Ako urobiť ceviche doma chutné a bezpečné

Ako urobiť ceviche doma chutné a bezpečné

Ako urobiť ceviche doma chutné a bezpečné

Ceviche je snáď jediné peruánske jedlo, ktorého meno poznajú všetci Európania. Navyše sa za posledných pár rokov stala tak populárnou, že sa z kategórie trendových či módnych posunula prakticky do každodennosti.

Ako urobiť ceviche doma chutné a bezpečné

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Aký druh jedla je ceviche?
  • Z akej ryby sa vyrába ceviche?
  • Ako urobiť ceviche z lososa a makrely
  • Je bezpečné jesť ceviche?
  • Ako variť ryby v ceviche

Aký druh jedla je ceviche?

V skutočnosti sa jedlá podobné ceviche pripravujú vo všetkých krajinách Južnej Ameriky. Pred príchodom Španielov sa morské ryby chovali v kyslej šťave miestnej odrody mučenky. Ale asi pred 400 rokmi bola mučenka nahradená limetkou a do jedla bola pridaná koriander.

Dnes sa ceviche vyrába z akýchkoľvek morských plodov – kreviet, mušlí, chobotníc, chobotníc, mušlí a do marinády sa používajú nielen limetky, ale aj citróny, pomaranče, grapefruity. Okrem kyseliny sa do marinády pridáva feferónka a soľ, niekedy koriandr. Jemne nakrájaná zelenina, ako je paprika, paradajky, avokádo a dokonca aj reďkovky, ako aj ošúpané plátky pomaranča a iných citrusov alebo kúsky manga sú prijateľné, ale považujú sa za interpretáciu autora.

Chuť ceviche je osviežujúca, ľahká, „čistá“ a svetlá, jemne korenistá a výrazne kyslá. Aj malá porcia tohto jedla vás zasýti a zanechá vo vás pocit spokojnosti na dlhú dobu, pretože jeho hlavnou zložkou sú ľahko stráviteľné bielkoviny.

Okrem toho sa ako príloha zvyčajne podávajú pečené alebo varené sladké zemiaky (sladké zemiaky), banánové lupienky („zeleninový“ banán) a plátky kukuričného klasu.

Ukazuje sa teda, že ceviche je ľahké, svieže, ale uspokojivé jedlo. Ako hovoria Peruánci, „raj na tanieri“.

Z akej ryby sa vyrába ceviche?

Dôležité je pripravovať ceviche z tých najčerstvejších rýb, o ktorých kvalite niet pochýb
Dôležité je pripravovať ceviche z tých najčerstvejších rýb, o ktorých kvalite niet pochýb

Tradične sa ceviche vyrába z morských rýb s bielym mäsom. Z tohto pohľadu bude ideálnou voľbou dorada alebo morský vlk.

Ale ak hovoríme o príprave ceviche doma, je oveľa dôležitejšie dodržiavať nie tradíciu, ale zásadu výberu najčerstvejšej ryby, ktorej kvalita nevzbudzuje najmenšie pochybnosti.

Koniec koncov, hoci hovoríme, že kúsky rýb sa „varia“ v limetkovej šťave či inom citrusovom ovocí, musíme si uvedomiť, že prípadné parazity z rýb nezmiznú. Preto sa k ceviche nehodia sladkovodné ryby, aj tie práve vylovené doslova pred očami.

Ako vyrobiť ceviche z lososa a makrely

Ryby z rodiny lososov, aj keď nie sú tradičnou voľbou, sú celkom vhodné pre ceviche. Ak si môžete kúpiť chladené filé označené ako „stupeň sashimi“, je to skvelé. V ostatných prípadoch je bezpečnejšie kúpiť vákuovo balené mrazené filé, rozmraziť ich v chladničke, rýchlo nakrájať a marinovať podľa receptu.

Losos je jemná ryba, vhodná by bola nie príliš agresívna marináda, napríklad na báze čerstvo vylisovanej grapefruitovej šťavy alebo zmesi pomarančovej a citrónovej šťavy.

Ceviche z makrely by sa vám mohol páčiť, pretože horko-kyslá marináda dokonale vyvažuje mastnú povahu tejto ryby. Výhodou makrely na výrobu ceviche je, že táto oceánska ryba je hlboko zmrazená priamo na rybárskych lodiach a v tejto podobe končí na regáloch.

Výhodnejšie je filetovať celé telo skôr, ako sa úplne rozmrazí. Filet je možné ihneď nakrájať na malé kúsky a ponoriť do marinády. Tam sa konečne rozmrazí a marinuje. Do marinády je ideálna čerstvo vytlačená citrónová šťava.

Je bezpečné jesť ceviche?

Ceviche je bezpečné pre zdravie, ak je vyrobené z čerstvých morských plodov (alebo rýb)
Ceviche je bezpečné pre zdravie, ak je vyrobené z čerstvých morských plodov (alebo rýb)

Ryby alebo morské plody na ceviche sa „varia“ iba vďaka kyseline obsiahnutej v marináde, bez toho, aby boli podrobené tepelnému spracovaniu.

Preto je ceviche len také bezpečné ako ryby a/alebo morské plody, z ktorých sa pripravuje. Musíte si byť úplne istí, že ryba je čerstvá a bez parazitov.

Uvarené ceviche by ste nemali skladovať ani v chladničke. Urobili to a zjedli. Ceviche sa neodporúča tehotným ženám a ľuďom s oslabeným imunitným systémom.

Ako variť ryby v ceviche

Kyslá marináda, prenikajúca myozín, bielkovina tvoriaca svaly rýb a morských plodov, spôsobuje jej zrážanie. V dôsledku zrážania sa na seba viažu bielkoviny, mäso zhustne a zmatne v celej hrúbke. Tento proces je šetrnejší ako zahrievanie, takže ryba zostane mäkká a šťavnatá.

Prechod od priesvitnej surovej ryby k úplne uvarenej rybe nastáva postupne, keď marináda preniká do hĺbky kusu.

Na ploché malé kúsky rýb stačí 30 minút, objemné kocky budú úplne marinované za 4560 minút. Po celú dobu by mal byť budúci ceviche v chladničke.

Dlhšie marinovanie povedie k určitej strate šťavnatosti, ale rozhodne nebude možné ryby vysušiť tak, ako sa to často stáva pri tepelnej úprave.

Mimochodom, kyslo-korenistá tekutina, v ktorej boli ryby marinované, sa podáva samostatne ako nápoj a nazýva sa „tigrie mlieko“.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #cevicheSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik