Satsebeli
K receptu
Ak doslovne preložíte slovo „satsebeli“ z gruzínčiny, dostanete niečo ako „diping“ alebo, v bežnom anglickom kulinárskom jazyku, dip omáčka
zložitosť: ľahko Kalórie: 105,30 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 45 min Použité: 3,90 g/2,85 g/16,66Konzervovaniegruzínska kuchyňaVečeraVečeraPrázdneObčerstvenieOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetPiknikINGREDIENCIE NA 3 PORCIE2 kg zrelých paradajok 500 g červenej sladkej papriky 1 kg cesnaku 120 ml červeného vínneho octu soľ rastlinný olej Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Paradajky narežeme priečne, vložíme do vriacej vody a potom opláchneme studenou vodou. Opatrne odstráňte kožu. Odstráňte semená spolu s tekutinou, nakrájajte dužinu podľa potreby.
Krok 2
Cesnak ošúpeme, sladkú papriku zbavíme stopiek, opatrne vyrežeme všetky blany a vytrasieme semienka. Dužinu nakrájajte podľa želania.
Krok 3
Varte ocot. Nenechajte zovrieť – hneď ako zovrie, vypnite a nalejte do čistej nádoby. Úplne vychladnúť.
Krok 4
Poháre umyte, osušte a nechajte 10 minút pôsobiť. do rúry predhriatej na 180–200 °C na sterilizáciu, vychladnúť.
Krok 5
Všetky ingrediencie rozomelte, pridajte soľ a ocot, premiešajte, nalejte do sterilizovaných nádob.
Krok 6
Pre lepšiu konzerváciu nalejte na vrch tenký prúžok rastlinného oleja, nádoby pevne zatvorte viečkami alebo zátkami a umiestnite na chladné a tmavé miesto.