Takto robím repné šaláty! 10 zaujímavých kombinácií, ktoré vás určite zaujmú

Takto robím repné šaláty! 10 zaujímavých kombinácií, ktoré vás určite zaujmú

Takto robím repné šaláty! 10 zaujímavých kombinácií, ktoré vás určite zaujmú

Vinaigrette, „sleď pod kožuchom“, cvikla s cesnakom a majonézou… A to je všetko? Áno, na prvý pohľad sa zdá, že už nie je čo vymyslieť. V skutočnosti existuje oveľa viac šalátov s repou a práve teraz to môžete vidieť.

Takto robím repné šaláty! 10 zaujímavých kombinácií, ktoré vás určite zaujmú

Čo vám povieme:

• Čo sa dá pripraviť z cvikly

• Aké sú výhody repy?

• Šalát z červenej repy, sliviek a mangoldu

• Vegánsky šalát s pomelom a zelerovým dresingom

• Natierajte šalát z kapusty, cvikly a mrkvy

• Cvikla s granátovými jablkami a pistáciami na marocký spôsob

• Šalát z pečenej repy a hlávkového šalátu

• Šalát zo šťaveľu, čínskej kapusty a cvikly

• Teplý šalát s vyprážanou hruškou

• Šalát s cviklou a taveným syrom

• Šalát s citrusovými plodmi, cviklou a avokádom

• Šalát z mladej repy s malinami

Čo môžete variť z repy?

V našej rodine bola táto koreňová zelenina vždy milovaná a aktívne pestovaná v krajine. Barynya, Bordeaux, egyptská – pamätám si mená týchto odrôd z detstva. No a neskôr sa objavil úplne luxusný Cylinder – cvikla podlhovastého tvaru, nezvyčajne sladká, ktorá bola navyše celú zimu perfektne uskladnená. Pripravoval sa však, podobne ako iné odrody, veľmi rozmanitým spôsobom.

O boršči a vinaigrette ani nestojí za reč. Z cvikly (na zimu alebo len tak) robili chutný kaviár, nakladali s kapustou a mrkvou, sušili (pre nás detičky robili chutné a zdravé chipsy), robili palacinky a palacinky, lúhovali kvas a pridávali aj do cesto!

A samozrejme, robili sme všetky druhy šalátov s repou. Ten posledný sa mi vždy veľmi páčil a ako dospelý som začal vymýšľať nové, vlastné verzie, študovať zahraničné kuchárske knihy a sledovať majstrovské kurzy známych kuchárov. Moja zbierka receptov na cviklový šalát sa rozrástla na niekoľko desiatok, takže sa s vami mám o čo podeliť.

Aké sú výhody repy?

Repa obsahuje veľké množstvo antioxidantov a má silné protizápalové účinky.
Repa obsahuje veľké množstvo antioxidantov a má silné protizápalové účinky.

Ale predtým, ako prejdem k receptom, rád by som zdôraznil, že repa je nielen chutný, ale aj veľmi zdravý produkt. Často sa považuje len za dobré preháňadlo, ale v skutočnosti repa obsahuje veľké množstvo antioxidantov a má silný protizápalový účinok. To zabraňuje rastu a vývoju atypických buniek, normalizuje metabolizmus tukov v tele a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Pravidelná konzumácia cvikly navyše pomáha znižovať krvný tlak, znižuje riziko infarktu myokardu a dokonca minimalizuje možnosť vzniku cukrovky II.

Cvikla je bohatá na hrubú vlákninu, ktorá účinne čistí črevá od toxínov a odpadu a zlepšuje jej mikroflóru. Konzumácia tejto koreňovej zeleniny surová, varená alebo pečená sa odporúča najmä tým, ktorí majú obavy z chudnutia, pretože obsah kalórií v tejto zelenine je minimálny. Okrem toho môže cvikla poskytnúť príjemný pocit plnosti, čím eliminuje túžbu opäť siahnuť do chladničky „po niečo chutné“.

Šalát z červenej repy, sliviek a mangoldu

Šalát z červenej repy, sliviek a mangoldu
Šalát z červenej repy, sliviek a mangoldu

Šalát z červenej repy, sliviek a mangoldu je ideálny na leto, keď telo túži po ľahkých jedlách. Najmä ak šalát obsahuje čerstvé bylinky.

2 hodiny 30 minút

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

• stredne veľká repa – 2 ks.

• sušené slivky bez kôstok – 100 g

• mladý mangold – 100 g

• píniové oriešky – 30 g

• olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.

• stolový ocot (9%) – 1 polievková lyžica. l.

• horčica – 1 lyžička.

• citrónová šťava – 1 lyžička.

• balzamikový ocot – 1 lyžička.

• soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Pripravte si cviklu na šalát. Umyte ho a vložte do hrnca. Zalejte horúcou vodou a priveďte do varu. Zalejeme octom, aby si cvikla zachovala farbu a dusíme na miernom ohni 2 hodiny, necháme cviklu vychladnúť a ošúpeme. Na želanie je možné cviklu zabaliť do fólie a upiecť v rúre (1 hodina pri 200°C).

2. Sušené slivky dôkladne opláchnite a vložte do misy. Zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút odstáť, nadrobno nasekáme. Orechy zľahka opražíme na suchej panvici a necháme vychladnúť.

3. Pripravte dresing na šalát. Do misky nalejte olivový olej. Pridajte horčicu, citrónovú šťavu, balzamikový ocot. Porazte vidličkou. Soľ a korenie podľa chuti. Miešajte.

4. Zmiešajte repu, píniové oriešky, sušené slivky a mangold vo veľkej mise. Nalejte na predtým pripravený dresing a premiešajte. Preložíme do šalátovej misy a ihneď podávame.

Mimochodom

Ak varíte alebo pečiete repu vopred (môžete to urobiť aj deň pred podávaním), príprava tohto lahodného vitamínového šalátu nezaberie viac ako 10 minút

Poznámka pre hostiteľku

Mangold v šaláte možno nahradiť mladými cviklovými listami alebo aj rukolou. Ten pridá do chuti jedla príjemné orechové tóny, ktoré budú dokonale harmonizovať so všetkými ostatnými ingredienciami.

Vegánsky šalát s pomelom a zelerovým dresingom

Vegánsky šalát s pomelom a zelerovým dresingom
Vegánsky šalát s pomelom a zelerovým dresingom

Tento šalát osloví nielen vegánov a vegetariánov, ale aj tých, ktorí sa postia alebo jednoducho dodržiavajú zásady zdravej výživy. Pikantnú, osviežujúcu chuť dodá jedlu pikantný dresing zo zeleru, horčice a medu.

1 hodina 20 minút

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

• stredne veľká repa – 3 ks.

• pomaranče – 2 ks.

• metla – 1 ks.

• píniové oriešky – 2 polievkové lyžice. l.

• šalátová zmes – 200 g

Na pikantný dresing:

• stonkový zeler – 2 ks.

• Dijonská horčica – 2 lyžičky.

• med – 2 lyžičky.

• balzamikový ocot – 1 lyžička.

• olivový olej – 5 lyžičiek.

• kôra z 1/2 pomaranča

• šťava z 1/2 pomaranča

• soľ

1. Cviklu uvarte do mäkka a ošúpte ju rukami pod tečúcou vodou (ak je cvikla úplne uvarená, šupka sa ľahko odlepí). Repu nakrájame na plátky.

2. Odrežte kôru z pomaranča a pomela a vyrežte segmenty dužiny bez filmov. Píniové oriešky opražíme na suchej panvici.

3. Pripravte dresing. Stonky zeleru rozdrvte v mixéri a vytlačte šťavu cez gázu. Uložte všetko, čo zostalo.

4. Zmiešajte zelerovú šťavu a zvyšné prísady na dresing v malej nádobe. Pevne zatvorte veko a dobre pretrepte.

5. Vložte listy šalátu, cviklu a kúsky citrusov do misky. Nad šalátovou misou rozdrvte vytlačené zelerové pyré. Šalát posypeme píniovými orieškami, prelejeme dresingom a podávame.

Poznámka pre hostiteľku

Píniové oriešky možno nahradiť vlašskými orechmi. A nezabudnite ich opiecť na suchej panvici.

Kefový šalát z kapusty, repy, mrkvy

Kefový šalát z kapusty, repy, mrkvy
Kefový šalát z kapusty, repy, mrkvy

Tento šalát je skutočným darčekom pre každého, kto chce schudnúť. Šalátová kefa nielenže „prečistí“ črevá a vyživí mikroflóru, ale dodá aj vysokú dávku vitamínov.

15 min.

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

• veľká repa – 1 ks.

• mrkva – 1 ks.

• biela kapusta – 400 g

• olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.

• citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.

• mletá červená paprika

1. Nakrájajte alebo nastrúhajte kapustu, repu (surovú) a mrkvu na strednom strúhadle.

2. Kapustu dáme do misy, osolíme a rukami roztlačíme. Pridajte mrkvu a repu.

3. Suroviny okoreníme, ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a premiešame.

Mimochodom

Do tohto šalátu nie je potrebné pridávať soľ: citrónová šťava dokonale harmonizuje chuť jedla.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete, aby bol šalát pikantnejší, pridajte nakrájanú čili papričku, so semienkami alebo bez.

Cvikla s granátovými jablkami a pistáciami na marocký spôsob

Cvikla s granátovými jablkami a pistáciami na marocký spôsob
Cvikla s granátovými jablkami a pistáciami na marocký spôsob

Tento šalát možno podávať nielen ako samostatné jedlo, ale aj ako prílohu. V druhom prípade vedzte, že marocká cvikla sa bude hodiť najmä k pečenému mäsu či hydine. Skontrolované!

1 hodina 15 minút

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

• malá repa – 1,3 kg

• 1/2 semien granátového jablka

• lúpané pistácie – 100 g

• strúhaná kôra z 1 pomaranča

• olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.

• balzamikový ocot – 1 polievková lyžica. l.

• soľ

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na polevu:

• balzamikový ocot – 125 ml

• med – 1 polievková lyžica. l.

1. Rúru predhrejeme na 220°C. Cviklu ošúpeme a nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm V miske zmiešame cviklu, olivový olej, balzamikový ocot, soľ a korenie. Položte repu na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry. Opečte do mäkka, repu premiešajte každých 15 minút, asi 45 minút.

2. Na polevu nalejte balzamikový ocot do hrnca, pridajte med a dajte na stredný oheň. Priveďte do varu, znížte teplotu a varte, kým vám nezostanú asi 3 polievkové lyžice. l. tekutiny, asi 20 minút.

3. Keď je cvikla hotová, polejte ju polevou, preložte na tanier a posypte zrniečkami granátového jablka a nasekanými pistáciami. Ozdobte pomarančovou kôrou. Šalát podávajte horúci alebo úplne vychladený.

Mimochodom

Namiesto medu môžete na polevu použiť obyčajný alebo trstinový cukor (uprednostňuje sa druhá možnosť).

Poznámka pre hostiteľku

Aby cvikla pred pečením získala špeciálnu vôňu, posypte ju mletým koriandrom, rascou alebo (veľmi jemne!) mletým muškátovým orieškom.

Pečená repa a šalátový šalát

Pečená repa a šalátový šalát
Pečená repa a šalátový šalát

Zdá sa, že to nie je nič zvláštne: len pečená repa, len vajcia natvrdo, kôpor a šalát. Ale keď sa tieto ingrediencie nachádzajú na jednom tanieri v spoločnosti medovo horčicového dresingu, výsledok je skutočne lahodný!

1 hodina 20 minút

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

• repa – 500 g

• kôpor – 3 vetvičky

• vajcia natvrdo – 3 ks.

• kôra a šťava z 1 citróna

• med – 2 polievkové lyžice. l.

• Dijonská horčica – 1 polievková lyžica. l.

• olivový olej – 3 lyžice. l.

• šalát – 150 g

• pražené lieskové orechy – 30–40 g

• soľ

1. Cviklu dôkladne umyjeme, každú koreňovú zeleninu zabalíme do alobalu a pečieme 1 hodinu pri 200°C. Necháme vychladnúť, ošúpeme, nakrájame na pásiky. Kôpor nasekáme nadrobno. Vajcia ošúpeme a prekrojíme na polovice.

2. Na dresing zmiešame citrónovú kôru a šťavu, med, horčicu a olivový olej. Podľa chuti dosolíme.

3. Zmiešame cviklu, šalát, nasekané lieskové orechy a kôpor. Výslednú zmes ochutíme predtým pripravenou omáčkou. Rozdeľte medzi taniere. Na vrch položte polovice vajec.

Mimochodom

Tento šalát sa najlepšie podáva na stole s plátkami dobrého čierneho chleba, predtým vysušeného v hriankovači. Bude to ešte chutnejšie a uspokojivejšie.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto pečenia cvikly na šalát ju môžete uvariť, no v prvom prípade bude chuť koreňovej zeleniny intenzívnejšia.

Šťavel, čínska kapusta a repný šalát

Šťavel, čínska kapusta a repný šalát
Šťavel, čínska kapusta a repný šalát

Pre tento šalát nemusíte nič variť ani smažiť. Na tomto jedle teda strávite doslova 10 minút. Mletý zázvor a nasekaný cesnak sú zodpovedné za „čínsku“ chuť. Ukazuje sa to pikantné, svetlé, chutné!

30 min.

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

• cesnak – 2 strúčiky

• šťavel – 60 g

• repa – 2 ks.

• Čínska kapusta – 400 g

• mletý zázvor – 5 g

• ryžový ocot – 5 ml

• olivový olej – 50 ml

• limetová šťava – 15 ml

• sójová omáčka – 15 ml

• soľ podľa chuti

1. Pripravte si všetky ingrediencie na prípravu šalátu. Kapusta opatrne…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik