Plátky slivkového lekváru

Plátky slivkového lekváru

Slivkový džem v plátkoch, zakhodnikPlátky slivkového lekváruSlivkový džem v plátkoch, zakhodnikPlátky slivkového lekváru K receptu

Ak ste ešte nikdy nerobili slivkový lekvár v plátkoch, určite tak urobte. Zaujímavé je, že o tomto spôsobe varenia sa väčšinou ani nehovorí: najdiskutovanejšou témou v tejto súvislosti je varenie so semienkami alebo bez nich. Išli sme teda ďalej: nielenže sme ich oddelili, ale aj dužinu nakrájali na plátky. A to, verte mi, dáva zmysel, pretože práve v tejto forme sú plody dokonale nasýtené sirupom a zachovávajú si svoj tvar. Podávať slivkový lekvár v plátkoch vo váze alebo rozetách je skutočným pôžitkom, nielen gastronomickým, ale aj estetickým!

zložitosť: ľahko Kalórie: 113,04 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 20 h Použité: 0,22 g/0,08 g/26,48VarenieRaňajkyVečeraDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetINGREDIENCIE NA 3 PORCIEslivky – 1,3-1,5 kg cukor – 1,2 kg suché biele víno – 500 ml Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte slivky na lekvár. Za týmto účelom roztriedte ovocie, umyte a osušte. Každú slivku prekrojíme na polovicu a odstránime kôstky. Odmerajte 1 kg ovocia (zvyšok použite podľa potreby) a nakrájajte na plátky.

Krok 2

Nasypte cukor do širokého hrnca, hrnca alebo smaltovanej nádoby. Zalejeme suchým bielym vínom a za stáleho miešania privedieme do varu. Varte džemový sirup 3 minúty na strednom ohni.

Krok 3

Pripravené slivky opatrne vložte do vriaceho sirupu, aby sa nepripálili. Veľmi jemne premiešajte veľkou drevenou lyžicou alebo nádobou niekoľkokrát jemne pretrepte.

Krok 4

Varte doslova 2-3 minúty. Potom slivky v sirupe odstavte z ohňa a prikryte kúskom čistej gázy. Nechajte 4 hodiny pri izbovej teplote. Plátky sliviek by mali byť namočené v sirupe.

Krok 5

Nádobu so slivkami v sirupe opäť položte na oheň a priveďte do varu. Varte 2-3 minúty a odstráňte z tepla. Prikryjeme gázou a necháme vychladnúť. Toto zopakujte ešte 3-4 krát.

Krok 6

Slivkový lekvár prineste na plátky naposledy, kým nebude úplne uvarený. Nechajte úplne vychladnúť a vložte do suchých sterilizovaných pohárov. Utesnite bežnými plastovými alebo skrutkovacími uzávermi.

UŽITOČNÉ RADY

Ak sa vám veľmi nepáči nápad robiť slivkový lekvár na plátkoch s vínom, stačí vziať 500 ml vody a pridať do nej šťavu z polovice veľkého citróna. Premiešame a použijeme ako základ sirupu.

MIMOchodom

Na prípravu tohto slivkového lekváru na plátky skúste zvoliť zrelé veľké ovocie s dobre oddeliteľnou kôstkou. Perfektná je napríklad odroda „slivka“.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik