé, výdatné jedlo.

Na prípravu 5 porcií potrebujete:

čas varenia: 1 hodina

• zemiaky na vyprážanie – 600 g

• cibuľa – 1 ks.

• mrazené huby – 400 g

• rastlinné alebo rozpustené maslo, maslo – 80 g (30 g na vyprážanie húb, 50 g na vyprážanie zemiakov)

• soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti

• kôpor, zelená cibuľa na podávanie

1. Zemiaky umyte, vydrhnite kefou, ošúpte a znova umyte. Nakrájajte na malé kocky alebo polovičné krúžky. Vložte do studenej vody na 30 minút.

2. Cibuľu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky.

3. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme huby (nerozmrazovať).

4. Smažte huby 1015 minút a potom pridajte polovicu nakrájanej cibule. Premiešame a všetko spolu varíme ďalších 57 minút, kým cibuľa nie je jemne zlatá. Soľ a korenie podľa chuti.

5. Počas varenia húb vyberte nakrájané zemiaky z vody a dobre osušte papierovou utierkou.

6. Do panvice vložte olej a panvicu spolu s olejom zohrejte na strednom ohni. Pridajte zemiaky a opekajte za občasného miešania, kým nie sú hotové. Ku koncu varenia dosolíme podľa chuti.

7. Za 57 minút predtým, ako budú zemiaky hotové, pridajte na panvicu vyprážané šampiňóny a zvyšnú nakrájanú cibuľu. Premiešame a všetko spolu varíme ďalších 57 minút.

Na servírovanie posypte vyprážané zemiaky s hubami s kôprom a zelenou cibuľkou.

Zemiaky so škvarkami – chutné alebo škodlivé?

Zemiaky so škvarkami
Zemiaky so škvarkami

Zemiaky so škvarkami sú nepochybne chutné. Pri vyprážaní sa bravčová masť zmení na chrumkavé oškvarky. Cracklings sú bielkoviny bez tuku. Ak sa vezme do úvahy z hľadiska živín, živočíšny tuk a bielkoviny poskytujú viac výhod ako škody. Varenie so živočíšnymi tukmi je oveľa zdravšie ako varenie s rafinovaným rastlinným olejom. Jediná vec, ktorú odborníci na výživu neschvaľujú, je samotný typ tepelného spracovania produktu: vyprážanie.

Na prípravu 3 porcií potrebujete:

čas varenia: 1 hodina

• zemiaky na vyprážanie – 600 g

• bravčová masť (čerstvá, solená) alebo tučný chvost, kačacia masť – 100 g

• cibuľa – 1 ks.

• soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti

1. Zemiaky umyte, vydrhnite kefou, ošúpte a znova umyte. Nakrájajte na malé kocky alebo polovičné krúžky. Vložte do studenej vody na 30 minút.

2. Bravčovú masť nakrájame na tenké plátky a dáme na studenú panvicu.

3. Panvicu postavte na stredný oheň a za postupného zahrievania roztopte, ale nevyprážajte masť. Bravčová masť najskôr spriehľadní, tuk vytečie a oškvarky zozlatnú. Škvarky je potrebné pravidelne miešať.

4. Zemiaky vyberte z vody a dôkladne osušte papierovou utierkou. Vložte do panvice so škvarkami. Miešajte. Zemiaky s oškvarkami opekáme, kým nie sú hotové, asi 30 minút.

5. Cibuľu nakrájajte na pol krúžky a pridajte k zemiakom so škvarkami 10 minút pred pripravenosťou. Všetko spolu premiešame a opekáme, kým nie sú zemiaky úplne uvarené.

6. Vyprážané zemiaky osolíme a okoreníme pár minút predtým, ako budú hotové, premiešame. Zemiaky v horúcom tuku soľ veľmi rýchlo.

Aké korenie použiť na vyprážané zemiaky

Vyprážané zemiaky nevyžadujú veľa korenia. Dosť soli, mletého čierneho korenia, trochu bobkového listu.

Pre tých, ktorí majú radi jasnejšie vône, môžete pridať vetvičku rozmarínu. Cesnak (čerstvý alebo sušený), paprika, rasca, tymian, sušená bazalka nielenže nepokazia chuť smažených zemiakov, ale odhalia aj úplne nové chuťové odtiene.

Zelenú cibuľku a kôpor je vždy dobré podávať s vyprážanými zemiakmi.

Mimochodom

Niektoré ženy v domácnosti okamžite vyprážajú zber húb a potom ich zmrazia. V mrazničke zaberie oveľa menej miesta a v zime ho stačí hodiť na panvicu a zohriať.

Poznámka pre hostiteľku

Ak boli veľké huby (napríklad ošípané) zmrazené celé, mali by ste ich najskôr trochu rozmraziť (nie úplne) a nakrájať na kúsky.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #vyprážané zemiakySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik