Džem z papriky a zázvoru
K receptu
Vínny ocot možno nahradiť čerstvo vylisovanou citrónovou šťavou.
zložitosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 50 min Pridať. čas: 24 hodínVarenieChladenieDezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIU1,5 kg sladkej papriky 400 g cukru 100 g medu 100 ml vínneho octu 20 g morskej soli bez jódu 12–15 g jablkového pektínu Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Zázvor ošúpeme a nasekáme nadrobno. Papriky ošúpeme od semienok, medzistien a stoniek, nakrájame na kocky so stranou 1,5–2 cm, vložíme do misy na zaváranie alebo do širokej panvice s hrubým dnom, pridáme zázvor, 300 g cukru, soľ, ocot a med, nechajte 4 hodiny.
Krok 2
Dajte na stredný oheň, priveďte do varu, ak sa objaví pena, odstráňte ju. Varte 30 minút. Znížte teplo na minimum.
Krok 3
Zvyšný cukor zmiešame s pektínom. Naneste zmes cukru a pektínu na povrch džemu a intenzívne premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
Krok 4
Varte ďalšie 3 minúty. Vychlaďte a dajte na 24 hodín do chladničky. Podávajte s lahôdkami alebo syrovým tanierom.