K receptu
Klasický ratatouille, napriek svojmu krásnemu názvu, má najľudovejší pôvod: väčšina historikov verí, že provensálski roľníci aktívne pripravovali takéto jedlo. Táto verzia má právo na existenciu, pretože jej ingrediencie, zelenina, rástli všade a stáli len centy. A spôsob prípravy jedla nebol obzvlášť sofistikovaný: prísady boli nakrájané a dusené vo veľkých panviciach, kým sa neuvarili. Lacné, rýchle a chutné! Klasické ratatouille sa niekedy pečie v rúre, krásne rozložené po obvode formy a naplnené paradajkovou omáčkou. Odporúčame vám však vyskúšať tradičný recept, už len preto, že jeho dodržiavanie je neuveriteľne jednoduché. Tak poďme na to!
zložitosť: priemer Kalórie: 264,74 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 6,21 g/13,22 g/29,76francúzska kuchyňaHlavný chodVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍolivy – 10 ks (odkôstkované) baklažán – 3 ks cuketa – 3 ks sladká paprika – 2 ks bazalka 1 vetvička zeleru 1 vetvička petržlenu 1 vetvička soli rastlinný olej Na omáčku:cibuľa – 1 ks paradajky – 500 g klinčeky – 1 púčik rastlinný olej – 50 ml cesnak – 1 klinček vínny ocot – 2 lyžičky. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na klasické ratatouille. Nakrájajte baklažány a cuketu na kocky so stranou 1 cm a vložte do rôznych misiek. Baklažány posypte soľou, nechajte 10 minút pôsobiť, potom opláchnite teplou vodou a osušte. Papriky nakrájame na rovnaké kocky. Olivy pomelieme.
Krok 2
Na paradajkách urobte rez v tvare kríža, jednu po druhej vložte na 30 sekúnd do vriacej vody, potom preložte do studenej vody a odstráňte šupku. Každé ovocie nakrájajte na polovicu a odstráňte semená. Dužinu nasekáme nadrobno.
Krok 3
Ošúpte cibuľu a cesnak na ratatouille, potom jemne nakrájajte. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme pripravenú zeleninu. Smažte na strednom ohni za občasného miešania 10 minút.
Krok 4
Pridajte paradajky a klinčeky a priveďte do varu. Varte na miernom ohni 30 minút. Prilejeme ocot, odstavíme z ohňa a necháme prikryté.
Krok 5
Na panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. olej, smažte baklažány, 4 minúty. Preneste na obrúsky. Na tej istej panvici s trochou oleja opečte cuketu 2 minúty a preneste na obrúsky. Potom papriku smažte 2 minúty a tiež položte na obrúsky.
Krok 6
Všetku vyprážanú zeleninu vložte do hrnca, pridajte nasekané bylinky a olivy. Nalejte paradajkovú omáčku, premiešajte a zohrejte ratatouille na strednom ohni na požadovanú teplotu. V prípade potreby pridajte soľ a korenie.
UŽITOČNÉ RADY
Snažte sa ratatouille „neprevariť“: každá zelenina by si mala zachovať svoju vlastnú štruktúru, chuť a vôňu, preto suroviny dusíme alebo smažíme presne tak, ako je uvedené v recepte.
MIMOchodom
Klasické ratatouille má ešte jednu pozoruhodnú vlastnosť: má nízky obsah kalórií (asi 50 kcal na 100 gramov), čo znamená, že je skvelé pre tých, ktorí chcú mať svoju váhu pod kontrolou.