Quinoa šalát: 14 originálnych receptov
Quinoa, ktorá je teraz v móde, nájdete na jedálnom lístku väčšiny reštaurácií, ako aj v špeciálnych športových diétach a programoch správnej výživy. Predpokladá sa, že táto superpotravina obsahuje optimálne množstvo bielkovín, vitamínov a omega-3 mastných kyselín. Preto, ak ste stále nezaradili quinou do svojho jedálnička, potom je čas začať so šalátmi. Okrem toho tu môže byť jednoducho nespočetné množstvo možností.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Ako variť quinou
- Čo pridať do quinoa šalátu a čím ho obliecť
- Recepty
- Šalát s quinoa, hrozno a čierna reďkovka
- Quinoa šalát s kuracím mäsom a pomarančmi na výdatnú večeru
- Quinoa a proso šalát s hráškom a mätou
- Quinoa a grapefruitový šalát
- Grilovaná quinoa, avokádo a šalát z granátového jablka
- Quinoa šalát s kuracím mäsom, bobuľami a ovocím
- Teplý šalát s quinoa a krevetami
- Zelený šalát s brokolicou, quinoa, orechmi a marinovanou mozzarellou
- Šalát s quinoa a zeleninou
- Teplý šalát s quinoa, krevetami, kukuricou a slaninou
- Fazuľový šalát s quinoou a kukuricou
- Quinoa šalát s údenou kačicou
- Quinoa šalát s lososom
- Quinoa a pomarančový feniklový šalát
- Caesar šalát s quinoa v pohári
Quinoa je považovaná za jedinečné zrno, aj keď, aby som bol presný, vôbec to nie je zrno, ale pseudoobilná rastlina z čeľade amarantov a tiež vzdialená príbuzná quinoi a repy. V akcii nájdete červenú, žltú a čiernu quinou. Všetky tieto odrody vyžadujú rôznu dobu varenia, preto si určite prečítajte pokyny na obale. Škrupina zŕn quinoy je dosť horká, pretože obsahuje jedovaté saponíny. A hoci je nemožné sa nimi otráviť, pred varením cereálie dobre opláchnite.
Ako variť quinou
Ak plánujete variť quinou, najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je skladanie. Pomerne veľké množstvo vody priveďte do varu, osoľte, pridajte cereálie a za občasného miešania varte na miernom ohni do mäkka. Potom vodu scedíme, panvicu s quinoou postavíme späť na oheň a mierne zohrejeme, aby sa odparila prebytočná vlhkosť. Aby bola chuť jasnejšia, môžete pridať trochu olivového alebo iného aromatického rastlinného oleja.
Parenie quinoy je tiež jednoduché. Vložte cereálie do parnej misy, pridajte soľ a varte do mäkka. Okamžite môžete pridať korenie, napríklad rascu, mletý koriander atď.
Ak chcete piecť quinou v rúre, nasypte pripravenú cereáliu do hlbokej nádoby, pridajte vodu alebo vývar, pridajte soľ a „pečte“ na 180–190 °C cca 30–40 minút.
Čo pridať do quinoa šalátu a čím ho obliecť
Správne uvarená quinoa nie je horká a má jemne orieškovú chuť, vďaka čomu je výborným základom šalátov. Napríklad na východe sa tabbouleh pripravuje s quinoou rovnako často ako s kuskusom. Toto zrno je priateľské aj k zelenine, najmä sladkej paprike, všetkým druhom paradajok a baklažánom. Perfektné s hruškou, avokádom, melónom a iným ovocím, rôznymi syrmi, mäsom, hydinou, rybami a morskými plodmi. Do quinoa šalátov si pokojne pridajte aj sušené ovocie, najmä drobné hrozienka, datle a figy. Čo sa týka dresingov, výborne tu poslúži olivový, kukuričný, sezamový či iný aromatický olej podľa vlastného výberu, ale aj klasický vinaigrette a rôzne panázijské omáčky.
Pripravili sme 15 možností na zaujímavé, chutné a výživné quinoa šaláty.
Recepty
Šalát s quinoou, hroznom a čiernou reďkovkou
Predstavujeme vám teplý šalát s quinoa a pečenou zeleninou v miskovom formáte. Ide o spôsob podávania, pri ktorom sa všetky ingrediencie zhromažďujú v jednej miske a ako základ sa používajú obilniny. Ukazuje sa to krásne, zdravé a veľmi chutné!
Šalát s quinoa, hrozno a čierna reďkovka
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- veľká čierna reďkovka – 2 ks.
- malý strapec červeného hrozna – 1 ks.
- quinoa – 120 g
- červená cibuľa – 1/2 ks.
- olivový olej – 4 lyžice. l.
- citrónová šťava – 2 lyžice. l.
- petržlen – 3–4 vetvy
- strúhaná citrónová kôra – 1/2 lyžičky.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Na tankovanie:
- olivový olej – 2 lyžice. l.
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
- sezamový olej – 1 lyžička.
- Dijonská horčica – 1 lyžička.
- strúhaná citrónová kôra – 1/2 lyžičky.
- soľ
1. Quinou zalejeme horúcou vodou a necháme 15-20 minút odstáť. Vložíme do veľkého sitka, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. 250 ml vody priveďte do varu, pridajte cereálie. Znížte teplotu na minimum, pridajte soľ a prikryté varte 10-12 minút. Odstráňte z tepla a nechajte 5 minút teplé.
2. Rúru predhrejeme na 200°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Formu s rozmermi 24 x 30 cm vymastíme olivovým olejom.
3. Ošúpanú čiernu reďkovku nakrájame na polovice koliesok s hrúbkou 4–5 mm. Vložte do misy, pridajte soľ, nalejte 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej a 1 polievková lyžica. l. citrónovú šťavu a premiešame. Reďkovky rozložte na plech v jednej vrstve a pečte na strednej priečke rúry 15 minút. Odstráňte plech a otočte plátky na druhú stranu. Vráťte do rúry a pokračujte v pečení ďalších 15 minút. Okraje plátkov reďkovky by mali byť hnedé a stred by mal byť mäkký.
4. Veľké hrozno nakrájame priečne na kolieska. Ak je hrozno malé, rozrežte bobule pozdĺžne na dve časti. Pripravené hrozno vložíme do formy, posypeme trochou kôry, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom, okoreníme a dáme piecť na 10 minút do rúry.
5. Cibuľu nakrájajte na pol krúžky s hrúbkou 3 mm. Vo veľkej panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. olivový olej, pridáme cibuľu a jemne osolíme. Smažte na strednom ohni 5-7 minút.
6. V malej miske zmiešajte sezamový a olivový olej s citrónovou šťavou a kôrou, pridajte horčicu a soľ. Dressing šľaháme, kým nevznikne hustá emulzia.
7. Do veľkej šalátovej misy vložte quinou, plátky reďkovky, cibuľu a nasekanú petržlenovú vňať. Zalejeme dresingom a jemne premiešame. Upečené hrozno rozdeľte so sirupom z panvice a ihneď podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Šalát môžete podávať tak, že všetky ingrediencie nasypete na quinou zvlášť lyžicou, čím umožníte každému hosťovi pridať dresing a premiešať obsah misy sám.
Mimochodom
Emulziu je možné rozšľahať v miske, ale existuje aj iný spôsob: všetky ingrediencie vložte do malej dózy s pevne priliehajúcim (najlepšie skrutkovacím) uzáverom a silno pretrepte – emulzia je hotová!
Quinoa šalát s kuracím mäsom a pomarančmi
Na rýchle nakŕmenie vašej rodinnej večere niekedy stačí pripraviť jeden šalát, ale veľmi uspokojivý – ako napríklad v našom recepte. Vezmite si hotové kuracie mäso, napríklad pečené alebo varené prsia. Hodila by sa aj šunka alebo sekaná.
Quinoa šalát s kuracím mäsom a pomarančmi
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- oranžová – 2 ks.
- varené alebo pečené kura – 300 g
- quinoa – 250 g
- červená cibuľa – 1 ks.
- vlašské orechy – 75 g
- špenát – 50 g
Na tankovanie:
- olivový olej – 4 lyžice. l.
- limetková šťava – 2 lyžice. l.
- med – 1,5 lyžice. l.
- horúca sriracha omáčka (voliteľné) – 1/2 lyžičky.
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
1. Priveďte 2,5 šálky vody do varu, pridajte quinou a varte 15 minút, kým nezmäkne.
2. Kuracie mäso nakrájajte na stredné kocky a cibuľu na tenké polkrúžky. Zohrejte suchú panvicu a opekajte vlašské orechy, 3 minúty.
3. Odrežte spodok pomaranča, položte ho na dosku a opatrne odrežte kôru spolu s bielou vrstvou. Ostrým nožom vyrežte medzi fóliami plátky dužiny a šťavu si vyhraďte.
4. Vo veľkej šalátovej mise zmiešajte quinou, kuracie mäso, špenát, cibuľu, pomaranče a vlašské orechy.
5. Na dresing zmiešajte v malej nádobe pomarančovú šťavu, limetkovú šťavu, med, olivový olej a horúcu omáčku. Pridajte soľ a korenie, prikryte a dôkladne pretrepte, aby emulgovali. Šalát zalejeme dresingom a premiešame.
Mimochodom
Quinoa je vysoko výživné zrno bohaté na bielkoviny, železo, vápnik a ďalšie živiny. Namiesto toho môžete do tohto šalátu pridať ďalšie zrno. Vhodná je ryža, proso, bulgur či kuskus.
Poznámka pre hostiteľku
Do šalátu s kuracím mäsom z quinoa môžete podľa chuti pridať aj ďalšie ingrediencie: syr (feta alebo parmezán), čerstvé bylinky (mäta alebo bazalka) alebo zeleninu (uhorky, paradajky).
Quinoa a proso šalát s hráškom a mätou
Proso a quinoa sa k sebe hodia v šaláte. Ľahkým opražením získajú orieškovú chuť a jemne chrumkavú textúru, zatiaľ čo hrášok a mäta dodajú pokrmu sviežosť.
Quinoa a proso šalát s hráškom a mätou
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- hotová quinoa – 1 šálka
- varené rozdrvené proso – 1 šálka
- mrazený zelený hrášok – 150 g
- rastlinný olej na vyprážanie – 50 ml
- čerstvá mäta – 5-6 vetvičiek
- zelená cibuľa – 2 stonky
- špenátové listy
- listy kelu
Na tankovanie:
- olivový olej – 2 lyžice. l.
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
- biely vínny ocot – 1/2 lyžice. l.
- med – 1/2 lyžičky.
- červená feferónka (vločky) – 1 štipka
- soľ
1. Pripravené proso a quinou položte na papierovú utierku a nechajte 1 hodinu sušiť.
2. Pripravte si misku s ľadovou vodou. V hrnci priveďte vodu do varu, osoľte a po opätovnom uvarení hrášok varte 4-5 minút.
3. Sceďte tekutinu cez cedník a hrach ponorte do ľadovej vody na 7-8 minút. Odstráňte a vysušte.
4. Na panvici rozohrejeme rastlinný olej a striedavo opekáme proso a quinou, kým nie sú chrumkavé a dozlatista. Ochlaďte na papierovej utierke.
5. Na prípravu dresingu zmiešajte v malej miske ocot, citrónovú šťavu a med. Pomaly prilievame olivový olej a vyšľaháme vidličkou alebo metličkou. Dochutíme soľou a lupienkami červenej papriky.
6. Kel a špenát nasekajte podľa želania alebo ich natrhajte rukami. Jemne nakrájajte mätu a zelenú cibuľu.
7. Vo veľkej miske zmiešajte proso, quinou, nasekané zelené listy, hrášok, mätu a zelenú cibuľku. Polejeme dresingom a podávame.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto zeleného hrášku môže byť tento šalát vyrobený so zelenými fazuľkami.
Mimochodom
Ak si tento šalát pripravíte v lete, keď je práve sezóna mladého zeleného hrášku, môžete použiť celý šalát aj s krídelkami. Ukáže sa to veľmi chutné!
Quinoa a grapefruitový šalát
Vymeňte svoju obvyklú prílohu za superzdravý, vitamínmi nabitý grapefruitový a quinoa šalát. Celá príprava vám nezaberie viac ako 30 minút a výsledok vás určite milo prekvapí.
Quinoa a grapefruitový šalát
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- quinoa – 130 g
- grapefruit – 1/2 ks.
- granátové jablko – 1/2 ks.
- červená kapusta – 100 g
- modrý syr – 50 g
- petržlen – 2-3 vetvičky
Na tankovanie:
- olivový olej – 4 lyžice. l.
- šťava z granátového jablka – 1 polievková lyžica. l.
- med – 1 lyžička.
- horčica – 1 lyžička.
- semená koriandra – 1 lyžička.
- soľ
1. Quinou vložte do malého hrnca, zalejte horúcou vodou a nechajte 10 minút odstáť. Vodu scedíme, zalejeme 200 ml vriacej vody, osolíme a na miernom ohni pod pokrievkou varíme 10 minút. Premiešame vidličkou a necháme vychladnúť.
2. Kapustu nakrájame nadrobno. Grapefruit rozdelíme na plátky, odstránime blany, dužinu nakrájame na malé kúsky. Odstráňte semená z granátového jablka. Syr nakrájajte na malé kúsky alebo ho nalámte.
3. Semená koriandra rozdrvte v mažiari alebo rozdrvte na doske plochou stranou noža. Olivový olej skombinujte so šťavou z granátového jablka, medom a horčicou, pridajte koriander a soľ. Šľaháme vidličkou alebo metličkou.
4. Vo veľkej šalátovej mise zmiešame quinou s kapustou a petržlenovou vňaťou, zalejeme dresingom. Jemne premiešame, pridáme grapefruit, granátové jablko a syr. Ihneď podávajte.
K hostiteľke…