Brezový kvas
K receptu
Brezový kvas je nápoj, ktorý naši predkovia pripravovali so závideniahodnou pravidelnosťou. Skvele uhasila smäd a dodala silu v období jarného nedostatku vitamínov. Na dedinách, samozrejme, nepoznali také zložité slová, no o mimoriadnom účinku nápoja na organizmus sa presvedčili na živom príklade. Mnoho moderných ľudí nemá ani potuchy o inom kvase okrem chlebového kvasu, a to je veľké opomenutie! Navyše príprava nápoja s brezovou šťavou je neuveriteľne jednoduchá, doslova za 5 minút. Je pravda, že taký kvas bude kvasiť pomerne dlho, ale vaša trpezlivosť bude štedro odmenená jeho vynikajúcou osviežujúcou chuťou.
zložitosť: ľahko Kalórie: 117,95 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 5 min Pridať. čas: 504 h Použité: 0,22 g/0,01 g/29,15PiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍbrezová miazga – 1,5 lcukor – 140 gizum – 10 g Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte prísady na kvas. Najprv si vezmite dve 1L plastové fľaše a umyte ich. Rovnomerne medzi ne rozdeľte cukor a hrozienka. Nalejte brezovú šťavu.
Krok 2
Fľaše uzavrite a niekoľkokrát pretrepte, aby sa cukor rozpustil. Potom ho otvorte a snažte sa vypustiť čo najviac vzduchu. Aby ste to dosiahli, musíte opatrne zatlačiť na stred každej fľaše tak, aby hladina vody stúpala k hrdlu.
Krok 3
Fľaše s budúcim kvasom ihneď pevne uzavrite. Uchovávajte 3 týždne na tmavom mieste pri teplote minimálne 15°C. Počas tejto doby budú vo fľašiach aktívne prebiehať fermentačné procesy.
Krok 4
Fľaše pripraveného brezového kvasu vložte do chladničky aspoň na hodinu: vďaka tomu bude nápoj osviežujúci a príjemnejší na pitie, najmä v horúčave.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Brezový kvas, podobne ako iné podobné nápoje, ktoré sa pripravujú prirodzenou fermentáciou, obsahuje veľké množstvo prebiotík. No a o týchto látkach je známe, že najpozitívnejšie vplývajú na trávenie a imunitu.
MIMOchodom
Hrozienka určené na brezový kvas by sa za žiadnych okolností nemali umývať, pretože na povrchu sušených bobúľ je obrovské množstvo „správnych“ baktérií, ktoré zabezpečia proces fermentácie.