Čo je čokoládové maslo, kto a ako ho vynašiel a ako si ho vyrobiť doma

Čo je čokoládové maslo, kto a ako ho vynašiel a ako si ho vyrobiť doma

Čo je čokoládové maslo, kto a ako ho vynašiel a ako si ho vyrobiť doma

Čokoládové maslo, ktoré dospelí a deti tak milovali v sovietskych časoch, pamätáte si to? Bol v akcii takmer v každom obchode s potravinami. Teraz, žiaľ, ľudia častejšie kupujú tégliky čokoládovo-orieškového masla. Priznám sa, že čokoládové maslo som ako dieťa milovala natoľko, že ho teraz často robím pre svoje vnúčatá. A milujú ho!

Čo je čokoládové maslo, kto a ako ho vynašiel a ako si ho vyrobiť doma

O čom si povieme v článku

  • Prvá zmienka o čokoládovom masle
  • Čo obsahuje čokoládové maslo a ako sa vyrába?
  • Ako si vyrobiť čokoládové maslo doma

Prvá zmienka o čokoládovom masle

História nemá rada povrchné vedomosti. Ak nerozumiete, o čom hovoríme, môžete urobiť veľa chýb. Ako napríklad s čokoládovým maslom. Prvýkrát bolo spomenuté použitie čokoládového masla… lekármi a lekárnikmi. Používajú ho v liekoch. Preto parížsky lekár, pôrodník a chirurg Vincent Marie Mondat v roku 1826 v zbierke receptov uvádza odporúčanie na výrobu marmelády, „proti impotencii detí“: „vezmite si 11/2 unce čokoládového masla, 1 uncu najlepšieho manna, akáciová guma…“

Myslíte si, že na prípravu drogy sa použilo rovnaké čokoládové maslo, aké si natierame na chlieb? Samozrejme, že nie! Nie je to nič iné ako kakaové maslo, ktoré sa stále používa v medicíne, kozmeteológii a varení. Verziu zmienky o čokoládovom masle v roku 1826 preto zavrhujeme.

Ďalší nález je už bližšie k cieľu, je to rok 1912. Skúsme sa dostať k pravde z tejto strany.

Olga Shamanskaya v knihe „Na pomoc chudobnej gazdinke! dáva recept na výrobu čokoládového masla. „Do masla dáme čokoládu pomletú s cukrom a vanilkou, dobre premiešame a odložíme na chladné miesto. Pomery: 1 libra masla, 1/2 libry strúhanej čokolády, 1/2 libry práškového cukru, 1/2 vanilkovej tyčinky. Zdá sa, že tu je „teplejšie“. To znamená, že na začiatku 20. storočia sa pripravovalo čokoládové maslo a verzia s strúhanou čokoládou sa považovala za vhodnú na lacný stôl. Možno rafinovanejšia verzia čokoládového masla bola potom vyrobená s kakaovým práškom.

Kedy sa v Rusku objavilo kakao a tuhá čokoláda? Aby bolo jasné. Spočiatku slovo „čokoláda“ znamenalo nápoj a Catherine II a jej obľúbený princ Grigorij Potemkin si ho radi vychutnávali. Spolu s kávou bola považovaná za aristokratickú. Módu pre čokoládu priniesol do Ruska Francisco de Miranda, revolucionár, dôstojník a vášnivý zástanca nezávislosti španielskych kolónií v Latinskej Amerike. Takže kakao bolo v Rusku známe už od konca 18. storočia. A jeho použitie sa možno neobmedzovalo len na nápoj. A kuchári mohli experimentovať s jeho pridávaním do dezertov a sladkých omáčok.

Tvrdá čokoláda sa v Ruskej ríši objavila až v 70. rokoch 19. storočia. Rýchlo sa stal obľúbeným produktom. Domáci cukrári z nej vyrábali cukríky, tyčinky a tyčinky.

Čo obsahuje čokoládové maslo a ako sa vyrába?

Čokoládové maslo obsahuje cukor (až 18%)
Čokoládové maslo obsahuje cukor (až 18%)

Kniha „Chémia a marketing jedlých tukov“ z roku 1949 už obsahuje presný návod na zloženie a výrobu: „Čokoládové maslo sa pripravuje zmiešaním masla vychádzajúceho zo separátora s kakaom a cukrom v množstve zodpovedajúcom zloženiu hotového výrobku: tuk najmenej 65 %, voda najviac 16 %, kakao najmenej 1,5 %, cukor najmenej…“

Navyše, miešanie s maslom je len jedným zo spôsobov, ako vyrobiť čokoládové maslo. Druhá metóda vyžaduje zmiešanie hustej smotany s kakaom a kryštálovým cukrom, pasterizáciu pri teplote 85 °C °C a potom vychladnúť na pevnú konzistenciu.

Pri oboch spôsoboch je výstupom produkt s bohatou, výraznou čokoládovou chuťou. V čokoládovom masle je menej tuku – od 62 do 65 %, kakaový prášok 1,52,5 %. Ale je tu cukor, ktorého môže byť až 18%. Toto je potrebné vziať do úvahy pri nákupe vášho obľúbeného oleja.

V roku 1967 sa objavil GOST na výrobu čokoládového masla, ktorý predpisuje všetky technológie a požiadavky na organoleptické ukazovatele – chuť, vôňu, farbu, konzistenciu.

Čokoládové maslo sa dnes na pultoch obchodov vyskytuje len zriedka: nahradili ho pohodlné tégliky čokoládovo-orieškového masla. Ale pre tých, ktorí dávajú prednosť, ako v detstve, natierať čokoládovú pochúťku na plátok čerstvého bochníka, nebude ťažké si ju pripraviť sami.

Ako si vyrobiť čokoládové maslo doma

Príprava čokoládového masla trvá 10 minút. Jedinou nevyhnutnou podmienkou je čerstvé maslo 82,5% tuku, kakaový prášok (ten, z ktorého pripravujete nápoj pre deti) a práškový cukor. Vanilka voliteľná. Trochu počkajte, kým maslo stuhne v chladničke, a môžete ho natrieť na chlieb. A možno aj vaše dieťa, ktoré nemá rado maslo (a to je pre rastúce telo veľmi užitočné), si bude pýtať doplnky. Množstvo kakaového prášku a práškového cukru je možné upraviť podľa chuti.

Čokoládové maslo
Čokoládové maslo

Na výrobu čokoládového masla potrebujete:

  • maslo 82,5 % tuku – 500 g (izbovej teploty)
  • kakaový prášok – 100 g
  • práškový cukor – 50 g

1. Do mäkkého masla pridáme kakaový prášok a dôkladne potrieme lyžicou.

2. Pridáme práškový cukor a miešame do hladka. Nechajte to na 510 minút a znova premiešajte.

3. Čokoládové maslo preložíme do foriem, zatvoríme viečkami a dáme na 3 do chladničky4 hodiny.

Ráno je čokoládové maslo na kúsku čerstvého bieleho chleba alebo žemle so šálkou čaju alebo kávy skvelé raňajky!

Poznámka pre hostiteľku

Pri príprave čokoládového masla môžete pridať od 50 do 100 g čokolády. Akékoľvek – tmavé alebo mliečne. Vďaka tomu bude čokoládová chuť intenzívnejšia a samotné maslo tvrdšie.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #olejSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik