Džem, káva, šaláty: čo robiť z púpavy
Listy a kvety púpavy sú zelené rastliny bohaté na vitamíny, z ktorých si môžete pripraviť šaláty, džem, víno preslávené príbehom Raya Bradburyho a oveľa, oveľa viac. Mladí šéfkuchári uralského hnutia šéfkuchárov AUK a Natalie Kosmacheva, značková šéfkuchárka Sawa Chef zo Smolenska, prezradili, čo vyrábajú z púpav.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Šéfkuchári uralského hnutia šéfkuchárov AUK (Autentická uralská kuchyňa)
- Púpavový šalát so zázvorovým dresingom na 1-2 porcie
- Púpavový džem
- Alternatívna púpavová káva
- Kávová omáčka z červeného vína vyrobená z koreňov púpavy a raže
- Natalie Kosmacheva, šéfkuchár značky, Sawa Chef, Smolensk
- Nakladané púčiky púpavy
- Šalát s púpavovými listami, šťavelom a červenou rybou na 1 porciu
Šéfkuchári uralského hnutia šéfkuchárov AUK (Autentická uralská kuchyňa)
Na Urale sa púpavy jedia celé: listy, puky a korene. Zbierajú kvety v hustej tráve a tieni. Listy sa vytriedia, zostanú len zaoblené listy, nie zubaté. Vybrané zelené sa umyjú a držia 30 minút v slanej vode, aby sa odstránila aj najmenšia horkosť. Pri malých listoch sa odstráni iba stopka pri väčších listoch sa odstráni hustá centrálna žilnatina. Púčiky sa triedia a umyjú v studenej vode. Korene sa očistia od pôdy, umyjú a očistia gazdovským nožom.
Listy púpavy, ktoré chutia podobne ako rukola, sa dobre spájajú so sladkými, aromatickými potravinami, ako je med alebo balzamikový ocot. Kamaráti sa s cesnakom, repnými vňaťami, cuketou, šťavelom, zázvorom, feta syrom, olivovým olejom a olejom z vlašských orechov. Šaláty s púpavovými listami sa zvyčajne obliekajú kyslými dresingmi s citrónovou šťavou alebo nálevom z uhoriek. Listy sú tiež kvasené ako kapusta.
Púčiky sa používajú na zaváranie. Sú tiež vyprážané a podávajú sa ako príloha k mäsu. Korene sa stávajú prílohou pre mäso a ryby.
Púpavový šalát so zázvorovým dresingom na 1-2 porcie
- pripravené listy – 90 g
- zelená cibuľa – 20 g
- kôpor – 5 g
- čerstvé uhorky – 20 g
- reďkovka – 15 g
- karfiol – 50 g
- zelerové hľuzy – 15 g
- prepeličie vajcia uvarené namäkko – 5 ks.
- olivový olej – 10 g
Na tankovanie:
- čerstvý koreň zázvoru – 6 g
- cesnak – 6 g
- sójová omáčka – 20 ml
- mirin, sladké ryžové víno – 10 ml
- limetová šťava – 8 ml
- ryžový ocot – 20 ml
- olivový olej – 30 ml
- Cibuľu a kôpor nakrájame nadrobno. Uhorky, reďkovky a karfiol nakrájame na tenké kolieska, zeler na malé kocky.
- Na dresing nasekáme ošúpaný zázvor a cesnak. Vložte do misky mixéra. Pridajte zvyšné ingrediencie na dresing. Razte do hladka. Pred použitím opäť dôkladne premiešajte.
- Pripravené suroviny zmiešame s púpavovými listami. Jemne vmiešame 20 g dresingu. Nechajte pôsobiť 3-4 minúty.
- Uložíme na taniere, pridáme ošúpané a rozpolené vajcia a pokvapkáme olivovým olejom.
Šalát z púpavy a jahodových listov
Púpavový džem
- púčiky – 600 g
- pitná voda – 150 ml
- cukor – 300 g
- Na sirup pridajte vodu k cukru v hrnci s hrubým dnom. Varte 5-7 minút, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Umiestnite pripravené puky do malého hrnca s hrubým dnom. Zalejeme ich sirupom a na miernom ohni varíme 20 minút.
- Odstráňte džem z ohňa a úplne vychladnúť. Nalejte do pohárov. Džem sa hodí k jemným mladým syrom.
Alternatívna púpavová káva
Najprv musíte pripraviť prášok z koreňov. Pripravené korene položte na dehydrátor a sušte 24 hodín pri 60 °C Korene môžete sušiť aj v rúre. Mali by byť krehké a chrumkavé. Korene pomelte na mlynčeku na kávu a hotový prášok opečte na suchej liatinovej panvici do bohatej hnedej.
- prášok z koreňa púpavy – 3 g
- vriaca voda – 200 ml
- mlieko – 40 ml
- cukor
- Pridajte prášok do vriacej vody. Varte 2 minúty. Pridajte mlieko a cukor. Miešajte. Nápoj je pripravený.
Na základe pripraveného prášku môžete pripraviť omáčky. Aby ste to urobili, pripravte zrná raže, ako ste pripravili korene púpavy. Zmiešajte dva prášky v pomere 1:1.
Kávová omáčka z červeného vína vyrobená z koreňov púpavy a raže
- zmes dvoch práškov – 30 g
- suché červené víno – 150 ml
- čerstvá borievka – 2 vetvičky
- kačacia omáčka demi-glace – 40 ml
- chladené maslo – 20 g
- soľ a cukor
- Uvarte zmes práškov s vínom a pridajte borievku. Výslednú hmotu chvíľu varte na miernom ohni. Mala by sa zovrieť asi 4-krát.
- Pridajte kačacie demi-glace. Na miernom ohni zahustíme. Odstráňte borievku. Pridajte maslo v niekoľkých prídavkoch. Miešajte do hladka a odstráňte z tepla. Omáčka je vhodná pre rôzne druhy pernatej zveri.
Vyprážané kvety púpavy
Natalie Kosmacheva, šéfkuchár značky, Sawa Chef, Smolensk
Púpavy sú symbolom jari a úžasnou ingredienciou pre rôzne kulinárske experimenty.
Z púpavových listov si najčastejšie pripravujem svoj signature šalát a pesto. Rád robím „takmer kapary“ z púčikov. Sú ideálne ako samostatné jedlo k aperitívu, na prípravu šalátov a studených predjedál. Nakladané puky dodajú pikantnosť aj obyčajným chlebíkom.
Nakladané púčiky púpavy
- púčiky – 1 kg
- pitná voda – 250 ml
- soľ – 20 g
- cukor – 16 g
- ocot 9% – 5 ml
- hroznový ocot – 10 ml ⠀
- Púčiky roztrieďte a opláchnite studenou vodou.
- V hrnci s hrubým dnom zmiešajte soľ a cukor. Naplňte vodou. Priveďte do varu. Opatrne pridajte všetok ocot a varte 1 minútu. Odstráňte z tepla.
- Súčasne vložte púčiky do sterilizovaných pohárov a naplňte ich do 3/4. Nalejte soľanku a zatvorte nádoby. Nakladané puky sa môžu konzumovať po 3 hodinách. Sú chrumkavé ako uhorky a pikantné ako kapary.
Šalát s púpavovými listami, šťavelom a červenou rybou na 1 porciu
- listy púpavy – 40 g
- šťavel listy – 20 g
- píniové oriešky – 10 g
- voňavý slnečnicový olej – 20 g
- cherry paradajky – voliteľné
- domáci mäkký syr – 30 g
- červená ryba, málo soli – 30 g
- štipka citrónovej kôry
- Listy púpavy namočte na 30 minút do studenej vody. Umiestnite na sito a opláchnite tečúcou vodou. Osušte papierovými utierkami.
- V miske zmiešame listy púpavy a šťaveľu. V prípade potreby pridajte píniové oriešky a paradajky. Ak sú cherry paradajky veľké, nakrájajte ich na 2-4 kusy. Pridajte olej a premiešajte. Výslednú zmes preložíme na tanier.
- Pridajte kúsky syra a tenké plátky ryby. Šalát posypeme kôrou a podávame.⠀
Rizoto s kvetmi púpavy
Upozorňujeme, že púpavy, podobne ako iné jedlé zelené, je potrebné zbierať mimo veľkých miest – na miestach, kde je čistý vzduch, nie sú žiadne priemyselné podniky ani znečistenie plynom.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #zelená #máj #burina #recepty od šéfkuchárov #názor odborníka #názor odborníka #Natalie Kosmacheva #AUKSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach