Gazpacho – studená paradajková polievka na horúce letá

K receptu

Gazpacho je ideálna studená paradajková polievka na horúce leto! Hovorí sa, že pred mnohými storočiami podobné jedlo pripravovali z rozdrobeného chleba, cesnaku a olivového oleja buď chudobní španielski roľníci, dobytkári, alebo bojovníci, ktorí trávili mesiace dlhými ťaženiami. A spočiatku mala spomínaná polievka zachrániť ľudí nie od smädu, ale od hladu. Neskôr, keď Kolumbus priniesol paradajky a papriky do Európy, začali sa zaraďovať aj do gazpacho. V jeho historickej domovine existuje neuveriteľná rozmanitosť variácií tohto jedla. Pozývame vás, aby ste sa zoznámili s jedným z nich a možno si toto gazpacho budete v lete pripravovať opakovane doma alebo v krajine.

zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 10 min Pridať. čas: 10 minBlenderŽiadna tepelná úpravatalianska kuchyňaVečerapolievkaVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEčervené, mäsité paradajky 6 ks uhorky 3 ks paprika 3 ks cesnak 2 strúčiky tymianu 1 vetvička bazalky 1 vetvička tobaská omáčka 1 červené víno 1 ČL olivového oleja 3 ČL bieleho chleba bez kôrky 100 sladký krymský gluk. 1 ks soľ podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si všetky ingrediencie na gazpacho. Umyte zeleninu a bylinky. Uhorky ošúpeme, zbavíme stopiek a semien zo sladkej papriky. Cesnak a cibuľu ošúpeme. Všetku zeleninu nakrájajte nadrobno a rozdrvte v mixéri.

Krok 2

Pridajte bazalku do misky mixéra s výsledným zeleninovým pyré. Znova šľahajte mixérom. Výslednú hmotu opatrne nalejte do hlbokej misky alebo veľkého taniera.

Krok 3

Paradajky ošúpeme na gazpacho. Za týmto účelom urobte priečne rezy na ovocí nožom, vložte ich do vriacej vody na 1 minútu a potom do studenej vody. Odlúpnite kožu nožom.

Krok 4

Odstráňte stonky z paradajok. Ovocie nakrájajte na polovice (ak sú veľké, potom na štvrtiny) a vložte do misky mixéra. Brúsiť až do pyré.

Krok 5

Aby mal výsledný gazpacho základ hladkú, jednotnú konzistenciu, preceďte výsledný paradajkový pretlak cez jemné kovové sitko do misky.

Krok 6

Vložte strúhanku do malej misky a zalejte studenou vodou. Nechajte 15 minút pri izbovej teplote. Potom stlačte a vložte do misky mixéra.

Krok 7

Pridajte oba druhy zeleninového pyré do misky mixéra s chlebom. Podľa chuti dosolíme. Prilejeme ocot, omáčku Tabasco, olivový olej a opäť všetko spolu pomelieme. Gazpacho je pripravený.

Krok 8

Gazpacho vložte na štyri hodiny do chladničky, aby vylúhovalo a vychladlo. Polievku sa odporúča podávať s cesnakovými krutónmi, nakrájanou cibuľou, paradajkami a paprikou.

UŽITOČNÉ RADY

Aj keď je gazpacho polievka, často sa podáva v pohároch alebo šálkach. To znamená, že ho v skutočnosti môžete piť ako smoothie alebo akýkoľvek iný hustý koktail.

MIMOchodom

Zaujímavosťou je, že v Španielsku existuje aj horúca verzia gazpacho: to je forma, v ktorej sa v zime v Cádize podáva známa polievka. Aby bolo jedlo bohatšie, niekedy sa do neho pridáva kukuričná múka.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik