Plátky slivkového lekváru
K receptu
Ak ste ešte nikdy nerobili slivkový lekvár v plátkoch, určite tak urobte. Zaujímavé je, že o tomto spôsobe varenia sa väčšinou ani nehovorí: najdiskutovanejšou témou v tejto súvislosti je varenie so semienkami alebo bez nich. Išli sme teda ďalej: nielenže sme ich oddelili, ale aj dužinu nakrájali na plátky. A to, verte mi, dáva zmysel, pretože práve v tejto forme sú plody dokonale nasýtené sirupom a zachovávajú si svoj tvar. Podávať slivkový lekvár v plátkoch vo váze alebo rozetách je skutočným pôžitkom, nielen gastronomickým, ale aj estetickým!
zložitosť: ľahko Kalórie: 113,04 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 20 h Použité: 0,22 g/0,08 g/26,48VarenieRaňajkyVečeraDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetINGREDIENCIE NA 3 PORCIEslivky – 1,3-1,5 kg cukor – 1,2 kg suché biele víno – 500 ml Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte slivky na lekvár. Za týmto účelom roztriedte ovocie, umyte a osušte. Každú slivku prekrojíme na polovicu a odstránime kôstky. Odmerajte 1 kg ovocia (zvyšok použite podľa potreby) a nakrájajte na plátky.
Krok 2
Nasypte cukor do širokého hrnca, hrnca alebo smaltovanej nádoby. Zalejeme suchým bielym vínom a za stáleho miešania privedieme do varu. Varte džemový sirup 3 minúty na strednom ohni.
Krok 3
Pripravené slivky opatrne vložte do vriaceho sirupu, aby sa nepripálili. Veľmi jemne premiešajte veľkou drevenou lyžicou alebo nádobou niekoľkokrát jemne pretrepte.
Krok 4
Varte doslova 2-3 minúty. Potom slivky v sirupe odstavte z ohňa a prikryte kúskom čistej gázy. Nechajte 4 hodiny pri izbovej teplote. Plátky sliviek by mali byť namočené v sirupe.
Krok 5
Nádobu so slivkami v sirupe opäť položte na oheň a priveďte do varu. Varte 2-3 minúty a odstráňte z tepla. Prikryjeme gázou a necháme vychladnúť. Toto zopakujte ešte 3-4 krát.
Krok 6
Slivkový lekvár prineste na plátky naposledy, kým nebude úplne uvarený. Nechajte úplne vychladnúť a vložte do suchých sterilizovaných pohárov. Utesnite bežnými plastovými alebo skrutkovacími uzávermi.
UŽITOČNÉ RADY
Ak sa vám veľmi nepáči nápad robiť slivkový lekvár na plátkoch s vínom, stačí vziať 500 ml vody a pridať do nej šťavu z polovice veľkého citróna. Premiešame a použijeme ako základ sirupu.
MIMOchodom
Na prípravu tohto slivkového lekváru na plátky skúste zvoliť zrelé veľké ovocie s dobre oddeliteľnou kôstkou. Perfektná je napríklad odroda „slivka“.