Zemiakové šaláty pre každý vkus: pečené, vyprážané, varené
Zemiaky sú univerzálnym produktom. Pečené, varené alebo vyprážané – v akejkoľvek forme to môže byť nielen príloha, ale aj nenahraditeľná prísada do šalátu. V tomto prípade bude chuť jedla priamo závisieť od spôsobu prípravy vašej obľúbenej zeleniny. Naše chutné a originálne šaláty s smaženými, pečenými a varenými zemiakmi si môžete pripraviť na obed a večeru.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Chrumkavý zemiakový šalát
- Nový zemiakový šalát s kôprovým dresingom
- Šalát s tuniakom a pečenými zemiakmi
- Dračí šalát
- Šalát „Hniezdo tetrova žiabrového“
Chrumkavý zemiakový šalát
Vrcholom tohto šalátu je spôsob prípravy zemiakov: najprv sa uvaria, potom sa položia na plech na pečenie, pritlačia sa na hľuzy, zmenia sa na ploché koláče a rýchlo sa pečú v rúre. Výsledkom sú zemiaky, ktoré sú chrumkavé a jemné zároveň.
Chrumkavý zemiakový šalát
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- malé nové zemiaky alebo baby zemiaky – 500 g
- červená cibuľa – 100 g
- sladká červená paprika – 1 ks.
- stonkový zeler – 2 ks.
- zelená cibuľa – 30 g
- kôpor – 2 vetvičky
- petržlen – 2 vetvičky
- prírodný grécky jogurt – 200 g
- olivový olej – 5 lyžíc. l.
- Dijonská horčica – 1 polievková lyžica. l.
- biely vínny ocot – 1 polievková lyžica. l.
- soľ a korenie podľa chuti
1. Zemiaky dôkladne umyte a vložte do hrnca. Naplňte horúcou vodou a pridajte trochu soli. Dajte na vysoký oheň a priveďte do varu. Varte na miernom ohni 15 minút, potom sceďte.
2. Rúru predhrejeme na 190°C. Plech na pečenie vymastíme olivovým olejom, poukladáme zemiaky a pomocou mačkača na zemiaky jemne rozdrvíme každú hľuzu na plochý koláč. Pridajte korenie podľa chuti, posypte 2 polievkovými lyžicami. l. olivový olej. Pečieme 15–20 minút.
3. Kým sa zemiaky pečú, pripravte si zvyšné ingrediencie na šalát: červenú cibuľu a papriku nakrájajte na malé kocky, zeler na tenké plátky a zelenú cibuľu na kolieska. Kôpor a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno.
4. Na prípravu omáčky zmiešame jogurt, dijonskú horčicu a ocot. Soľ a korenie podľa chuti. Upečené zemiaky nahrubo nakrájame a pridáme k zelenine a bylinkám. Prelejeme omáčkou a dôkladne premiešame všetky ingrediencie šalátu. Ihneď podávajte.
Mimochodom
Podávajte ihneď po uvarení, pretože zemiaky do pol hodiny po dresingu stratia chrumkavú štruktúru.
Poznámka pre hostiteľku
V prípade potreby je možné prísady nahradiť: napríklad odstráňte zeler, ale pridajte čerstvé uhorky alebo cuketu, zvýšte alebo znížte množstvo sladkej papriky.
Nový zemiakový šalát s kôprovým dresingom
Tento lahodný jednoduchý šalát sa pripravuje rýchlo a jednoducho a kombinácia zemiakov a kôprového dresingu s kyslou smotanou a cesnakom z neho robí hit na každom stole.
Nový zemiakový šalát s kôprovým dresingom
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- nové zemiaky – 400 g
- červená cibuľa – 2 ks.
- kôpor – 80 g
- cesnak – 2 strúčiky (10 g)
- kyslá smotana – 100 g
- nerafinovaný slnečnicový olej – 80 ml
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- sezamové semienka na servírovanie
1. Zemiaky umyjeme, vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou a uvaríme do mäkka (20–35 min.), ale neprepečte. Zemiaky ochlaďte a nakrájajte na stredne veľké kúsky.
2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké polkolieska. Dochutíme soľou, korením, nerafinovaným slnečnicovým olejom, premiešame, pridáme zemiaky a znova premiešame.
3. Na dresing nadrobno nasekáme kôpor a cesnak, pridáme soľ a aromatický slnečnicový olej. Všetky ingrediencie rozdrvte v mixéri na pyré. Do dresingu pridáme kyslú smotanu a premiešame. Šalát okoreníme, necháme trochu podvariť, posypeme semienkami a podávame.
Mimochodom
Sezamové semienka je možné nahradiť slnečnicovými semienkami, je lepšie ich pred podávaním jemne opražiť.
Poznámka pre hostiteľku
Toto jedlo môžeme podávať nielen ako šalát, ale aj ako prílohu k hlavnému jedlu.
Šalát s tuniakom a pečenými zemiakmi
Toto jedlo sa ukáže ako dosť sýte, takže nepripravujte veľkú večeru, aj keď očakávate hostí. Nikto určite nebude hladovať.
Šalát s tuniakom a pečenými zemiakmi
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- tuniak vo vlastnej šťave – 150 g
- stredné zemiaky – 4 ks.
- nakladané uhorky – 4 ks.
- zelená cibuľa – 1 zväzok
- horčica so zrnami – 1-2 lyžičky.
- majonéza – 30 g
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Zemiaky upečieme. Hľuzy dôkladne umyte, jednotlivo zabaľte do fólie a vložte do rúry predhriatej na 200 °C na 35–40 minút.
2. Na obliekanie 2 polievkové lyžice. l. Šťavu z tuniaka zmiešame s horčicou a majonézou a korením. Zelenú cibuľku nakrájame nadrobno a pridáme do dresingu. V prípade potreby pridajte soľ.
3. Zemiaky zabalené vo fólii vložíme na 5 minút do studenej vody, ošúpeme a nakrájame na stredne veľké kúsky. Kým sú zemiaky teplé, polejeme ich dresingom.
4. Rozdeľte tuniaka na kúsky. Nakladané uhorky nakrájame na stredné kúsky, tuniaka, uhorky a zemiaky zmiešame v dresingu. Nechajte postáť pri izbovej teplote 10-15 minút alebo nechajte 1 hodinu v chladničke.
Mimochodom
Šalát je najlepšie podávať vychladený.
Poznámka pre hostiteľku
Ak pripravujete šalát na sviatočné jedlo, podávajte ho na listoch šalátu, napríklad rímske.
Dračí šalát
Vynikajúca možnosť pre sviatočný stôl, ktorý osloví deti aj dospelých. Jedno upozornenie: všetky ingrediencie je potrebné nasekať najemno (nezabudnite si vybrať produkty, ktoré si dobre zachovajú svoj tvar).
Dračí šalát
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- šunka – 250 g
- nakladané medové huby – 100 g
- veľké zemiaky – 3 ks.
- vajcia – 6 ks.
- dlhá uhorka – 1 ks.
- červená paprika – 1 ks.
- majonéza – 100 g
- olivy – 10-15 ks.
- rastlinný olej na vyprážanie
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame alebo nakrájame na dlhé tenké pásiky. Namočte do studenej vody na 20 minút, potom osušte a smažte do zlatista. Položte ho na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný tuk a jemne osoľte.
2. Vajíčka uvaríme natvrdo, nakrájame na malé kocky. Vložte medové huby do cedníka alebo sita, aby ste vypustili prebytočnú tekutinu a jemne nakrájajte. Šunku a uhorku nakrájame na malé kocky alebo tenké prúžky.
3. Sladkú papriku prekrojíme pozdĺžne na polovicu, odstránime stopku a semienka, jednu polovicu necháme na „tvár“ draka, z druhej vykrojíme predné nohy a uši. Zvyšnú papriku nakrájame na malé kocky, zmiešame s vajíčkami, uhorkami, šampiňónmi a šunkou. Osolíme, okoreníme a ochutíme majonézou.
4. Na veľkej plochej šalátovej mise vytvarujte telo draka, posypte ho zo všetkých strán zemiakovými slamkami. Pridajte tvár, labky a uši zo sladkej papriky. Olivy nakrájajte na kruhy pre nosné dierky a oči, ako aj na pásy na napodobňovanie hrebeňa, dokončite montáž draka. Šalát dáme do chladničky aspoň na 30 minút.
Mimochodom
Nakladané medové huby možno bezpečne nahradiť šampiňónmi, mliečnymi hubami alebo akýmikoľvek inými konzervovanými hubami.
Poznámka pre hostiteľku
Zostávajúce papriky a olivy z oblohy sa môžu použiť v iných jedlách, ako je polievka alebo dusené mäso.
Šalát „Hniezdo tetrova žiabrového“
Skutočne obľúbený šalát, ktorý si získal obľubu medzi deťmi i dospelými. Je ťažké to nazvať diétnym, ale šalát je určite vynikajúci a zaslúži si ústredné miesto na vašom sviatočnom stole.
Šalát „Hniezdo tetrova žiabrového“
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- kuracie filety – 400 g
- kuracie vajcia – 4 ks.
- prepeličie vajcia na servírovanie – 4-5 ks.
- cibuľa – 150 g
- nakladané alebo čerstvé uhorky – 250 g
- petržlen – 2 vetvičky
- zemiaky – 400 g
- rastlinný olej na vyprážanie
- majonéza – 150 – 200 g
- listy šalátu podávať podľa chuti
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Kuracie filé umyte a vložte do hrnca. Zalejeme horúcou vodou a privedieme do varu, na miernom ohni varíme 40 minút. Kura necháme vychladnúť vo vývare. Kuracie a prepeličie vajcia uvarené na tvrdo. Prvý varte nie dlhšie ako 10 minút po varení, druhý – nie viac ako 5. Ochlaďte tečúcou vodou a potom vyčistite. Jemne nakrájajte kuracie vajcia.
2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky a rovnakým spôsobom nakrájame aj uhorky. Petržlenovú vňať umyjeme a dobre osušíme. Lístky otrháme a nasekáme nadrobno.
3. Zemiaky na šalát ošúpeme a umyjeme. Nakrájajte na hrubé pásiky. V hrnci zohrejte rastlinný olej. Zemiaky smažte do zlatista. Hotové zemiaky položte na papierové utierky, aby absorbovali prebytočný tuk.
4. Na veľký tanier položte listy šalátu, aby sa vytvorilo „hniezdo“, a posypte polovicou smažených zemiakov. V miske kombinujte nakrájané uhorky, kuracie mäso, vajcia a cibuľu. Soľ, korenie a zmiešajte s majonézou.
5. Vložte šalát do „hniezda“ z vyprážaných zemiakov. Na vrch položte zvyšné zemiaky. Posypeme petržlenovou vňaťou. Ozdobíme ošúpanými prepeličími vajíčkami a podávame.
Mimochodom
Namiesto petržlenu môžete použiť koriander alebo kôpor.
Poznámka pre hostiteľku
Šalát položte do hniezda vo vrstvách a každú potiahnite majonézou.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #zemiakový šalátSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach