Kompót z egrešov a ríbezlí
K receptu
Ak je koniec júla, potom je čas pripraviť si egrešový a ríbezľový kompót. Môžete si vziať červené, biele a čierne ríbezle v akomkoľvek pomere a zmiešať ich s egrešom. V závislosti od toho, aké bobule použijete, sa zmení chuť kompótu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 112,17 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 30 min Pridať. čas: 24 hodín Použité: 0,30 g/0,10 g/27,43PrázdnePiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍna 1 trojlitrovú nádobu:400 g rôznych egrešov, čiernych, červených alebo bielych ríbezlí 300-350 g cukru Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte bobule na egrešový a ríbezľový kompót. Z egrešov odrežte stonky. Odstráňte ríbezle z konárov. Vložte bobule do misky a opláchnite v studenej vode, sceďte v cedníku.
Krok 2
Na každú trojlitrovú nádobu kompótu budete potrebovať 400 g bobúľ Vyberte si pomer podľa svojho vkusu. Egreše môžete zmiešať s jedným druhom ríbezlí alebo urobiť sortiment.
Krok 3
Pripravené bobule vložte do sterilizovaných pohárov a nalejte vriacu vodu pod krk, zakryte viečkami a nechajte 5 minút. Opatrne vypustite vodu z pohárov do panvice.
Krok 4
Pridajte cukor do panvice, 300-350 g na každú trojlitrovú nádobu. Priveďte do varu a varte 5 minút. Ak pripravujete sirup do viacerých pohárov naraz, nechajte panvicu na miernom ohni, aby sa sirup jemne uvaril.
Krok 5
Nalejte sirup na bobule a ihneď zaskrutkujte veko na nádobu. Až potom naplňte ďalšiu nádobu s bobuľami sirupom. Otočte poháre hore dnom.
Krok 6
Poháre s kompótom zabaľte do prikrývok alebo prikrývky a nechajte úplne vychladnúť, zvyčajne to trvá 1 deň. Kompót z egrešov a ríbezlí skladujeme pri izbovej teplote.
UŽITOČNÉ RADY
Pri príprave egrešového a ríbezľového kompótu sa skúste pohrať s farebnými kombináciami týchto nádherných bobúľ. Biele a červené ríbezle skombinujte s tmavými egrešmi. A k čiernym ríbezliam pridajte veľké zelené egreše Ak chcete získať nápoj svetlej farby, použite biele ríbezle a žlté egreše.
MIMOchodom
Príprava kompótu z egrešov a ríbezlí je skvelý spôsob, ako spotrebovať zvyšky bobúľ. A ak nie je dostatok bobúľ, pridajte do kompótu pár jabĺk, hrušiek alebo marhúľ.