Čerešňový a egrešový kompót
K receptu
Višňový a egrešový kompót určite osloví milovníkov bobuľových nápojov s osviežujúcou a povzbudzujúcou chuťou. Vôňa čerešní a jemná kyslosť egrešov sa harmonicky spájajú a tvoria prekvapivo harmonický duet.
zložitosť: ľahko Kalórie: 105,53 kcal/porcia Porcie: 15 varenie: 30 min Použité: 0,20 g/0,09 g/26,37PrázdnePiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 15 PORCIÍ200 g egrešovna 1 trojlitrovú nádobu200 g čerešní 350 g cukru Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Bobule na čerešňový a egrešový kompót umyjeme v studenej vode. Scedíme v cedníku a necháme odtiecť vodu. Odrežte stonky egrešov a podľa potreby odstráňte kôstky čerešní.
Krok 2
Pripravte sterilizované trojlitrové poháre. Na každú nádobu budete potrebovať 400 g bobúľ, pomer si môžete zvoliť podľa svojho vkusu. Vložte bobule do pohárov.
Krok 3
Bobule opatrne zalejte vriacou vodou až po hrdlo nádoby, snažte sa bobule zaliať vriacou vodou, aby nádoba nepraskla. Zakryte sterilizovanými kovovými viečkami a nechajte 5 minút.
Krok 4
Nalejte vodu z pohárov do veľkého hrnca, do každého pohára s kompótom pridajte 350 g cukru a na silnom ohni priveďte do varu, povarte 5 minút a potom oheň znížte na minimum.
Krok 5
Jeden pohár naplňte horúcim kompótom a zrolujte vrchnák. Otočte nádobu hore dnom. Potom naplňte ďalšiu nádobu – po celú dobu by mala panvica s kompótom jemne dusiť.
Krok 6
Keď sú všetky poháre zrolované, zabaľte ich do prikrývok alebo koberčekov a nechajte hotový kompót najmenej 24 hodín.
UŽITOČNÉ RADY
Ak sa vám kompót z čerešní a egrešov z konzervy zdá príliš sladký, pridajte do pohárov pred podávaním trochu ľadu alebo kompót podľa chuti rozrieďte minerálkou.
MIMOchodom
Kompót z čerešní a egrešov možno pripraviť nielen na uskladnenie na zimu, ale aj na konzumáciu ihneď po príprave. V tomto prípade upravte množstvo cukru podľa chuti.