K receptu
Túto pochúťku naozaj milujem. Tieto paradajky sú dobré na šaláty, sendviče, pizzu a iné pochúťky!
zložitosť: ľahko Kalórie: 200,03 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 8 hodín Použité: 1,28 g/19,13 g/5,79RúraSušenie, sušenietalianska kuchyňaPrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍparadajky 1 kg cesnaku 4 strúčiky čili 0,5 ks provensálske bylinky 1-2 ČL olivového oleja 100 ml slnečnicového oleja 100 ml soľ cukor Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Paradajky umyte, nakrájajte na polovicu.
Krok 2
Plech vyložte pergamenom a poukladajte paradajky reznou stranou nahor. Jemne posypte soľou a cukrom. To umožní vytiahnuť šťavu pre lepšie odparovanie a samozrejme dodá chuť. V tejto fáze nepridávam olej ani neposypávam bylinkami. Olejový film sťažuje proces sušenia a bylinky pri dlhšom zahrievaní strácajú arómu.
Krok 3
Paradajky sušte tri hodiny pri teplote 70-75°C, potom zvýšte teplotu na 90°C a sušte ďalších päť hodín. Nezabudnite zapnúť konvekčný režim a mierne pootvorte dvierka rúry. V každom prípade paradajky skontrolujte, nepresušte, mali by byť elastické, mäkké, nelámavé, mokré.
Krok 4
Z jedného kg čerstvých paradajok sa získa 350 g sušených paradajok. Pre vôňu a chuť som použila cesnak, čerstvú čili papričku a suché provensálske bylinky. Na poliatie som si pripravila dva druhy olejov – slnečnicový a olivový bez vône, zmiešala som ich v pomere 1 ku 1. Olej treba zohriať do horúca, ale nesmie sa dymiť. Nalievanie paradajok horúcim olejom je druh pasterizácie paradajky sa skladujú lepšie.
Krok 5
Sušené paradajky vložíme do suchého zaváracieho pohára a posypeme ich plátkami nasekaného cesnaku a provensálskymi bylinkami. Buďte opatrní a opatrní Po niekoľkých týždňoch budú paradajky nasýtené olejom a vôňou cesnaku a byliniek a budú veľmi chutné!
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aromatické bylinky si môžete vziať podľa chuti.
UŽITOČNÉ RADY
Je lepšie brať paradajky, ktoré sú malé, rovnakej veľkosti, husté, mäsité, ale nie šťavnaté.