Brezový kvas

Brezový kvas

Brezový kvas K receptu

Brezový kvas je nápoj, ktorý naši predkovia pripravovali so závideniahodnou pravidelnosťou. Skvele uhasila smäd a dodala silu v období jarného nedostatku vitamínov. Na dedinách, samozrejme, nepoznali také zložité slová, no o mimoriadnom účinku nápoja na organizmus sa presvedčili na živom príklade. Mnoho moderných ľudí nemá ani potuchy o inom kvase okrem chlebového kvasu, a to je veľké opomenutie! Navyše príprava nápoja s brezovou šťavou je neuveriteľne jednoduchá, doslova za 5 minút. Je pravda, že taký kvas bude kvasiť pomerne dlho, ale vaša trpezlivosť bude štedro odmenená jeho vynikajúcou osviežujúcou chuťou.

zložitosť: ľahko Kalórie: 117,95 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 5 min Pridať. čas: 504 h Použité: 0,22 g/0,01 g/29,15PiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍbrezová miazga – 1,5 lcukor – 140 gizum – 10 g Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte prísady na kvas. Najprv si vezmite dve 1L plastové fľaše a umyte ich. Rovnomerne medzi ne rozdeľte cukor a hrozienka. Nalejte brezovú šťavu.

Krok 2

Fľaše uzavrite a niekoľkokrát pretrepte, aby sa cukor rozpustil. Potom ho otvorte a snažte sa vypustiť čo najviac vzduchu. Aby ste to dosiahli, musíte opatrne zatlačiť na stred každej fľaše tak, aby hladina vody stúpala k hrdlu.

Krok 3

Fľaše s budúcim kvasom ihneď pevne uzavrite. Uchovávajte 3 týždne na tmavom mieste pri teplote minimálne 15°C. Počas tejto doby budú vo fľašiach aktívne prebiehať fermentačné procesy.

Krok 4

Fľaše pripraveného brezového kvasu vložte do chladničky aspoň na hodinu: vďaka tomu bude nápoj osviežujúci a príjemnejší na pitie, najmä v horúčave.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Brezový kvas, podobne ako iné podobné nápoje, ktoré sa pripravujú prirodzenou fermentáciou, obsahuje veľké množstvo prebiotík. No a o týchto látkach je známe, že najpozitívnejšie vplývajú na trávenie a imunitu.

MIMOchodom

Hrozienka určené na brezový kvas by sa za žiadnych okolností nemali umývať, pretože na povrchu sušených bobúľ je obrovské množstvo „správnych“ baktérií, ktoré zabezpečia proces fermentácie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik