Čo uvariť na Kvetnú nedeľu
Na Kvetnú nedeľu sa kresťania na celom svete radujú zo znovuzrodenia a víťazstva života. A hoci sviatok pripadá na pôst, z čoho vyplýva pokora a striedmosť vo všetkom, pre pravoslávnych sú v tento deň stravné. Môžete jesť ryby, kaviár, pôstne pečivo, zeleninu a ovocie, ale mäso, hydina, vajcia a iné živočíšne produkty sú stále zakázané. Poďme zistiť, ako pripraviť slušný a chutný stôl na Kvetnú nedeľu pomocou najznámejších produktov.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Trochu histórie
- Palacinky, rybacia polievka, koláče a iné
- Čím sa dajú nahradiť vajcia a maslo?
- Recepty
- Chrumkavý zemiakový šalát
- Vinaigrette so solenými hubami
- Biele ucho
- Pôstne rybie rezne
- Koláč s muksunom
- Pôstna kapustnica s hubami a perličkovým jačmeňom
- Pôstna pizza s hubami
- Pôstne lokše s cibuľou
- Pôstne pohánkové palacinky
- Pôstna šarlotka
- Pôstna mrkvová torta
- Najzdravšie brusnicové želé
Trochu histórie
Podľa evanjelia na Kvetnú nedeľu Ježiš vstúpil do Jeruzalema. V predvečer tohto dátumu došlo k vzkrieseniu Lazara, takže obyvatelia mesta, keď sa stretli so spasiteľom, rozprestreli pred ním palmové ratolesti a svoje šaty na znak úcty. Vŕba sa u nás stala symbolom Vstupu Pána do Jeruzalema, odtiaľ pochádza aj názov sviatku.
Veriaci používajú vŕbové konáre na pozdrav spasiteľa, ktorý porazil smrť. Počas bohoslužieb je zvykom držať ich v rukách a potom ich pokropiť svätenou vodou, priniesť domov a uložiť do budúceho roka. Na Kvetnú nedeľu nie je zvykom pracovať a netreba nadávať ani sa hádať. Naopak, celá rodina by sa mala zísť, aby sme sa podelili o sviatočné jedlo, porozprávali sa a strávili spolu čas. A určite musíte dať vŕbové konáre do stredu stola.
Palacinky, rybacia polievka, koláče a iné
Na Kvetnú nedeľu môžete na rodinnú večeru podávať rybie rezne.
Tradične sa v tento deň na stôl podávali rybie koláče a pohánkové placky, ktoré boli pripravené vopred. Často sa používali aj kapustové závitky s hubami, kaša, šaláty s nakladanou zeleninou a pôstne zákusky.
Rybie kotlety, ako je šťuka, treska alebo treska, môžu byť vynikajúcim jedlom na rodinnú večeru. Vajcia a masť sa do nich nedajú pridávať, preto ako spojivo použite krupicu alebo namočený chlieb. Pre väčšiu šťavnatosť môžete pridať cibuľu vyprážanú v rastlinnom oleji a použiť kukuričnú múku alebo panko sušienky ako polevu.
Na začiatok podávajte rybiu polievku, kaliu alebo rybiu solyanku. Do pokrmu pokojne pridajte červené aj biele druhy rýb, ale aj nálev z uhoriek, kapary, paradajky a čerstvé bylinky.
Na sviatočnom stole je vždy miesto pre pôstne koláče, plnené palacinky s rybami, želé, jemne solené alebo údené lososy atď.
Čím sa dajú nahradiť vajcia a maslo?
Napriek zákazu živočíšnych produktov si v tento deň môžete dať na stôl sladké koláče, pizzu a dokonca aj koláč! Vajcia v ceste ľahko nahradíte veľmi zrelými banánmi, maslo akoukoľvek zeleninou alebo kvalitnou nátierkou bez „palmy“ a krém sa dá vyrobiť z pastovitého tofu, nazývaného aj hodváb, alebo kešu „syr“.
Aquafaba, voda, v ktorej sa varili strukoviny, môže nahradiť vaječné bielka, na jej základe sa pripravujú aj chudé majonézy a iné omáčky. Mimochodom, zo zrelého avokáda sa dá pripraviť zdravá a chutná majonéza. Verte mi, je to jednoduchšie, ako sa zdá.
Recepty
Chrumkavý zemiakový šalát
Na sviatočný stôl možno položiť pôstny šalát s chrumkavými zemiakmi. Je to fantasticky chutné, veľmi jednoduché a vždy vhodné.
Chrumkavý zemiakový šalát
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- malé nové zemiaky (alebo baby zemiaky) – 500 g
- sladká červená paprika – 1 ks.
- červená cibuľa – 100 g
- stonkový zeler – 2 ks.
- olivový olej – 5 lyžíc. l.
- zelená cibuľa – 30 g
- kôpor – 2 vetvičky
- petržlen – 2 vetvičky
Na omáčku:
- chudá majonéza – 200 g
- Dijonská horčica – 1 polievková lyžica. l.
- biely vínny ocot – 1 polievková lyžica. l.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Pripravené zemiaky dáme do hrnca, pridáme horúcu vodu a trochu osolíme. Dajte na vysoký oheň a priveďte do varu. Varte na miernom ohni 15 minút. Vypustite vodu.
2. Rúru predhrejeme na 190°C. Plech na pečenie vymastíme 1 polievkovou lyžičkou. l. olivový olej. Položte zemiaky a jemne roztlačte každú hľuzu do plochého koláča pomocou mačkača. Soľ, korenie, posypeme 2 polievkovými lyžicami. l. olejov Pečieme 15–20 minút.
3. Červenú cibuľu a sladkú papriku nakrájame na malé kocky, zeler na tenké plátky a zelenú cibuľu na kolieska. Kôpor a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Vložte všetky ingrediencie do veľkej misy.
4. Na omáčku zmiešajte chudú majonézu, dijonskú horčicu a ocot. Soľ a korenie podľa chuti. Upečené zemiaky nahrubo nakrájame. Pridajte do misy so zeleninou a bylinkami. Prelejeme omáčkou a premiešame. Ihneď podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Zloženie šalátu s chrumkavými zemiakmi je možné zmeniť podľa vlastného uváženia, napríklad odstráňte zeler, ale pridajte čerstvé uhorky alebo cuketu, zvýšte alebo znížte množstvo sladkej papriky.
Mimochodom
Majte na pamäti, že tento šalát by ste mali podávať ihneď po príprave, pretože po pol hodine zemiaky pod vplyvom omáčky stratia chrumkavú štruktúru.
Vinaigrette so solenými hubami
Tento vinaigrette je obzvlášť dobrý s mliečnymi hubami (čiernymi alebo bielymi) a šafránovými čiapkami. Chuť je, ako sa hovorí, bohatá.
Vinaigrette so solenými hubami
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- stredné zemiaky – 4 ks.
- stredná mrkva – 4 ks.
- stredná repa – 2 ks.
- solené huby – 150 – 200 g
- zelená cibuľa – 7-10 stoniek
- nerafinovaný slnečnicový olej
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Pripravenú zeleninu (každú zvlášť) zabalíme do alobalu. Vložíme na mriežku do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme do mäkka. Zemiaky a mrkva 30–40 minút, repa 50–80 minút, v závislosti od veľkosti.
2. Z pripravenej zeleniny odstráňte fóliu, opláchnite studenou vodou a nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Zeleninu ošúpeme.
3. Vychladnuté zemiaky, mrkvu a cviklu nakrájame oddelene na rovnaké kocky so stranou asi 1 cm. Vložíme do 3 rôznych misiek.
4. Zemiaky, mrkvu a cviklu polejeme trochou slnečnicového oleja a premiešame. Musí sa to urobiť tak, aby zelenina vo vinaigrete nebola zafarbená šťavou z repy.
5. Nakrájajte zelenú cibuľu veľmi jemne. Nasolené huby umyte, osušte a nakrájajte podľa potreby: malé huby môžete nechať celé, väčšie môžete prekrojiť na polovicu alebo nakrájať na malé kúsky.
6. Pridajte huby a zelenú cibuľku so zvyšnými prísadami vinaigrette. Soľ a korenie podľa chuti. Dochutíme slnečnicovým olejom. Ak je to možné, nechajte vinaigrette pred podávaním 1 hodinu na chladnom mieste.
Poznámka pre hostiteľku
Je lepšie piecť zemiaky, repu a mrkvu na vinaigrette so solenými hubami deň pred prípravou misky. V tomto prípade stihnú poriadne vychladnúť, preto by ste ich mali dať na noc do chladničky: koreňovú zeleninu tak nakrájate na krásne rovnomerné kocky.
Mimochodom
Do vinaigrette so solenými hubami vyrobenými zo slnečnicového oleja môžete pridať 1 polievkovú lyžicu. l. jablkový alebo červený vínny ocot: chuť jedla bude pikantnejšia.
Biele ucho
Polievka zo šťuky a zubáča je skutočným kráľovským jedlom. Ak chcete, môžete pridať iné druhy bielej ryby, takže rybacia polievka bude ešte chutnejšia.
Biele ucho
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- rybí vývar – 1 l
- filet zo šťuka na koži bez kostí – 200 g
- filet zo šťuky na koži bez kostí – 200 g
- stredné zemiaky – 2 ks.
- veľká cibuľa – 1 ks.
- stredná mrkva – 1 ks.
- zelenina (kôpor a petržlen) – 1 zväzok
- bobkový list – 1 ks.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Zemiaky a mrkvu nakrájame na stredné kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno.
2. Z kože šťuky a zubáča odstránime šupiny a rybu nakrájame na porcie.
3. Vložte cibuľu, mrkvu a zemiaky do vriaceho rybieho vývaru. Znížte teplotu a varte, kým zemiaky nezmäknú, asi 15 minút.
4. Do panvice pridáme bobkový list, filety šťuky a zubáča. Varte na strednom ohni, kým nie je hotové, zbavte peny, 5–7 minút. Pridajte korenie a nasekané bylinky a rybiu polievku podávajte horúco.
Poznámka pre hostiteľku
Ako variť rybí vývar si môžete prečítať na našej webovej stránke.
Mimochodom
Pri príprave rybacej polievky je tradícia: pri varení vývaru sa v ňom dusí pálenka a na záver sa prilieva panák vodky.
Pôstne rybie rezne
V týchto chudých rezňoch nie sú žiadne vajcia. Krupica je zodpovedná za to, aby si kotlety zachovali svoj tvar. Dokonale nabobtná a spojí všetky ingrediencie.
Pôstne rybie rezne
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- filé z tresky – 700 g
- cibuľa – 100 g
- rastlinný olej na vyprážanie – 4 lyžice. l.
- strúhanka – 4 lyžice. l.
- krupica – 30 g
- múka – 20 g
- cesnak – 1 strúčik
- kôpor – 2 vetvičky
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
1. Filet z tresky nakrájajte na malé kúsky a prejdite cez mlynček na mäso s jemnou mriežkou. Cibuľu nakrájajte veľmi jemne. Cesnak pretlačíme lisom. Nakrájajte kôprovú zeleň.
2. Do misy s mletou pollockom pridajte cibuľu, cesnak a kôpor. Miešajte. Pridáme krupicu a múku. Soľ a korenie podľa chuti. Znova premiešajte.
3. Mleté mäso nechajte 30–40 minút. Počas tejto doby krupica napučí a naviaže ingrediencie, takže rybie rezne sa pri vyprážaní nerozpadnú.
4. Zo vzniknutého mletého mäsa vytvarujte malé rezne. Obalíme ich v strúhanke. Na panvici zohrejte rastlinný olej.
5. Rezne opečieme z oboch strán do zlatista. Potom panvicu prikryte pokrievkou a na miernom ohni varte 5-7 minút.
Poznámka pre hostiteľku
Cibuľa na mleté rybie kotlety môže byť predsmažená v rastlinnom oleji. Táto technika je obzvlášť dôležitá pre tých, ktorí nemajú radi výraznú chuť rýb.
Mimochodom
Ako prílohu k chudým rybím rezňom môžete podávať varené alebo vyprážané zemiaky, ryžu, pohánku alebo hotovú mrazenú zeleninovú zmes uvarenú na panvici alebo v mikrovlnke.
Koláč so zubáčom
Na Kvetnú nedeľu sa tradične podávajú rybie koláče na stôl. Skúste urobiť tieto pečené dobroty s ostriežom – bude to veľmi chutné!
Koláč so zubáčom
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- chudé maslové cesto – 500 g
- filet zo šťuka – 300–350 g
- cibuľa – 100 g
- rastlinný olej
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Na plnku nakrájame filet zo šťuka na 2 cm kúsky. Smažte cibuľu na panvici s rastlinným olejom po dobu 3 minút. Pridajte rybu a varte ďalšie 2-3 minúty. Dochutíme soľou a korením.
2. Na múkou posypanom stole rozvaľkajte dve vrstvy cesta. Vytvarujte ich do tvaru ryby, prebytok odrežte a zrolujte do gule. Jednu vrstvu dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na to položíme plnku, prikryjeme druhou vrstvou a okraje pritlačíme. Zvyšné cesto rozvaľkajte na vrstvu a nakrájajte na tenké prúžky. Použite ich na dekoráciu „ryby».
3. Koláč namažte rastlinným olejom. Ak je náplň mokrá, urobte v hornej časti koláča dieru, aby sa mohla odpariť prebytočná vlhkosť. Koláč pečieme v rúre predhriatej na 180°C 15–20 minút do zlatista…