Mäso v kyslej smotanovej omáčke: kuracie, morčacie, bravčové, hovädzie, králičie

Mäso v kyslej smotanovej omáčke: kuracie, morčacie, bravčové, hovädzie, králičie

Mäso v kyslej smotanovej omáčke: kuracie, morčacie, bravčové, hovädzie, králičie

Omáčky (z francúzskeho omáčka – omáčka) boli pôvodne vynájdené a podávali sa k hlavnému jedlu na zlepšenie jeho chuti. Napríklad na zabitie špecifického pachu diviny alebo zmäkčenie veľmi tvrdého mäsa. Kuchári stále tvrdia, že každá chyba v kuchyni sa dá zamaskovať omáčkou. Kyslá smotanová omáčka je právom považovaná za jednu z najobľúbenejších a najobľúbenejších. Ľahko sa pripravuje, nevyžaduje špeciálne zručnosti, je šetrný k rozpočtu a hodí sa takmer ku každému mäsu.

Mäso v kyslej smotanovej omáčke: kuracie, morčacie, bravčové, hovädzie, králičie

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Kyslá smotanová omáčka na servírovanie
  • Kyslá smotanová omáčka na dusenie a pečenie
  • Hovädzie mäso v kyslej smotanovej omáčke
  • Morka v kyslej smotanovej omáčke na panvici
  • Kuracie stehná v kyslej smotanovej omáčke
  • Bravčové mäso v kyslej smotanovej omáčke
  • Králičí guláš so zeleninou v kyslej smotanovej omáčke
  • Kuracie droby v kyslej smotanovej omáčke
  • Hovädzie obličky s hubami v kyslej smotanovej omáčke

Kyslá smotanová omáčka sa môže podávať buď samostatne s jedlom, alebo pod ňou pečená, alebo v nej varená, to znamená pošírované jedlo po predbežnom vyprážaní. V súlade s tým je technológia prípravy kyslej smotany vo všetkých 3 možnostiach výrazne odlišná.

Kyslá smotanová omáčka na servírovanie

Do kyslej smotanovej omáčky môžete pridať čerstvé alebo suché nasekané bylinky, cesnak, feferónky atď.
Do kyslej smotanovej omáčky môžete pridať čerstvé alebo suché nasekané bylinky, cesnak, feferónky atď.

Najjednoduchším spôsobom je pripraviť omáčku na podávanie. Budete potrebovať kyslú smotanu s akýmkoľvek obsahom tuku – najmenej 10%, najmenej 40%, je to vec chuti. Hlavná vec je, že výrobok je čerstvý, chutný, nie príliš kyslý a jednotnej konzistencie. Do kyslej smotany môžete pridať soľ, akékoľvek čerstvé alebo suché nasekané bylinky, olivy, citrónovú kôru, čili papričku, sladkú alebo štipľavú horčicu, sójovú omáčku a ďalšie prísady. Niekedy sa kyslá smotana zmieša s majonézou v pomere 1: 1, s prírodným jogurtom alebo hustou smotanou. Ak sem pridáte čerstvú uhorku a cesnak, získate upravenú verziu tzadzyki a ak pridáte najemno nastrúhaný chren, získate lefor.

Kyslá smotanová omáčka na dusenie a pečenie

V starej ruskej kuchyni sa veľa a často používala kyslá smotanová omáčka. Pripravili sme to bez múky, jednoducho sme produkt uvarili na 23 krát. Dnes sa už ako základ pridáva múčne popraženie alebo sa používa biela omáčka z masla, múky, mlieka alebo vývaru.

Ani tu nie je nič zložité. Múku stačí opražiť na suchej panvici, kým nebude mať svetlo zlatú farbu a jemne orieškovú vôňu. Len to nepreháňajte! Spálená múka dodá omáčke nepríjemnú pachuť a nevkusný hnedý nádych. Potom je potrebné kyslú smotanu priviesť do varu, pridať restovanie, dochutiť soľou a korením, počkať, kým sa znova uvarí a odstrániť z tepla. Táto kyslá smotana sa nazýva prírodná, je skvelá na dusenie akéhokoľvek mäsa, či už je to jahňacie, hovädzie alebo divina.

Na dusenie a pečenie sa hodí aj omáčka z kyslej smotany a bešamelu v pomere 1:1, do tohto podniku sa často pridáva paradajkový pretlak alebo opražená cibuľka. Skúste v ňom uvariť plnené papriky, mäsové guľky alebo ježka – bude to veľmi chutné.

Recepty

Hovädzie mäso v kyslej smotanovej omáčke

Hovädzie mäso v kyslej smotanovej omáčke je neuveriteľne jemné, šťavnaté a doslova sa topí v ústach. Vynikajúca voľba ako na rodinný obed alebo večeru, tak aj na sviatočný stôl.

Hovädzie mäso v kyslej smotanovej omáčke
Hovädzie mäso v kyslej smotanovej omáčke

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • hovädzia dužina – 500 g
  • suché biele víno – 1/2 šálky
  • petržlenová vňať – 1 ks.
  • citrón (kôra) – 1/2 ks.
  • feferónka – 1/2 ks.
  • rastlinný olej – 3 lyžice. l.
  • mletý kmín
  • soľ

Na omáčku:

  • kyslá smotana – 200 g
  • smotana 9% tuku – 1/2 šálky
  • zelená cibuľa – 1 zväzok
  • petržlen (len listy) – 1 zväzok
  • múka – 1 polievková lyžica. l.
  • cesnak – 3 strúčiky

1. Koreň petržlenu nakrájame na kolieska. Pomelieme citrónovú kôru. Horúcu papriku ošúpeme zo semienok a nakrájame na pásiky. Cesnak nakrájame na plátky.

2. Hovädzie mäso osušíme a nakrájame na kúsky približne 3 x 10 cm v hrnci zohrejeme. l. olej, mäso opekáme 7 minút. Pridajte petržlenovú vňať, kôru, korenie, rascu a štipku soli.

3. Prilejeme víno, povaríme 5 minút. Vôňa alkoholu by sa mala úplne odpariť. Zalejeme 1 šálkou horúcej vody, privedieme do varu, znížime teplotu a hovädzie mäso prikryté dusíme asi 30 minút.

4. Zvyšný olej rozohrejeme a cesnak na ňom restujeme 3 minúty. Pridajte múku, varte, miešajte ďalšie 2 minúty. Pridáme smotanu a kyslú smotanu. Znížte teplotu na minimum a omáčku varte 10 minút.

5. Nakrájajte zelenú cibuľu a petržlen. Pridajte do kyslej smotany, premiešajte a odstráňte z tepla. Omáčku nalejte do hrnca s hovädzím mäsom, jemne premiešajte a duste ďalších 10 minút.

6. Mäso ochutíme soľou a korením, premiešame, odstavíme z ohňa. Podávame horúce s akoukoľvek prílohou.

Poznámka pre hostiteľku

Pre tento recept si vyberte hovädziu sviečkovicu alebo tenké rebro. Tieto časti sú ideálne na dusenie. Ideálnym riešením by bolo teľacie mäso, takže ak je to možné, použite ho.

Mimochodom

Ak z jedného alebo druhého dôvodu nechcete pri varení hovädzieho mäsa pridávať víno, nerobte to. Alkohol nie je potrebné ničím nahrádzať: stačí ihneď naliať horúcu vodu do panvice s mäsom.

Morka v kyslej smotanovej omáčke na panvici

Morka v kyslej smotanovej omáčke na panvici je skvelým základným receptom na každý deň. Kyslá smotana dodá hydinovému mäsu jemnú krémovú chuť a navyše ho zjemní. Ak chcete, pridajte do misky huby, cuketu, sladkú papriku atď.

Morka v kyslej smotanovej omáčke na panvici
Morka v kyslej smotanovej omáčke na panvici

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • morčacie filé – 600 g
  • kyslá smotana – 250 g
  • veľká cibuľa – 1 ks.
  • mrkva – 1 ks.
  • múka – 60 g
  • cesnak – 4 strúčiky
  • Provensálske bylinky – 7 g
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • rastlinný olej na vyprážanie

1. Morku nakrájajte na stredné kúsky, veľké asi ako vlašský orech. Na panvici zohrejte trochu rastlinného oleja a na vysokej teplote za častého miešania opečte morku do zlatista. Môžete to urobiť v malých dávkach a preniesť ich na samostatný tanier.

2. Cibuľu nakrájajte na pol krúžky. Do panvice, kde sa vyprážala morka, pridajte trochu rastlinného oleja. Cibuľu opekáme asi 3 minúty, do zlatista.

3. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme do panvice k cibuľke, všetko spolu dusíme asi 7 minút.

4. Cesnak nakrájame na malé plátky. Pridajte vyprážané morčacie kúsky a cesnak na panvicu s cibuľou a premiešajte. Varte na vysokej teplote niekoľko minút, potom oheň znížte.

5. Morku a zeleninu ochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením, provensálskymi bylinkami a premiešame. Dusený 3040 minút za častého miešania.

6. Zmiešajte kyslú smotanu s múkou a dôkladne premiešajte. Pridajte zmes k morke a dusíme za stáleho miešania, 57 minút. Podávame s prílohou alebo šalátom.

Poznámka pre hostiteľku

Pre toto jedlo je lepšie použiť chladené mäso, pretože pri rozmrazovaní môže stratiť veľa vlhkosti a vysušiť. Ak si predsa len vyberiete mrazený kus, rozmrazte ho v chladničke na spodnej polici: mäso tak stratí menej šťavy.

Mimochodom

Dôraz v tomto jedle je najlepšie položiť na bylinky, čerstvé alebo sušené. Pridajte provensálske alebo talianske bylinky, bazalku alebo kôpor.

Kuracie stehná v kyslej smotanovej omáčke

Kuracie mäso dusené v kyslej smotane je vždy chutné. Najjednoduchšia kyslá smotanová omáčka, správne vybrané aromatické a aromatické prísady a obyčajné kuracie stehná – a máte originálne a úplne nekomplikované jedlo na rodinnú večeru alebo priateľské stretnutia.

Kuracie stehná v kyslej smotanovej omáčke
Kuracie stehná v kyslej smotanovej omáčke

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • kuracie stehná – 8 ks.
  • zeleninový alebo kurací vývar – 200 ml
  • červená cibuľa – 2 ks.
  • červená paprika – 1 ks.
  • žltá paprika – 1 ks.
  • kyslá smotana 20% tuku – 100 g
  • citrón – 1 ks.
  • zrnitá horčica – 2 lyžice. l.
  • tekutý med – 2 lyžice. l.
  • estragón (listy) – 25 g
  • cesnak – 4 strúčiky
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Cesnak nasekáme nadrobno. Papriku nakrájame na pásiky, cibuľu na veľké kúsky, citrón na tenké plátky a estragón nasekáme.

2. Rúru predhrejeme na 200°C. V miske zmiešame kyslú smotanu, cesnak, horčicu a bujón, dobre osolíme.

3. Stehná, papriku a cibuľu vložte do veľkej nepriľnavej panvice. Nalejte kyslú smotanu, soľ a korenie a rovnomerne rozdeľte med. Navrch poukladajte plátky citróna a pečte do mäkka 40 až 45 minút. Pred podávaním posypte estragónom.

Poznámka pre hostiteľku

Pomocou tohto princípu môžete variť akúkoľvek časť kuracieho alebo morčacieho mäsa.

Poznámka pre hostiteľku

Predtým, ako mäso zalejete kyslou smotanou, môžete ho opražiť na panvici.

Bravčové mäso v kyslej smotanovej omáčke

Bravčové mäso v kyslej smotanovej omáčke ľahko pripraví aj ten najneskúsený kuchár. Stačí len smažiť mäso, pridať cibuľu, múku, kyslú smotanu a dusiť, kým nie je hotové – to je všetko!

Bravčové mäso v kyslej smotanovej omáčke
Bravčové mäso v kyslej smotanovej omáčke

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • bravčové mäso – 400 g
  • kyslá smotana – 80 g
  • cibuľa – 70 g
  • slnečnicový olej – 30 ml
  • pšeničná múka – 20 g
  • soľ – 5 g

1. Bravčovú panenku alebo karbonádu osušíme papierovou utierkou a nakrájame na malé kocky so stranou 1,5 cm.

2. Panvicu položte na vysokú teplotu. Nalejte slnečnicový olej a zohrejte. Pridajte mäso a za stáleho miešania opečte zo všetkých strán do zlatista.

3. Pridajte cibuľu do panvice, premiešajte, varte niekoľko minút. Pridajte múku, rovnomerne ju rozdeľte na kúsky mäsa a rýchlo premiešajte.

4. Opatrne zalejeme horúcou vodou. Priveďte do varu na vysokej teplote a potom znížte teplotu na nízku. Prikryté dusíme 20 minút.

5. K mäsu pridáme kyslú smotanu, osolíme a dobre premiešame. Varte ďalších 10 minút. Podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete do jedla pridať nejaké korenie, na záchranu príde cesnak, chilli paprička, zázvor atď.

Mimochodom

Ako prílohu k bravčovému mäsu v kyslej smotanovej omáčke môžete podávať varené zemiaky alebo zemiakovú kašu, ako aj akékoľvek obilniny podľa chuti (pohánka, ryža, bulgur) alebo cestoviny.

Králičí guláš so zeleninou v kyslej smotanovej omáčke

Králičie ragú v kyslej smotanovej omáčke je zjednodušenou, ale nemenej chutnou verziou francúzskeho frikasé. Okrem zeleniny môžete pridať huby (najlepšie lesné huby), ako aj olivy alebo kapary.

Králičí guláš so zeleninou v kyslej smotanovej omáčke
Králičí guláš so zeleninou v kyslej smotanovej omáčke

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • králičie stehná – 6 ks.
  • kyslá smotana 25-30% tuku – 500 g
  • stredná cuketa – 2 ks.
  • veľké paradajky – 2 ks.
  • viacfarebná sladká paprika – 2 ks.
  • šalotka – 6 ks.
  • suché biele víno – 150 ml
  • maslo – 3 lyžice. l.
  • múka – 2 lyžice. l.
  • cesnak – 6 strúčikov
  • mletý kmín
  • suché oregano
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​biele korenie

1. Králičie stehná potrieme zmesou oregana, rasce, soli a korenia. Nechajte pôsobiť 10 minút. Sladkú papriku, cuketu a paradajky nakrájame na 2 cm dlhé kúsky.

2. Šalotku a cesnak nakrájame na polovičné kolieska. V hrnci alebo hrnci s hrubým dnom rozpustite maslo, pridajte šalotku a na strednom ohni za občasného miešania opekajte 3-4 minúty. Pridajte cesnak, varte ďalších 20 sekúnd.

3. Vložte králičie mäso do panvice a smažte 5 minút. Pridajte zeleninu, varte ďalších 5 minút. Zalejeme vínom, privedieme do varu, na miernom ohni varíme 20 minút.

4. V čistej panvici opražíme múku 2-3 minúty. Pridajte kyslú smotanu, miešajte do hladka. Omáčku nalejeme na panvicu s mäsom a na miernom ohni dusíme 20 minút. Podávajte jedlo horúce.

K hostiteľke…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik