Kaša „Priateľstvo“: história a modernosť

Kaša „Priateľstvo“: história a modernosť

Kaša „Priateľstvo“: história a modernosť

Priateľstvo nevzniká len medzi ľuďmi. Zavedený stabilný kulinársky vzťah medzi ryžou a prosom dal kaši názov – „Priateľstvo“. Dve cereálie, ktoré úspešne skončili na jednej panvici, urobili z mliečnej kaše z ryže a prosa hit v sovietskom stravovaní na dlhé roky. Čím to bolo, že kuchárov tak zaujalo a oslovilo spotrebiteľov – mladých aj starých? Skúsme na to prísť.

Kaša priateľstvo: história a modernosť

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Je za vznikom kaše „Priateľstvo“ nejaký príbeh?
  • Ako variť kašu Družba doma

Je za vznikom kaše „Priateľstvo“ nejaký príbeh?

Ako vždy sme chceli nájsť informácie o pôvode tejto obilniny s konkrétnymi dátumami a možno aj nájsť osobu, ktorej sa podarilo „zobrať“ dve obilniny. Ale bohužiaľ, nie vždy to vyjde podľa plánu.

Nápad namiešať cereálie samozrejme neprišiel z ničoho nič. Napríklad v pskovskej kuchyni sa už dlho varí kaša z jačmeňa a hrachu – vyprážané vajcia. Rovnaké jedlo sa pripravuje v regióne Kostroma, nazývané zaspitsa. Vynález Suvorovskej kaše sa podľa legendy pripisuje nášmu slávnemu veliteľovi. Údajne kvôli nedostatku zásob počas ťaženia cez Alpy začala ruská armáda využívať všetky zvyšné potraviny. A bolo nariadené poslať proso, perličkový jačmeň, hrach, cibuľu, mrkvu – všetko, čo sa našlo na dne vriec a košíkov – do jedného kotla. Výsledkom bola výdatná a zdravá kaša.

Ako však ryža a proso skončili na tej istej panvici? Je isté, že kaša „Družba“ sa varila v predškolských zariadeniach, školách a sanatóriách. Kaša podľa svojich vlastností spadá do „viskózne“ časti kvôli ryži, ktorá musí byť určite okrúhla, rovnako ako kaša z ryžového mlieka. To znamená, že kašu „Priateľstvo“ možno odporučiť v detskej a diétnej výžive. V roku 1964 bola v ZSSR vydaná kniha „Detská výživa“. Zozbierala všetky odborné rady, ako správne kŕmiť dieťa, aby bolo zdravé a silné. Len v nej nie je kaša z ryže a prosa. Nie je to ani v podrobnej knihe „Varenie“ vydanej v roku 1955, kde je samostatná kapitola venovaná diétnej výžive.

V zbierke „Návrhy pre podniky verejného stravovania“ z roku 1937 a v „Zbierke receptov na jedlá pre podniky verejného stravovania v priemyselných podnikoch a vzdelávacích inštitúciách“ z roku 1965 a v podobnej zbierke z roku 1965 nie je žiadna kaša „Priateľstvo“. recepty z roku 1982. Ale tieto publikácie sú v skutočnosti „Otče náš“ pre potravinárov. Ani jedno jedlo vo verejnom stravovaní by sa vtedy nedalo pripraviť bez receptov a technologických máp uvedených v týchto knihách. Z nich boli vykonané výpočty, v ktorých bol presný výpočet množstva výrobkov uvoľnených zo skladu, a teda aj nákladov na jedlo. Najstaršiu zmienku o kaši „Priateľstvo“ sa mi v odbornej literatúre podarilo nájsť až v čísle časopisu „Pediatrics“ z roku 1980.

Tak čo, kaša existovala? Ako sa varilo bez oficiálne schváleného receptu? Tajomstvo!

Obrátil som sa na svojich čitateľov o pomoc. Možno niektoré z vašich matiek alebo babičiek pracovali v škôlkach a školách počas sovietskych čias a pamätajú si záhadný neporiadok? A niektoré veci sa mi podarilo pozbierať doslova z útržkovitých spomienok, za čo som čitateľom nesmierne vďačná.

Za sovietskych čias sa v mnohých materských školách pripravovala kaša Družba
Za sovietskych čias sa v mnohých materských školách pripravovala kaša Družba

Áno, kaša „Priateľstvo“ sa varila na celom území bývalého Sovietskeho zväzu, v mnohých detských inštitúciách. Čitateľ mi povedal, že jeho matka pracovala v rokoch 1984 až 1991 v materskej škole „Cheburashka“ v okrese Beloretsky v Baškirskej autonómnej sovietskej socialistickej republike. Objednávka z kuchyne prišla do týždňa, cereálie zo skladu sa vydávali striktne na váhu, z nich bolo potrebné pripraviť produkt kategórie „mliečna kaša“, ktorého produkcia bola tiež prísne regulovaná. Čo presne by však malo byť vo vnútri, sa vymyslelo až na mieste. V Cheburashke technologické mapy vytvoril vedúci jedálne. A kaša „Priateľstvo“ bola v podstate prejavom jej kulinárskej slobody. Pravidelne sa dodávala indická dlhozrnná ryža, ktorá sa však používala ako príloha, pretože nebola vhodná do kaší. A guľatozrnný Krasnodar, z ktorého sa vyrábala výborná kaša, bol vždy nedostatok, a tak sa doňho kvôli šetreniu pridávalo proso. Mimochodom, kaša sa takto menej pripálila a deti boli pripravené jesť proso iba v tejto forme.

Áno, kaša z Družby deťom chutila viac ako suché proso, rozumiem im dokonale. A ak aj s hrozienkami!

Takže na základe vyšetrovania a pomocou „sály“ sme boli schopní vyvodiť záver. Mliečna kaša z prosa a ryže sa pripravuje od druhej polovice 70. rokov. Bez schválenej technologickej mapy, podľa uváženia šéfov detských ústavov. Hlavná vec je podávať správy o investíciách a udržiavať deti dobre kŕmené. A čo skrývať: niekedy sa na stole objavila kaša, ako v rozprávke o Koloboku – „oškrabali dno suda“. Varili sme z toho, čo sme mali.

Ak sa pustíte do hľadania technologickej mapy na prípravu kaše „Priateľstvo“, internet vám dá pomerne veľa výsledkov. Ale najskorší z nich je len v roku 2011, to znamená, že je ďaleko od sovietskeho.

Hoci načo potrebujeme technologické mapy? Kašu si totiž môžete uvariť tak, ako ju varili mamy a staré mamy.

Ako uvariť kašu „priateľstva“ s tekvicou doma

Ak sa ma opýtate, akú kašu mám najradšej, odpoveď bude jednoduchá: mliečna kaša s tekvicou, ryžou a prosom. A toto je kaša „priateľstva“, iba s tekvicou. Bude to obzvlášť chutné, ak sa uvarí v rúre. Na kašu si môžete vziať keramický hrniec s vekom alebo akúkoľvek pohodlnú nádobu na pečenie a zakryť ju fóliou.

A ak chcete variť kašu „priateľstva“ s hrozienkami, ako v materskej škole, je tu pre vás recept.

Kaša „Priateľstvo“ s tekvicou
Kaša „Priateľstvo“ s tekvicou

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

1 hodina 20 minút

  • proso, leštené – 150 g
  • okrúhla ryža – 150 g
  • tekvica – 400 g
  • mlieko – 800 ml
  • maslo – 70 g
  • cukor – 3 lyžice. l.
  • soľ – 1/2 lyžičky.

Zapnite rúru na predhriatie na 180 °C.

1. Opláchnite ryžu a proso, kým nebude voda číra, a potom ich zalejte vriacou vodou, aby ste odstránili horkosť.

2. Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky so stranou 1 cm.

3. Mlieko zohrejeme, ale neprivedieme do varu.

4. Do nádoby, v ktorej sa bude pripravovať kaša „Priateľstvo“, vložte všetky ingrediencie: cereálie, tekvicu, cukor a soľ. Zalejeme mliekom a na vrch dáme maslo.

5. Nádobu prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a vložíme do vyhriatej rúry. Kaša priateľstva s tekvicou bude trvať 50 minút na varenie.

6. Za 78 minút pred koncom varenia odstráňte pokrievku alebo fóliu – kaša bude zlatohnedá.

Kašu vyberieme z rúry, necháme 10 minút odležať, premiešame a podávame.

Mimochodom

Leštené proso je proso, ktoré je úplne zbavené povlakov kvetov a čiastočne aj semenných a ovocných blán a klíčkov. Má najlepšie nutričné ​​a kulinárske vlastnosti.

Poznámka pre hostiteľku

Prudké miešanie spomalí varenie kaše. Preto, ak v recepte nie sú špeciálne pokyny, kaša by sa mala miešať pomalými pohybmi.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #prosová kaša #kaša #ryžová kaša #kaša s mliekomSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik