Dusená cuketa s paradajkami a baklažánom (ratatouille)

K receptu

Po zhliadnutí karikatúry s rovnakým názvom – Ratatouille – môžete získať mylný dojem, že ratatouille pochádza z Paríža. V skutočnosti ide o skutočne provensálske jedlo, ktoré je jednoducho nasiaknuté stredomorským slnkom. A ak si ho dôkladne pripravíte, tak kúsok tohto slnka zahreje aj vás. Skutočné ratatouille má vždy štyri ingrediencie: baklažán, paradajky, cibuľa a cesnak. Okrem toho môže byť cuketa alebo tekvica, sladká paprika rôznych farieb a samozrejme veľa rôznych byliniek. Ach áno! A určite extra panenský olivový olej. Radi by sme vám ponúkli verziu ratatouille bez papriky. Môže byť menej farebná ako v kreslenom filme, ale je jemnejšia. Najlepšie je zapiť provensálskym ružovým vínom.

zložitosť: priemer Kalórie: 282,42 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 30 min Pridať. čas: 30 min Použité: 10,02 g/5,30 g/48,10RúraPraženieDusenie, chradnutiefrancúzska kuchyňaVečeraPopoludňajšie občerstvenieVečeraHlavný chodPiknikINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ5 veľkých baklažánov 5 malých baby cukiet 5 veľkých zrelých, ale pevných paradajok 2 veľké cibule 4 strúčiky cesnaku malý zväzok petržlenu extra panenský olivový olej soľ čerstvo mleté ​​čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Ošúpte baklažány a nakrájajte na hrubé pásiky dlhé 7–8 cm, bez odstránenia šupky nakrájajte na kolieska. Vložte baklažány a cuketu do hrnca. Zalejeme studenou vodou na 30 minút, potom scedíme.

Krok 2

Nakrájajte cibuľu a cesnak. Na paradajkách urobte rezy v tvare kríža, paradajky spustite na 30 sekúnd. vo vriacej vode, potom opláchnite studenou vodou a odstráňte kožu. Paradajky nakrájame na plátky. Odstráňte tvrdé stonky z petržlenu a nakrájajte listy veľmi jemne.

Krok 3

V panvici s hrubým dnom na strednom ohni opečte cuketu a baklažán na olivovom oleji, každé 1 minútu. na každej strane a vyberte ich z panvice.

Krok 4

Vložte cibuľu do tej istej panvice, pridajte olej, ak je to potrebné, a smažte cibuľu na strednom ohni 10 minút. Pridajte cesnak. Dochutíme soľou a korením.

Krok 5

Na cibuľu a cesnak položíme plátky paradajok, prikryjeme a na miernom ohni varíme 5 minút. Odstráňte kryt. Nalejte šťavu vytvorenú v panvici na paradajky. Zvýšte teplotu a varte, kým sa šťava takmer úplne neodparí.

Krok 6

Tretinu zmesi cibule a paradajok vložte do hrnca s hrubým dnom. Posypeme trochou nasekanej petržlenovej vňate. Potom pridajte polovicu cukety a baklažánu. Znova ich obložíme paradajkami a cibuľou, opäť posypeme petržlenovou vňaťou. Potom druhá časť baklažánov a cukety. Všetko zalejeme zvyšnou paradajkovo-cibuľovou zmesou a posypeme petržlenovou vňaťou.

Krok 7

Panvicu prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme 10 minút. Potom stiahneme pokrievku a všetko zalejeme šťavou zo zeleniny (na to je potrebné panvicu mierne nakloniť a zeleninu lyžicou odsunúť tak, aby lyžica spočívala na dne – na tomto mieste sa bude hromadiť šťava). Dochutíme soľou a korením.

Krok 8

Zvýšte teplotu na stredné a varte ďalších 15 minút, občas podlievajte zeleninovou šťavou. Ratatouille podávajte teplé alebo studené (v druhom prípade nechajte lúhovať aspoň 2 hodiny).

UŽITOČNÉ RADY

Existujú tri spôsoby varenia ratatouille. Po prvé: všetka zelenina sa vypráža, kým sa neuvarí oddelene a pred podávaním sa zmieša. Vyzerá to veľmi pekne. Po druhé: všetka zelenina sa dusí spolu. Vonia veľmi chutne. A tretí je ten, ktorý sme vám ponúkli, kombinujúci dve predchádzajúce, a teda všetky ich výhody.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik