Slivkový lekvár s kôstkami
K receptu
Veľa ľudí robí lekvár zo sliviek s kôstkami, no nie každému to vyjde. Čo presne sa deje? Po prvé, konzistencia samotného džemu sa ukazuje ako veľmi sporná: plody sa doslova roztopia, spájajú sa so sirupom a semená plávajú oddelene. Možno to je dôvod, prečo chuť jedla tiež nie je príjemná. Slivkový lekvár s kôstkami odporúčame pripraviť pomocou niekoľkých trikov. Najprv podrobte plody akejsi procedúre „tvrdnutia“ ponorením do horúcej a potom studenej vody. Vďaka tejto technike si plody pri varení lepšie zachovajú svoj tvar. A po druhé, pripravte džem nie okamžite, ale v niekoľkých fázach. To umožňuje zachovať vôňu, chuť a farbu ovocia, čo má najpriaznivejší vplyv na kvalitu hotového výrobku.
zložitosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 12 hVarenieRaňajkyVečeraPopoludňajšie občerstvenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetnarodeninyDovolenka detíPiknikINGREDIENCIE NA 1 PORCIUslivky – 1 kg cukru – 1,2 kg pitnej vody – 1 l Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte slivky na lekvár s kôstkami. Najprv zoraďte plody podľa stupňa zrelosti a odstráňte poškodené. Slivky umyte a dobre osušte papierovou utierkou.
Krok 2
Nalejte pitnú vodu do širokého hrnca s objemom najmenej 3 litre. Zahrejte ju bez privedenia do varu (optimálna teplota je 85°C). Skontrolujte to kuchynským teplomerom.
Krok 3
V blízkosti umývadla umiestnite veľkú misku naplnenú ľadovou vodou. Ponorte slivky do horúcej vody a nechajte 3-5 minút. Potom vodu vypustite. Vložte slivky do misky s ľadovou vodou. Rozložte ich a osušte na papierovej utierke.
Krok 4
Pripravte si cukrový sirup v širokom hrnci alebo džemovej miske. Za týmto účelom nalejte cukor do nádoby, pridajte pitnú vodu a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 3 minúty.
Krok 5
Do výsledného cukrového sirupu ponorte slivky. Veľmi opatrne premiešajte a minútu zahrievajte. Odstráňte z tepla. Nechajte 3 hodiny pri izbovej teplote.
Krok 6
Nádobu so slivkami v sirupe opäť položte na oheň a varte 30 minút v troch alebo štyroch dávkach. Čakacia doba medzi dávkami je 2 hodiny. Pripravený horúci slivkový lekvár s kôstkami vložte do suchých sterilizovaných pohárov a uzavrite.
UŽITOČNÉ RADY
Ak chcete zistiť pripravenosť slivkového džemu s kôstkami, naberajte ho čajovou lyžičkou, položte ho na studený plochý tanier a nechajte pár minút pôsobiť. Ak sa nerozšíri, odstráňte z tepla.
MIMOchodom
Na slivkový lekvár s kôstkami použite nie veľmi veľké, nie prezreté plody. Práve tie si pri varení lepšie zachovajú svoj tvar a chuti pokrmu to len prospeje.